Wie durft Fannie & Freddie controleren?
Ondank is ’s werelds loon, zal de heer Armando Falco gedacht hebben. Hij is directeur van OFHEO (Federal Housing Enterprise Oversight), een instituut dat in de VS o.m. controle moet uitoefenen op de activiteiten en vooral de financiën van hypotheekgiganten Fannie Mae (NYSE: FNM) en Freddie Mac (NYSE: FRE). OFHEO werd verweten niets te doen aan het kwakkelende beleid van beide semi-overheidsbedrijven. Nochtans heeft OFHEO onlangs aan het licht gebracht dat er bij Fannie onregelmatigheden zijn in de boekhouding, wat zal leiden tot een herziening van de winst voor een bedrag van 11 miljard dollar.
Intussen gaan er stemmen op om OFHEO te vervangen door een ander controle-orgaan. Voor ons niet gelaten, maar het moet dan ook functioneren, vooral kunnen en mogen functioneren. Want daar knijpt het Adidas‑, Nike- of Reebokschoentje. De Bush-administratie heeft de afgelopen jaren minstens tweemaal de wetgeving afgeblokt, net bedoeld om paal en perk te stellen aan de buitensporige financiële politiek van Fannie en Freddie.
Deze week hebben twee zwaargewichten zich bemoeid met de zaak. Ten eerste Fed-voorzitter Alan Greenspan en ten tweede John Snow. We hoeven ze u niet meer voor te stellen. Alan Greenspan blijft het laatste jaar van zijn ambt even flamboyant als altijd aan het werk en over John Snow hadden we het in een nieuwsbericht over de loskoppeling van de Chinese yuan van de dollar.
Wat beide heren zeggen komt hierop neer:
- het Amerikaanse Congress moet de omvang van Fannies en Freddies portfolio’s beperken omdat ze in de huidige omvang niet nodig zijn om hun opdracht (verstrekken van fondsen aan hypotheekmaatschappijen, makelaars enz.). Ter illustratie: voor Fannie en Freddie samen bedragen de portfolio’s ca 1.500 miljard dollar (ca 1.168 miljard euro). Alan Greenspan wil deze portfolio’s doen inkrimpen tot 200 miljard dollar
(ca 156 miljard euro) voor ieder bedrijf.
(ca 156 miljard euro) voor ieder bedrijf.
- het huidige volume en het interestrisico dat deze portfolio’s vertegenwoordigen is een potentieel gevaar voor de economie van de VS
- de kredietlijnen tussen de regering en de firma’s worden oor het publiek gezien als een rechtstreekse steun vanwege de overheid, die de ondernemingen een ‘onzinkbaar’ imago geeft. Dit imago is verkeerd. Deze kredietlijnen zijn er enkel voor in geval van ‘ernstige financiële tegenspoed’. Ook op dit vlak moet het Congress hervormingen doorvoeren
Vanwege sommige wetgevers is er al tegenwind gekomen. Zij stellen dat het beknotten van de portfolio’s tot storingen in de markt zal leiden. Hiermee bedoelen ze o.m. de massale transacties in opties en analoge derivaten, op gang gebracht door beide firma’s.
Evenmin zijn deze wetgevers het eens met de manier waarop het Witte Huis controle mag uitoefenen op het tweetal.
Dit wordt geïllustreerd door een voorval vorige week. Van een belangrijke republikein werd verwacht dat hij strenge maatregelen zou uitvaardigen om paal en perk te stellen aan de activiteiten van Fannie en Freddie op het gebied van uitbreiden en beheren van hun portfolio’s. Uiteindelijk heeft hij niets ondernomen. Op deze wijze zijn de adviezen van de Fed koudweg van tafel geveegd.
Het ziet ernaar uit, dat er nog heel wat water door de Mississippi zal vloeien vooraleer er daadwerkelijk iets zal gebeuren rond Fannie en Freddie. Intussen tikt de klok verder, tot de bom barst.
Het ziet ernaar uit, dat er nog heel wat water door de Mississippi zal vloeien vooraleer er daadwerkelijk iets zal gebeuren rond Fannie en Freddie. Intussen tikt de klok verder, tot de bom barst.
© Jan Van Besauw
US Markets