VIDEO: Clash overheid/banken op komst
In Europa is er een roep om wetgeving en om een bankierscode vastgelegd door overheden. Ook is het besef gegroeid dat crises als de huizencrisis, de bankencrisis en de eurocrisis konden worden voorkomen, dat regeringen en parlementen hebben zitten slapen. Voor ons was het de aanleiding om eens in het Nederlands parlement te praten met de financiële woordvoerders van de politieke partijen om te kijken of ze weer in slaap zijn gesust of dat er actie op komst is…klik hier voor het verslag!
En om het weekend in te gaan even een analyse van uw eigen brein. Met de kennis uit dit stuk zult u als belegger heel wat minder foutieve beslissingen nemen. Kennis die dus letterlijk geld waard is. Hieronder het artikel.
Analyse: IDIOTERIE TIJDENS BELEGGINGSBESLISSINGEN
Er is een groot verschil tussen denken wat juist is en het juist hebben. Zeker als het gaat om beleggingsbeslissingen wil men wel eens meer op emotie dan op ratio handelen. Vaak geeft dit achteraf spijt en velen van u hebben wellicht wel eens gedacht na een (foutieve) investering: “Hoe heb ik zo gek kunnen zijn…” Als dit niet het geval is kunt u een tevreden investeerder zijn!
Nu er telkens meer onderzoek gedaan wordt naar de werking van onze hersenen, wordt duidelijk dat men niet alleen beslissingen maakt op economisch gebied als het gaat om investeren. Neuroscience, economie en psychologie spelen allemaal een rol in uw besluitvorming. Hieronder een tabel die weergeeft wat het verschil tussen theorie en praktijk is. Waar kunt u zich het beste in herkennen?
Zie voor schema hieronder!
In vele gevallen bent u vijand van uzelf als het gaat om beleggen. Iedereen weet dat het outperformen van de markt vrijwel onmogelijk is, alleen vrijwel iedereen denkt dat hij/zij de persoon is die hiertoe in staat is. Iedereen weet dat paniekprikkers vaak wel weer recht worden getrokken, maar toch verkoopt men vaak op emotie in een paniekdaling. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de bedrijfscijfers die momenteel gepresenteerd worden. Als een bedrijf de verwachtingen niet haalt (soms op één cent na niet), begint de paniek te komen en levert een dergelijk bedrijf soms miljarden aan beurswaarde in, vaak overdreven reacties op emotiehandel gebaseerd.
Wat ik met dit artikel duidelijk probeer te maken is dat we vaak onlogische keuzes maken bij onze beleggingsbeslissing, emotie neemt de overhand. Dat is een kenmerk van mensen en het is niet erg zolang u uzelf maar kent. Er zijn een aantal punten die u in de gaten moet houden bij het nemen van beleggingsbeslissingen.
… Voor de rest van artikel lees hier!
|