...

NIEUWSBRIEF: OLIESPREAD

17 februari 2011, 12:04 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)


Indi­en u deze e‑mail ont­vangt als tekst of onlees­baar is, klik hier
Deze med­edel­ing wordt uit­gegeven door USmar​kets​.nl. Bezoek ook de web­site.
Nieuws­brief 07 — DO
Don­derdag 17 feb­ru­ari 2011
OLIE EN GAS
DE LUCHT IN
VOOR­SPEL­BAARHEID VAN BEURSKOERSEN
don­derdag 17 feb­ru­ari | Guy Boscart

Analyse: OLIESPREAD EN CUSH­ING

Door prob­le­men met de opslag­ca­paciteit­en van de olievoor­raden in Cush­ing (Okla­homa), en vooral het trans­porteren ervan dat teveel tijd in beslag neemt, zien we dat de olie uit de VS veel goed­kop­er is dan de Noordzee Brent Olie waar nu mas­saal vraag naar is. In deze col­umn leg ik u uit hoe een en ander zit, ook ziet u duidelijk in de 2 grafieken het grote ver­schil, nooit eerder hebben we zo‘n grote SPREAD gezien …

De SPREAD:

Sinds een paar weken komen hierover via onze site www​.usmar​kets​.nl veel vra­gen, vooral over hoe het komt dat het ver­schil in pri­js tussen de WTI Texas en Brent Olie zo extreem groot is gewor­den. Dat ver­schil noe­men we in vak­taal de Spread”. Die spread tussen de 2 is er alti­jd wel; de ene keer is de WTI wat duur­der, de andere keer is het de Brent die wat hoger staat, maar veel meer dan 1 a 3 USD wordt het ver­schil haast nooit.

Sinds begin dit jaar lopen die ver­houdin­gen wel heer erg uit de pas, sterk­er nog, er is nog NOOIT zo‘n grote spread geweest als nu. Hieron­der ziet u de pri­jzen van woens­dag 16 feb­ru­ari waar die tot op dat moment max­i­maal is, iets meer dan 19 USD. Het kan goed zijn dat die nog verder oploopt, want de spec­u­lanten bemoeien er zich nu ook duidelijk mee.

De vraag is nu hoe lang dat nog door kan gaan”? Zek­er men hierop nu volop gaat speculeren door Short te gaan in de Brent en Long in de WTI Texas. Ofwel, men speelt in op die spread waar­van men verwacht dat dat gaat verkleinen de komende peri­ode. Aan de andere kant, gratis geld bestaat natu­urlijk niet op de beurs helaas, dus als die spread van 2 USD nor­maal was, dan dacht men toen die 7 USD werd dat het snel weer zou bijtrekken en begon het speculeren al, maar we staan inmid­dels op bij­na 20 dol­lar uit de pas, en de eerste spec­u­lanten zullen nu al ver­lies moeten nemen waar­door het ver­plicht sluiten van grote short posi­ties op de Brent de pri­js, en meteen ook de spread, kan doen oplopen. Want, wie zegt dat in deze hec­tis­che tij­den, waar de meest waanzin­nige ont­dekkin­gen wor­den gedaan op de finan­ciële mark­ten, bij die 20 USD zal bli­jven?? Nog­maals, gratis geld ophalen bestaat niet, wel zie ik het bij een spread van 20 USD beter zit­ten om die te bespe­len dan dat die op 10 USD stond, met het nodi­ge risi­co, ook nu nog, uit­er­aard.

Enfin, ik schri­jf deze col­umn niet spec­i­fiek om u een tip te geven met het nodi­ge risi­co, ik wil u wel graag informeren hoe men er eventueel op kan inspe­len. En door dat er zow­el op de WTI Olie als op de Brent Turbo‘s zijn, kunt u het met een hef­boom eventueel proberen… Belan­grijk­er is dat men weet hoe het nu pre­cies in elka­ar zit. Dat zal ik in het kort uiteen doen, zo merkt u meteen dat het in feite een samen­loop van omstandighe­den is.

Hoe komt deze spread nu tot stand?

Allereerst is er de onrust in het Mid­den Oost­en en de daarmee samen­hangende zor­gen ron­dom de oli­eto­evo­er door het Suezkanaal, dat 2 miljoen vat­en per dag behelst. Daar zijn nog niet eens prob­le­men, maar men denkt dat die er kun­nen komen, dus koopt men sneller voor­raden op. De pri­js van de Brent loopt hier­door fors op … Echter, de Amerikaanse oliepri­js reageert hier deze keer niet op en ver­li­est steeds meer ter­rein op de pri­j­son­twik­kel­ing van de Brent. Hoe dit te verklaren?

Dat komt vooral door prob­le­men met de opslag­ca­paciteit­en bij het grote olieknelpunt in de VS samen met bijkomende prob­le­men bij het trans­porteren van de olie vanaf dat knelpunt Cush­ing. Om een antwo­ord te geven, moet er eerst iets wor­den uit­gelegd ron­dom het kleine stad­je Cush­ing in Okla­homa, ten noor­den van Texas.

… voor rest van artikel kilk hier! 

Analyse van Guy Boscart

SER­VICES US MARKETS

De ser­vices:
Doe mee met onze ser­vices met zorgvuldig door ons uit­gekozen posi­ties …
Alle info en details ziet u via deze link


beheer

US Mar­kets beheer zal vanaf 1 jan­u­ari 2011 weer met een groep nieuwe leden starten bij GROEP 1, om alle for­maliteit­en op tijd klaar te hebben raden we de poten­tiële deel­ne­mers aan nu alvast de nodi­ge stap­pen te onderne­men.

Via deze link de details

test
Beursbox-forum

Han­de­laren onder elka­ar, ken­nis delen? Sen­ti­ment bek­ijken? Als eerste het nieuws op het FORUM lezen? Daar­voor moet u de beurs­box open hebben staan, een must voor elke han­de­laar en waar u mede Traders zult vin­den. Laag­drem­pelig, ste­vig ken­nis­niveau, up to date en vernieuwend. Kom snel naar ons FORUM of de BEURS­BOX op US Mar­kets … Iedereen is welkom …

Via deze link komt u er recht­streeks … tot snel …

Meer artike­len? Bezoek onze site www​.usmar​kets​.nl
Guy Boscart

USmar­kets
Dis­claimer
Pri­va­cy state­ment
Algemene Voor­waar­den
Con­tact
Vra­gen over abon­nementen en diensten

algemene vra­gen: info@​usmarkets.​nl
advert­eren: sales@​usmarkets.​nl
aan­melden / uitschri­jven nieuws­brief

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.