![](/images/legacy-userimages/userimages/060726-jvb-+-house.gif)
Woningmarkt VS wankelt
In ons artikel Hoelang nog, Fannie en Freddie? van 2 juli ll. schreven we o.m. ‘Een vertraging in de Amerikaanse woningsector zal leiden tot een minder vlot aflossen van de hypotheken, waardoor de maatschappijen die hebben geleend bij Fannie en Freddie in moeilijkheden komen.’ Wel, het ziet ernaar uit dat deze lastige periode voor de deur staat.
Er bereiken ons berichten van een merkbare vertraging in de Amerikaanse woningsector. Een voorbeeld: volgens de website van de National Association of Realtors is de verkoop van bestaande woningen al voor de derde maand op rij aan het dalen. Daar waar in maart van dit jaar nog 6,9 miljoen woningen van eigenaar veranderden, waren dat er in juni ll. 6,62 miljoen, ofwel meer dan 4% minder. Als je juni 2005 vergelijkt met juni 2006, dan zien we een terugval van 7,3 naar 6,62 miljoen verkochte eenheden, ofwel een dikke 9% minder!
Een ander signaal komt van de bouwfirma’s die het al langer hoe lastiger hebben om hun producten aan de man/vrouw te brengen. Zonder extraatjes zoals gratis keukens, badkamers, garages, vloeren tot zelfs gratis zwembaden gaat het niet meer. Ook helpen deze firma’s hun klanten bij de financiering, waarbij ze door henzelf geleend geld verstrekken aan zeer gunstige condities.
Dat leidt tot prijzen die optisch dezelfde zijn, maar tot dalende winstmarges. De dag dat de firma’s hun prijzen moeten laten zakken, lijkt ons niet zo heel ver meer af.
Ook privépersonen hebben het moeilijk om hun eigendom van de hand te doen. Ze moeten zich tevreden stellen met lagere prijzen en dan nog lukt het niet altijd, zie wat we hierboven meldden over de dalende verkoop van bestaande huizen. Het aantal onverkochte huizen bereikte in juni ll. een record van 3,725 miljoen eenheden, overeenstemmend met een ‘voorraad’ voor 6,8 maanden. In mei was deze voorraad nog ‘maar’ voor 6,4 maanden.
Na vijf gouden jaren ziet het ernaar uit, dat de woningmarkt in de VS over de top is en dat een duik in ijskoud water dreigt. Wat hiervan de weerslag kan zijn op de ganse economie is nog een punt van discussie. Voor de direct betrokken ondernemingen is het wat anders: zowel de bouwfirma’s als de verkoopkantoren en makelaars zullen delen in de klappen.
Een gevolg van een vertragende markt voor de verkoop van woningen, is dat de verhuurmarkt betere zaken doet. Daarbij spelen ook de recente verhogingen in de basisrente een rol. Meer en meer mensen besluiten hun aankoop uit te stellen, afgeschrokken door de tarieven die de banken en andere financiële instellingen vragen. Huiseigenaars ziend e belangstelling van huurders alle dagen toenemen en verhogen langzaam maar zeker hun prijzen…
De toonaangevende Philadelphia Housing Index ($HGX) is dit jaar sterk gedaald en is kennelijk bezig de 190-steun te testen. Als deze steun het begeeft, wacht de duik in het ijskoude water waarover we het hoger al hadden.
Fannie Mae en Freddie Mac, de basisverstrekkers van geld bestemd voor hypothecaire leningen, werden de afgelopen 6 maanden geconfronteerd met dalende aandelenkoersen en zoals de zaken er nu voorstaan is er niet veel verbetering te verwachten.
Laat ons hopen dat het tij nog kan keren. Maar we moeten ook realistisch blijven en we kunnen de feiten niet negeren…
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
27juli 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.
Reacties kunt u sturen naar: [email protected]