Welkom bij de nieuwsbrief van US Markets.
Voor de laatste videomarktanalyse van Guy Boscart klikt u hier… Hij spreekt over iets wat hij nog niet eerder zag in zijn lange tradingscarrière.
De column in deze nieuwsbrief is van Bob Emanuels, ook een man met jarenlange beurservaring. Zijn uitgebreide artikel ‘Onverwacht risico’ raden wij zeer aan om te lezen. Hier het begin ervan:
Column: Onverwacht risico
Is het nu beter om als belegger op zoek te gaan naar veel kleine winsten en af en toe een groot verlies, of kun je beter zoeken naar veel kleine verliezen en af en toe een grote winst?
De toegenomen onzekerheid in de financiële markten geeft economen, journalisten en beleggers weer volop de gelegenheid om allerlei bespiegelingen te weiden aan het feitelijk functioneren van die financiële markten. De focus ligt daarbij op hoe het marktmechanisme werkt, oftewel: hoe het proces in elkaar steekt. Maar voor ieder proces is een geschikte structuur nodig en dus is het zinvol om stil te staan bij de structuur van de markt. Dit is vooral van belang, omdat zo duidelijk wordt dat het gedrag van markten in hoge mate afwijkt van andere processen waaraan wij in het dagelijkse leven blootstaan.
Markten kunnen worden beschouwd als een oneindige gebeurtenis, constant veranderend, bijna ongestructureerd en in constante beweging. De psychologische effecten op het individu binnen zo een omgeving zijn enorm. Vooral als we ons realiseren, dat we in het ‘normale leven’ juist van alles doen om zoveel mogelijk structuur in ons leven aan te brengen, te leven tussen grenzen van mogelijk en onmogelijk, limieten hanteren, regels handhaven en alles zo inrichten, dat onze omgeving zoveel mogelijk statisch blijft. Omgekeerd is het ook deze drang naar samenhang, logica en zekerheid geweest, die de deterministen deed geloven dat alles uiteindelijk te verklaren is, mits maar grondig genoeg onderzocht.
Het is deze opvatting over determinisme, die de klassieke Technische Analyse in hoge mate heeft beheerst. Volgens de waarneming van Charles Dow, Ralph Nelson Elliot en John Murphy beweegt de markt in trends: vaste patronen van opgang en neergang. Volgens dezelfde klassieke opvatting herhalen deze trends zich met een min of meer vaste regelmaat, m.a.w. markten bewegen ook in cycli. Tenslotte stelden deze analisten vast, dat de markt de ultieme vergaarbak is van alles wat de verandering in de verhouding tussen vraag en aanbod kan beïnvloeden. Dow stelde daarom dat de markt uiteindelijk alles verdisconteert.
Voor rest van artikel klik hier!
|