Welkom bij de nieuwsbrief van US Markets.
De seminar van Guy in Nederland zit helemaal vol, maar de Belgen kunnen zich nog wel aanmelden. Ga voor inschrijving door hier te klikken!
Column Guy Boscart: Psychology Rules
De beurs is tegenwoordig ook een interessante plek voor psychologen, want hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat beleggers zich vanuit een diepe depressie in amper 2 weken tijd in staat van een ongekende euforie begeven? Of zijn het de gevoelloze machines die met onze emoties spelen en zo de belegger telkens weer op het verkeerde been zetten?
Het nieuwe handelen In de tijd dat er plots massaal wereldwijd protest tegen het kapitalisme komt, merken we op dat de beurzen bijzonder stevig zijn gekaatst vanaf hun bodems. Het lijkt allemaal alsof het niets is maar het is best herkenbaar en zelf denk ik niet dat de ouderwetse beleggers massaal aan het kopen waren. Trouwens vraag ik me al een tijd af of de traditionele belegger nog iets te zoeken heeft op deze beurs? Al sinds 1997 – 1998 komt bijvoorbeeld de Dow Jones geen stap verder. Laat staan de AEX (top 702) en de Nasdaq (top 5100), maar goed, dat weten we wel.
Wel verdenk ik nog altijd dat het algoritmisch handelen de dienst uitmaakt, want zeg eens eerlijk… Hoe snel kan het menselijke brein reageren op de draai op Wall Street om precies 21:15 op 4 oktober met de Dow Jones van 10.400 naar de 10.850 pnt in 45 minuten? Helemaal niet lijkt me. Het moet een computergestuurde rally zijn geweest die tot 17 oktober duurde totdat het plotselinge einde zich aankondigde. Als handelaar is het dus moeilijk om mee te gaan met dit soort rally‘s, dat heb ik in mijn vorige columns al uiteen gezet. Je moet durf hebben, op tijd conclusies trekken en vooral niet bang zijn voor deze marktomstandigheden. Ook moet/kan je niet voor het maximale gaan, maar er een deel van proberen te pakken. Wie met de computerhandel mee wil doen moet ook niet teveel ruis op de lijn krijgen. Ook al komen er tal van slechte berichten dan nog moet men er zich soms niks van aantrekken omdat de computerhandel toch ergens een lijn in het zand heeft getrokken die voor ons onzichtbaar is. Ook hier weer moet men afrekenen met vele hersenkronkels tussendoor, want de met een zeer hoog tempo computergestuurde rally zet mogelijk de knop om bij de belegger die van zwaar depressief naar plots euforisch overschakelt. Het kan haast niet anders, want die rally gaat gewoon in je kop zitten en je tot hebzucht dwingen met het doel om de belegger in de markt te lokken rond het eindpunt. En, tegen de tijd dat de belegger zover is, lijkt het erop dat juist dan de handel weer klaar staat om te draaien.
Voor hele column klik hier!
|