Creativiteit viert hoogtij als er zich problemen voordoen. Zo ook bij mensen die financiële problemen hebben. De één verkoopt bezittingen, de ander bedenkt een plan om effectiever met het beschikbare geld om te gaan en weer één ander besluit er een baan bij te nemen. Maar er zijn ook diegenen die de regels hier en daar wat ombuigen (vorm van bancaire creativiteit) en gewoon (nog meer) geld lenen om het imago naar de buren in stand te houden. De Ierse banken behoren duidelijk tot de laatste categorie.
Gevaarlijke ontwikkeling
The Irish Times heeft er recent nog een artikel aan gewijd, maar de pers in Europa heeft er bar weinig over geschreven, vandaar mijn bijdrage. Ierse banken maken namelijk op een sluwe manier misbruik van de naïviteit (dan wel corruptie, dan wel incompetentie) van de Ierse regering en de eurofanatici bij de ECB. Ierse banken zijn massaal aan het lenen en uitlenen geslagen. Dat doen banken altijd, dus tot zo ver niks nieuws.
Maar wel nieuw is dat de banken vooral leningen (obligaties) aan elkaar geven. Deze leningen zijn gegarandeerd door de Ierse overheid en daardoor geschikt als onderpand bij de ECB. Dus in het kort samengevat: Ierse bank A leent 20 miljard euro uit aan Ierse bank B, en Ierse bank B leent weer 20 miljard uit aan bank A. Grosso modo gebeurt er eigenlijk niks. Maar zowel bank A als bank B kan naar de ECB gaan met het verhaal 20 miljard euro te hebben uitgeleend en dat de Ierse overheid er garant voor staat. De ECB vindt dat een prima onderpand en leent vervolgens goedkoop (tegen 1%) aan beide banken.
Uitgestelde diefstal
Uit het niets hebben deze twee banken het dus voor elkaar gekregen om goedkoop geld te lenen bij de ECB. Als je zoals ik ervan uitgaat dat de Ierse banken failliet gaan (al zijn), dan is dit in wezen een uitgestelde diefstal — ofwel een omgekeerde bankoverval op de Ierse burgerij. De banken lenen immers indirect van de Ieren. Als de banken failliet gaan dan zal de ECB bij de Ierse overheid aankloppen omdat die de bankobligaties heeft gegarandeerd. Dit moet dus weer met Iers belastinggeld worden betaald.
Are we next?
Lees het hier in het blog van Saxon!