...

Wim Duisenberg plots overleden

31 juli 2005, 18:34 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

We ver­na­men via de pers het geheel onverwachte over­li­j­den van Wim Duisen­berg, de voor­ma­lige voorzit­ter van de Europese Cen­trale Bank … Onder­staand nieuws­bericht is gebaseerd op de Bel­gis­che krant Gazet van Antwer­pen.


Wim Duisen­berg plots overleden

Voor­ma­lig voorzit­ter van de Europese Cen­trale Bank, de Ned­er­lan­der Wim Duisen­berg (70), is overleden in zijn vil­la in het zuidoost­en van Frankrijk. Dat maak­te de plaat­selijke gen­darmerie zondag bek­end. Hij werd dood aangetrof­fen in zijn zwem­bad. De doo­d­soorza­ak is naar alle waarschi­jn­lijkheid toe te schri­jven aan hart­prob­le­men.


Wim Duisenberg

Duisen­burg was de eerste voorzit­ter van de Europese Cen­trale Bank, en lei­d­de de instelling tussen mei 1998 en de herf­st van 2003. Hij zag in die peri­ode toe op de intro­duc­tie van de euro.

Wim Duisen­berg werd op 9 juli 1935 geboren in het Friese Heeren­veen. Als econoom ver­di­ende hij voor het eerst zijn sporen bij het Inter­na­tion­aal Mon­e­tair Fonds (IMF), waar hij tussen 1965 en 1969 aan de slag was. Tussen 1973 en 1977 was hij de Ned­er­landse min­is­ter van Financiën, in een linkse regering.
Ter­wi­jl hij zich in het begin beriep op Key­ne­si­aanse waar­den (groei ste­unen door pub­lieke uit­gaven), werd hij gecon­fron­teerd met twee oliecri­sis­sen, waar­na hij overg­ing tot een strikt bezuinig­ings­beleid. Dat veroorza­ak­te heibel in zijn eigen par­tij.

Vanaf 1982 was Duisen­berg ook gedurende vijf­tien jaar voorzit­ter van de Ned­er­landse Cen­trale Bank. Hij kwam aan het hoofd van de voor­lop­er van de ECB, het Europees Mon­e­tair Insti­tu­ut (EMI), waar­van hij al sinds de opricht­ing in 1994 lid was.

De Frans­man Jean-Claude Trichet vol­gde Duisen­burg op als voorzit­ter van de ECB


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.