Pablo en Rico laten in hun kaarten kijken
Welkom bij de US Markets nieuwsbrief. In deze nieuwsbrief aandacht voor de beursbroers Pablo en Rico, die zich in hun kaarten laten kijken. Ze deden dit al eerder met hun eerste lijst van aankopen en komen nu met deel 2 hiervan. Klik hier voor een kijkje in de keuken van de traders Pablo en Rico.
Hieronder de column van Jan-willem Nijkamp die zijn mening geeft omtrent Ben Bernanke's handelswijze.
Column: GOED GEDAAN BEN, MAAR HOE NU VERDER?
Op 27 augustus vorig jaar liet de gouverneur van de Amerikaanse centrale bank tijdens een inmiddels berucht geworden speech in het wintersportoord Jackson Hole in Wyoming zich ontvallen een nieuw opkoopprogramma van staatsobligaties te overwegen. Het bleek achteraf een historisch keerpunt op de financi?le markten. De markten waren in de nazomer volledig in de ban van de vrees voor een nieuwe recessie. De vrees voor een dubbele dip had de rente op 10-jaars staatsleningen doen zakken naar 2,35%. De S&P500-index stond nog maar net boven de 1000 punten. Het jaar 2010 dreigde voor aandelenbeleggers op een zware teleurstelling uit te lopen na het spectaculaire herstel van het jaar daarvoor. Gouverneur Bernanke verklaarde het vertrouwen op de beurzen weer te willen herstellen. QE2 was geboren en het resultaat was verbluffend.
Bijna een half jaar later is de aandelenmarkt in de VS gestegen met ruim 26%. Het herstelde vertrouwen op de beurs deed angstige beleggers besluiten hun obligaties weer om te ruilen voor aandelen. Ondanks het grootschalige opkoopprogramma van de centrale bank ter waarde van 600 miljard dollar van staatsobligaties daalden de koersen en steeg de 10-jaars rente naar 3,65%, een stijging van 55%! De prijzen van grondstoffen – gemeten volgens de UBS Commodity Index - stegen met 27%. Het besluit tot het opkopen van staatsobligaties had een totale waardevermeerdering op de beurzen van 3300 miljard dollar tot gevolg. Geen slecht resultaat voor een investering van “slechts” 600 miljard dollar.
Niet minder dan 74% van de beursgenoteerde bedrijven in de VS rapporteerden resultaten over het afgelopen kwartaal die de toch al hoog gespannen verwachtingen van de analisten hebben overtroffen. Uit de aanzwellende stroom van meevallende macro-economische cijfers blijkt eveneens dat de economie van de VS weer op het goede spoor zit. Sterker nog, de omvang van het BNP is inmiddels het niveau van voor het uitbreken van de crisis gepasseerd. Tot hier heeft de gouverneur van de centrale bank het gelijk aan zijn zijde.
... voor de rest van het artikel klik hier!
Column van Jan-willem Nijkamp
|