Welkom bij de nieuwsbrief van US Markets. We kijken reikhalzend uit naar morgen wanneer Ben Bernanke de wereld wel eens zou kunnen opschrikken (waarschijnlijk niet). Vandaag ging het op de beurzen vooral om de miljoeneninvestering die Warren Buffett heeft gedaan in Bank of America en natuurlijk om het vertrek van Apple icoon Steve Jobs. We plaatsen hieronder een discussiepunt rondom het afscheid van deze meesterlijke vernieuwer.
Als u een marktanalyse wil zien, klik dan hier voor de videomarktanalyse van Guy Boscart.
Column: Is dit het einde van Apple?
Steve Jobs is weg. De analisten verwachten een daling van het aandeel Apple. Straks wanneer Wall Street opengaat zullen we zien hoeveel, maar nu is wel al duidelijk dat de koers omlaag zal gaan. Het is echter de grote vraag wat het vertrek van Jobs op de langere termijn zal doen? Geef uw mening hierover bij comments.
Achtergrond discussie Je mag wel stellen dat de charismatische topman Steve Jobs, Apple groot heeft gemaakt. Eigenlijk begon de hegemonie van Apple in 1997 toen Jobs met aartsrivaal Gates om de tafel ging zitten. Apple had heel snel cash nodig om een faillissement te ontlopen en klopte daarbij aan bij zijn tegenstrever Microsoft. Steve Jobs zou afzien van een rechtzaak tegen Microsoft rondom schending van de copyrightregels. Als tegenprestatie zou Microsoft $150 miljoen investeren om Apple te redden. Toen Apple weer genoeg cash had, begon de groei van het Jobs-imperium waarin hij verschillende innovatieve en winstgevende producten op de markt bracht. iTunes, iPods, iPhones, MacBooks en iPads; stuk voor stuk waren het grote successen die een ongekende winstgevendheid lieten zien. Apple werd hierdoor zelfs de nummer 1 op de beurs: met een marktkapitalisatie van rond de $350 miljard versloeg het Exxon Mobil als het grootste bedrijf ter wereld.
Maar goed, nu is Steve Jobs afgetreden. Apple zou wel eens een koersval mee kunnen gaan maken de komende jaren. Steve Jobs is immers dé man die Apple groot heeft gemaakt en die Apple groot kan houden. Zijn innovatieve, creatieve geest zou onevenaarbaar zijn en zonder Jobs als sterke man zou Apple nooit meer zo winstgevend kunnen worden als met de ‘i’-producten uit het Jobs-tijdperk. Waar de koersdaling mogelijk in het begin zal meevallen, zal een structurele daling ingezet zijn.
Maar er zijn ook mogelijke redenen waarom het vertrek van Jobs niet voor een daling van de beurskoers zal zorgen, namelijk:
- Jobs is al geruime tijd ziek en heeft al lang kunnen toewerken naar zijn vertrek. Daarbij heeft hij heel secuur zijn opvolger kunnen inwerken en zal de nalatenschap van Jobs in goede handen zijn.
- Aandeelhouders hebben het vertrek van Jobs al ingeschat en dit is dus al verwerkt in de beurskoers. Het daadwerkelijke vertrek zal de koers even omlaag brengen om daarna weer te herstellen.
- Steve Jobs zal zich nog op de achtergrond voor Apple blijven inzetten en is dus niet geheel verloren voor Apple.
- De rol van Steve Jobs wordt overschat. Jobs heeft het al die jaren niet in z’n eentje gedaan en heeft een zeer bekwaam team van mensen om zich heen verzameld die hun werk nog steeds goed kunnen blijven doen, waardoor er intern geen paniek is en Apple gewoon op de oude voet door blijft gaan.
- Wie weet welke innovatieve ideeën Jobs allemaal nog in de Apple-kluis heeft liggen. Mogelijk ligt daar nog voor tientallen jaren aan goud materiaal.
- De koers van Apple zal zich zo ontwikkelen als die van Microsoft destijds. Bill Gates was bij Microsoft op z’n minst zo belangrijk als Jobs bij Apple. Na zijn vertrek in juni 2008 was er een duidelijke daling van het aandeel, waarna het na januari 2009 weer opklom naar de oude niveaus.
Nu de vraag wat u denkt. Dus wat is uw visie m.b.t. de vraag: Wat zal het vertrek van Jobs op lange termijn met het aandeel Apple doen?
Wilt u uw mening geven, klik dan hier!
|