NIEUW: Schrijf eigen beleggersblog op US Markets!
US Markets geeft vanaf nu de mogelijkheid om een eigen beleggersblog bij te houden. Iedereen kan zo zijn of haar eigen beursanalyses aan de US Markets community toevertrouwen.
De analyses van een lezer komen allemaal op zijn/haar profielpagina terecht, waardoor alle teksten allemaal bij elkaar komen te staan. Daarnaast zal op de homepage van US Markets een selectie van alle lezersblogs te vinden zijn. Dat zijn de door ons aanbevolen blogs, die wij zeer de moeite waard achten. Ook kunnen de verschillende sociale media worden ingezet om de analyses de wereld in te helpen. We willen je dan ook uitnodigen om je als blogger te profileren op US Markets.
Toets jezelf aan de reacties die er uit de community komen en wie weet krijg je een grote groep volgers. Wij zullen jouw analyses dan ook met extra grote aandacht volgen. Klik hier voor de blogmogelijkheid!
ANALYSE: Invloed van olieprijs op wereldeconomie
Wat voor invloed hebben de stevig oplopende olieprijzen op de wereldeconomie? Men gaat uit van 0,5% groeivertraging per 10 USD stijging van de olieprijs (Brent). In deze column heb ik 2 voorbeelden gemaakt, één bij de huidige Olieprijs, en één bij een record-olieprijs van 150 USD waar we in 2008 al hebben gestaan.
Prijsontwikkeling van de Olie: Eerst even een samenvatting van de prijsontwikkeling van de olie sinds de top die uit 2008 dateert. Dat de olie weer een HOT item is geworden weet denk ik nu iedereen, de spanningen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika stuwen de prijzen de hoogte in. In een column die ik eind vorig jaar hier op de site heb geschreven, had ik het over “De Olieprijs weer naar 3 cijfers”.
We zijn er met de Brent nu al een behoorlijk eind boven. Het schommelt tussen de 110 en 115 USD per vat. We kunnen nu een volgende mijlpaal gaan opzoeken vrees ik, en ja… het enige richtpunt waar we ons nu op kunnen concentreren is de 150 USD per vat, de prijs die op 11 juli 2008 nog werd gehaald. De olieprijs kelderde daarna als een baksteen naar de 35 USD per vat op Kerstavond 2008, amper een half jaar later, maar dan wel midden in de grootste financiële en economische crisis die we ooit hebben meegemaakt. Hieronder illustreren we dit nog even via de grafiek van de Brent Olie.
De bekende oliegrafiek ziet u hieronder …
Grondstoffen blijven natuurlijk raar, maar reken erop dat ze steeds meer nodig zullen worden door de grote vraag ernaar nu de globale economie groter en breder aan het worden is. We gaan al snel richting de 7 miljard bewoners op onze aarde, dus grondstoffen blijven belangrijke investeringen voor de longterm strategie. Alleen, de hoofdprijs hoeft u er niet voor te betalen, er komen tussendoor altijd wel kansen genoeg om één en ander op te vissen. En, eind 2008 was een heel goed instapmoment voor bijvoorbeeld de olie die vandaag, 2 jaar en 2 maanden later van 35 USD naar de 115 USD is terug gekomen. Een stijging van maar liefst 230%. Maar, het probleem op dat soort momenten is dat de belegger vrijwel niets meer durft te ondernemen als de koersen in zo‘n tempo afbrokkelen. We zullen de komende periode de olie goed blijven volgen, en indien nodig kom ik er in een analyse zeker nog op terug.
Invloed hoge Olieprijs op de economische groei: Volgens veel economen zou de wereldeconomie met 0,5% krimpen per 10 USD stijging van de Olieprijs vanaf het moment dat de grens van de 100 USD wordt doorbroken. We nemen daarvoor de Brent als leidende olieprijs aangezien de WTI nog steeds achterblijft door de problemen in Cushing (Oklahoma) waarover mijn vorige column ging (Oliespread en cushing).
Voor gehele artikel klik hier!
Guy Boscart www.usmarkets.nl
|