Welkom bij de nieuwsbrief van US Markets. De kans op een short squeeze wordt groter en groter. Lees het hieronder in de column van Guy. Columnist Robert Broncel vraagt zich daarnaast nog af: ‘Hoe lang hebben we nog?’ Lees hier alles daarover!
Column: Short Squeeze op komst!
Een short squeeze… Mogelijk kent u deze term al, maar hoe werkt zoiets nu? Eerst leg ik u kort uit hoe een short positie werkt. Daarna zal ik het gaan hebben over de aanstaande situatie waarop een short squeeze op gang kan komen en waar dit toe kan leiden.
SHORT POSITIES “Short gaan” zoals men vaak zegt, ofwel “short selling”, is niks anders dan het verkopen van een aandeel of obligatie welke men niet in bezit heeft. De handelaar creëert als het ware een schuld door deze verkoop. Om deze schuld af te lossen zal hij op een gegeven moment dezelfde hoeveelheid effecten moeten aankopen. De bedoeling van dit soort acties is om te profiteren van een daling van de koersen. Dus als de koers van het aandeel of de index zakt, dan maakt een short seller winst wanneer de positie lager terug kan worden gekocht, ofwel glad wordt gestreken.
Om het voor u iets makkelijker te maken, zie de 2 voorbeeldjes hieronder:
LONG: U koopt 1000 aandelen a 20 euro per stuk, u ziet na deze transactie in uw portfolio netjes uw 1000 aandelen staan. Als uw aandelen wat hoger staan, bijvoorbeeld op 25 euro, dan verkoopt u ze weer. Dan heeft u geen aandelen meer in uw portfolio, en u hebt een winst van 5000 euro (zonder kosten in beschouwing te nemen).
SHORT: In tegenstelling tot het bovenstaande verkoopt u nu eerst 1000 aandelen a 20 euro per stuk welke u NIET bezit, u ziet na deze transactie in uw portfolio ‑1000 aandelen staan. U hebt in feite een schuld van 1000 aandelen open staan. Op een bepaald moment zult u die moeten aflossen ofwel de 1000 aandelen terug moeten kopen om weer op 0 te komen. Doet u dat op 15 euro, dan maakt u net als in het voorbeeld hierboven een winst van 5000 euro (wederom zonder transactiekosten in beschouwing te nemen).
Gevoel bij Short Short gaan gaat in principe tegen de menselijke natuur in, waardoor men er over het algemeen bang voor is. Een mens is meestal ook liever positief ingesteld. We lopen het liefst vooruit. Zoals de tijd dat ook doet. Slechts een goeie 10% van de beleggers kan dit gevoel uitschakelen. Short gaan is bij hen dus meer een beleggingsstrategie waar men er net zo naar kijkt als naar long gaan. Maar, het zijn juist wel die traders die de markt in een wurggreep kunnen nemen. En, er zijn daarnaast natuurlijk ook nog de computers die het verschil tussen long en short totaal niet voelen. Aangezien er steeds meer computerhandel is, neemt daardoor ook de handel aan de short kant toe, zeker als de markt voor een langere tijd in een downtrend terecht komt. En nu komen we bij het punt waar het in deze column om draait, de aanstaande short squeeze…
Voor rest van artikel klikt u hier!
|