Warren Buffett is absoluut niet gerust in Europa als het op beleggen aankomt. En over de EU en de euro heeft hij zo zijn twijfels.
In een interview van 14 november 2011 voor de financiële nieuwssite CNBC verklaarde beleggingsexpert Warren Buffett dat hij Europa niet meer zag zitten als het op beleggen in Europese obligaties aankomt. Hij sprak zich wel optimistisch uit over de benoeming van Mario Monti tot premier van Italië, maar als het op de Italiaanse en bij uitbreiding de Europese economie aankomt ziet hij de toekomst somber in.
Bron: warren-buffett.org
‘Ze kunnen geen geld onbeperkt bijdrukken. En als het vertrouwen verloren gaat, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Er zijn, zoals in de VS in 2008, radicale maatregelen nodig om uit de impasse te geraken,’ zegde het ‘orakel van Omaha’.
Hij wees in dit interview ook op de spreads tussen de rente van bij voorbeeld Duitsland tegenover Italië. Volgens hem is dit de reden dat de Duitsers niet geneigd zijn om te investeren in Italiaans waardepapier, wat dan weer voor Italië een duw in de richting van de draaikolk kan betekenen.
Voor de Europese banken was hij ook niet mals. ‘De Europese banken hebben al langer hoe minder toegang tot financieringen in dollars. Ze hebben vers kapitaal nodig en dat zo snel mogelijk.’ Om dit vers kapitaal op te halen moeten volgens Buffett de banken aandelen aanbieden aan particulieren, eerder dan aan de overheden, die niet in staat zouden zijn om bij een koersstijging vlot bij te kopen.
Op 21 november 2011, een week na het hierboven aangehaald interview, zat Buffett weer voor de micro’s van CNBC. Geheel in de lijn met wat hij zegde over Europese aandelen kondigde hij aan, dat er volgens hem interessante koopjes in de aanbieding zijn en dat hij ‘vandaag al’ Berkshire Hathaway opdracht had gegeven om een eerste aandeel aan te kopen. Over welk het ging wilde hij zoals gebruikelijk niet verklappen. Wel zegde hij, dat van dit aandeel ‘morgen, volgende week en volgende maand’ zou laten bijkopen.
Volgens hem waren er op het ogenblik van het interview ‘zeker een dozijn aantrekkelijke Europese aandelen’. Hij voegde er wel een beperking aan toe (een waarheid als een koe, nvdr) dat ze enkel attractiever zouden zijn dan wat hij kan kopen op de Amerikaanse markt wanneer de prijzen op een bepaalde dag of in een bepaalde week beter zouden zijn dan analoge effecten die hij kan vinden in de VS.
‘Maar’, voegde hij eraan toe, ‘er zijn Europese aandelen waarvan ik hou en er zijn magnifieke ondernemingen in Europa waarvan de prijzen nu ver onder het te verwachten peil zijn. Als voorbeeld van zulke onderneming vermeldde hij de Britse winkelketen Tesco, waarvan hij begin 2011 aandelen kocht. ‘Zodra de prijs van Tesco daalt, koop ik zeker bij,’ liet hij weten.
Over het Europese rentesysteem is hij ronduit somber. De eurocrisis toont volgens hem aan dat ‘het huidige systeem grote gebreken heeft’ en dat het hoog tijd is dat in Europa een nieuw systeem wordt op poten gezet want ‘zo werkt het niet’.
Op de vraag of de EU en de euro kunnen overleven antwoordt Buffett met te verwittigen dat daarover sterke twijfels bestaan.
Het orakel van Omaha heeft gesproken en gezien zijn staat van dienst kunnen deze woorden niet zomaar van tafel geveegd worden, denken wij.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.