Cre­ativiteit viert hoogtij als er zich prob­le­men voor­doen. Zo ook bij mensen die finan­ciële prob­le­men hebben. De één verkoopt bezit­tin­gen, de ander bedenkt een plan om effec­tiev­er met het beschik­bare geld om te gaan en weer één ander besluit er een baan bij te nemen. Maar er zijn ook diege­nen die de regels hier en daar wat ombuigen (vorm van ban­caire cre­ativiteit) en gewoon (nog meer) geld lenen om het ima­go naar de buren in stand te houden. De Ierse banken behoren duidelijk tot de laat­ste categorie.

Gevaar­lijke ontwik­kel­ing
The Irish Times heeft er recent nog een artikel aan gewi­jd, maar de pers in Europa heeft er bar weinig over geschreven, van­daar mijn bij­drage. Ierse banken mak­en namelijk op een sluwe manier mis­bruik van de naïviteit (dan wel cor­rup­tie, dan wel incom­pe­ten­tie) van de Ierse regering en de euro­fa­nati­ci bij de ECB. Ierse banken zijn mas­saal aan het lenen en uitle­nen ges­la­gen. Dat doen banken alti­jd, dus tot zo ver niks nieuws.

Maar wel nieuw is dat de banken vooral lenin­gen (oblig­aties) aan elka­ar geven. Deze lenin­gen zijn gegaran­deerd door de Ierse over­heid en daar­door geschikt als onder­pand bij de ECB. Dus in het kort samengevat: Ierse bank A leent 20 mil­jard euro uit aan Ierse bank B, en Ierse bank B leent weer 20 mil­jard uit aan bank A. Grosso modo gebeurt er eigen­lijk niks. Maar zow­el bank A als bank B kan naar de ECB gaan met het ver­haal 20 mil­jard euro te hebben uit­geleend en dat de Ierse over­heid er garant voor staat. De ECB vin­dt dat een pri­ma onder­pand en leent ver­vol­gens goed­koop (tegen 1%) aan bei­de banken.

Uit­gestelde dief­stal
Uit het niets hebben deze twee banken het dus voor elka­ar gekre­gen om goed­koop geld te lenen bij de ECB. Als je zoals ik ervan uit­gaat dat de Ierse banken fail­li­et gaan (al zijn), dan is dit in wezen een uit­gestelde dief­stal — ofwel een omge­keerde bankover­val op de Ierse burg­er­ij. De banken lenen immers indi­rect van de Ieren. Als de banken fail­li­et gaan dan zal de ECB bij de Ierse over­heid aan­klop­pen omdat die de bankoblig­aties heeft gegaran­deerd. Dit moet dus weer met Iers belast­inggeld wor­den betaald.

Are we next?
Lees het hier in het blog van Saxon!