...

Wat als steun Fannie Mae het begeeft?

19 februari 2005, 11:54 | US Markets Redactie | leestijd: 1 minuut | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Als reactie op een recent oordeel van Fed-voorzitter Alan Greenspan over de financiële situatie van de firma's Fannie Mae en Freddie Mac maakten de aandelen nog maar eens een duik. Volgens Greenspan moeten beide firma's flink afslanken. De beleggers zijn niet gelukkig met dit bericht en het aandeel van Fannie dreigt een stevige steun te doorbreken. Hoe loopt dat af?

Wat als steun aandeel Fannie Mae begeeft?

Fed-voorzitter Alan Greenspan is niet te stuiten. Eerder deze week deed zijn haljaarlijkse toespraak voor de bankcommissie van het Amerikaanse Congress de dollar jojo'n versus de euro en joeg hij de markten de daver op het lijf door verstaan te geven, dat de rente dit jaar verder zal verhoogd worden.

Gisteren, 18 februari 2005, richtte hij zijn geschut op hypotheekreuzen Fannie Mae (NYSE: FNM) en Freddie Mac (NYSE: FRE). Op de hem eigen nogal omslachtige maar toch niet mis te verstane manier liet hij weten, dat de portfolio's van beide firma's veel te dik zijn. Het gaat inderdaad om behoorlijk wat geld: samen ca 900 miljard dollar (692 miljard euro). Deze geldmassa zou volgens Greenspan met 85% moeten verminderen tot 200 miljard dollar. U hebt het goed gelezen: na afslanking mag het patrimonium van beide geldverstrekkers aan hypothecaire makelaars maar 15% zijn van het oorspronkelijke.

Waarom? Dit is samengevat Greenspans motivering: als de firma's de huidige groeikoers blijven aanhouden, onstaat er een te sterke spanning tussen de portfolio op papaier en het echte bedrijfskapitaal. Dit laatste is voor beide firma's samen amper 100 miljoen dollar, 50/50 verdeeld over allebei. Verhouding portfolio/kapitaal: 9.000! Dit kan omdat in de portfolio's enorm veel opties steken met alle gevaren daaraan verbonden, dat heeft Greenspan benadrukt.

De reactie van de markt op dit bericht liegt er niet om, zie maar onderstaande charts.



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.