De verkoop van personal computers heeft een barslecht eerste kwartaal van 2013 doen optekenen. Is het succes van tablets en smartphones hiervan de oorzaak of is er nog meer?
Afhankelijk van de bron is in Q1/2013 de verkoop van personal computers, waarmee we bedoelen desktops en laptops, met iets meer dan 11 tot bijna 14% gedaald in vergelijking tot dezelfde periode vorig jaar. Dit is de ergste daling in meer dan 20 jaar.
Als we uitgaan van de berichtgeving van International Data Corporation (IDC), het worst case scenario, dan hebben we te maken met een daling van 13,9% en werden in Q1/2013 76,3 miljoen ofwel 11 miljoen eenheden minder dan in Q1/2012 pc’s verkocht.
Een ander bedrijf dat technologische research doet is Gartner. Hier gaat men uit van een daling van ‘slechts’ 11,2% en zouden er in de vermelde periode 79,2 miljoen pc’s ofwel 9,6 miljoen minder dan in Q1/2012, de weg naar de gebruiker hebben gevonden.
Hoe dan ook, de terugval doet pijn aan al wie betrokken is in de pc-markt. En als we de vooruitzichten van specialisten mogen geloven zal het de komende maanden alleen maar erger worden. Het is nu eenmaal zo, dat tablets en smartphones een stijgende verkoop kennen en dat wie eenmaalde desk- of laptop heeft vaarwel gezegd er waarschijnlijk niet zal naar terugkeren.
En erop rekenen dat de ontwikkelingslanden de daling van pc’s zullen opvangen is eraan voor zijn moeite, want ook daar wil men de laatste nieuwe technologie gebruiken.
Wat is nu de drijvende kracht achter het succes van tablets en smartphones? Zeker hun bediening via touchscreen en geringe omvang.
Maar volgens IDC en Gartner is er nog een andere factor in het spel en deze komt op het conto van Microsoft, meer bepaald het besturingssysteem Windows 8.
Windows 8 is met de nodige toeters en bellen aangekondigd, maar daar bleef het grotendeels bij.
De gebruikers zouden vooral terugschrikken voor het compleet andere uitzicht van het startscherm (zie hierboven) dat opgebouwd is uit zg. tegels en geen startknop meer heeft. Eigenlijk helemaal in de stijl van tablets en smartphones maar dat verwacht een pc-gebruiker blijkbaar niet. Het tegelscherm is gericht op touchscreenbediening, maar werkt ook via muis of toetsenbord. Wie een touchscreen wenst, moet hiervoor een investering doen en dat zint de pc-gebruiker niet. Deze laatste kan Windows 8 niet gewoon worden, mist de vetrouwde bedieningsmodus en heeft geen zin om zijn beeldscherm te vervangen door een dat aanrakingsgevoelig is.
Het feit dat nieuwe pc’s standaard uitgerust worden met Windows 8 is dus niet van aard om potentiële kopers enthousiast te maken. Het komt erop neer, dat Windows 8 de extra remmende factor is op de markt van de pc’s.
Een analist van IDC stelt zelfs, dat Microsoft op korte termijn initiatieven moet nemen, opdat het bedrijf een bijdrage zou kunnen leveren om de tanende pc-markt nieuw leven in te blazen.
En dan nog dit. Niet alleen Microsoft krijgt te maken met dalende omzetcijfers, ook de pc-fabrikanten delen in de klappen. Zo zag Hewlett-Packard, de grootste pc-fabrikant met het Chinese Lenovo kort op de hielen, zijn verkoop ca 23% omlaag gaan. Andere dalers zijn Dell, Asus en Acer, dat een minus van 30% moet incasseren. Wat Apple betreft, spreken IDC en Gartner elkaar serieus tegen. Volgens IDC loopt bij Apple de verkoop van laptops 7,5% terug terwijl Gartner het heeft over een plus van dezelfde grootteorde.
Daarbij mogen we niet vergeten, dat het Apple zelf is, die de tablet heeft gelanceerd en zo de ommekeer in de markt heeft gestart. En 3 jaar nadat de eerste iPads hun weg naar de gebruikers vonden is Apple nog altijd marktleider, alhoewel het besturingssysteem Android van Google terrein aan het winnen is.
We zijn benieuwd naar de initiatieven die Microsoft zal nemen om de Windows 8‑kater weg te werken. En naar wat de pc-fabrikanten zullen doen om hun toekomst veilig te stellen.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl