...

Vivendi op slappe koord

1 februari 2010, 19:12 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)


De geschiede­nis bli­jft zich maar her­halen. Het sce­nario is bek­end: onderne­m­ing geeft onjuiste infor­matie aan haar aan­deel­houd­ers, er vol­gt een onder­zoek en de onderne­m­ing wordt in het ongelijk gesteld. Dit­maal was het de Franse medi­areus Viven­di die de ezelsmuts kreeg aangereikt. 


Viven­di SA, tot voor kort nog bek­end als Viven­di Uni­ver­sal, heeft haar roots in een activiteits­ge­bied, mijlen­ver ver­wi­jderd van media. Inder­daad, het bedri­jf is een nakomel­ing van de Com­pag­nie Générale des Eaux, opgericht in 1853. Tot in de jaren 1980 draaide alles rond water­pro­duc­tie en ‑dis­trib­u­tie, maar dan kwam er een man­age­ment met andere ideeën. Er wer­den bedri­jven met diverse activiteit­en overgenomen en uitein­delijk veran­derde naam in 1998 in Viven­di. Weg was het water, nu waren het tele­com en mas­sa­me­dia die het mooie weer maakten.

En het ging Viven­di voor de wind. De ene acquisi­tie vol­gde op de andere, de beleg­gers waren vol vertrouwen. Op 9 maart 2000, net voor de tech­nolo­giecrash, piek­te het aan­deel bij 138 euro. Dan begon het aan­deel te zakken en twee jaar lat­er, op 16 augus­tus 2002, werd een tot op heden nog absolu­ut dieptepunt bereikt bij 9,3 euro. Het effect was zo goed als waarde­loos geworden.

alt

Wat was er gebeurd? Nu is gebleken dat in 2002 Viven­di, dat toen Viven­di Uni­ver­sal heette, gecon­fron­teerd werd met finan­ciële prob­le­men die hun oor­sprong al had­den in het jaar 2000. Dat is de reden dat vanaf 2002 par­tic­i­paties wer­den ver­min­derd en som­mige branch­es afgestoten. Er kwam een machtswis­sel aan de top. Het woord bankroet’ ging rond in de direc­tiekamers. En toen beg­ing de toen­ma­lige CEO Jean-Marie Messier (52 jaar) een kap­i­tale fout. Hij keurde goed, dat het bedri­jf zijn benarde posi­tie ver­bor­gen hield en rooskleurige vooruitzicht­en de wereld instuurde.

Omdat toch aan het licht kwam dat Viven­di al in 2002 in nauwe finan­ciële schoen­t­jes zat, willen de aan­deel­houd­ers, die hun beleg­ging had­den zien ver­wa­teren of erg­er nog in rook zien opgaan, dat er klaarheid komt in de sit­u­atie. Het ging hier voor­namelijk om aan­deel­houd­ers in de VS, omdat de voor­naam­ste acquisi­ties van Viven­di deze van Amerikaanse onderne­min­gen waren.

alt

Ze zetten bij de recht­bank in New York een recht­sza­ak in gang. Ook in de VS maalt de gerechtelijke molen traag en zo kwam het, dat eerst in okto­ber 2009 de zaak op de rol ver­scheen. Dit miste zijn effect op het aan­deel niet. Op 1 okto­ber 2009 was de koers nog 21,20 euro, maar een maand lat­er, op 3 novem­ber 2009, was ze 12% geza­kt tot 18,59 euro.

Op vri­jdag 29 jan­u­ari 2010, nabeurs in Europa, deed de New Yorkse recht­bank uit­spraak en die was niet mals voor Viven­di. De rechter achtte de groep ver­ant­wo­ordelijk voor bedrieglijke com­mu­ni­catie over haar finan­ciële toe­s­tand tussen de jaren 2000 en 2002. Op maandag 1 feb­ru­ari 2010 ver­loor het aan­deel ca 3% van zijn waarde. De ganse dag waren er wilde koers­be­weg­in­gen tussen 18,4 en 18,2 euro.

De voor­ma­lige CEO Jean-Marie Messier werd niet vero­ordeeld. De recht­bank was wel akko­ord om de gedupeer­den een schade­v­er­goed­ing tussen 11 en 12 mil­jard dol­lar ( 7,9 à 8,6 mil­jard euro) toe te kennen. 

Maar voor­dat we zullen horen over daad­w­erke­lijke schade­v­er­goedin­gen, zal er weer wat water door de Seine of de Hud­son stromen. Want Viven­di geeft zich niet zomaar gewon­nen.
De fir­ma over­weegt in beroep te gaan, zich baserend op pro­ce­dure­fouten (het toe­lat­en van Franse aan­deel­houd­ers in de Amerikaanse recht­sza­al) en mogelijke ver­keerde meth­od­es om de schade te bereke­nen. Als het tot een rechts­ged­ing in beroep komt, dan zal het nog wacht­en op een uit­spraak tot eind 2011-begin 2012.

Intussen is voor Messier en zijn col­le­ga-toplui van de jaren 2000 – 2002 de kous nog verre van af. In het voor­jaar van 2010 moeten zij ver­schi­j­nen voor een Par­i­jse recht­bank om zich te ver­ant­wo­or­den voor het rond­s­turen van ver­val­ste infor­matie over de toe­s­tand van hun bedri­jf en het manip­uleren van de aan­deelko­ers. En of dit nog niet genoeg is, steekt er in het dossier nog een zwaar luik over het ongeoor­loofde gebruik van acti­va van de ven­nootschap.
Hen hangen cel­straf­fen tot vijf jaar en gepeperde boetes boven het hoofd.

Dit alles is alles­be­halve leuk voor wie zijn cen­ten nog heeft belegd in Viven­di S.A. Het huidi­ge man­age­ment zal moeten bewi­jzen te kun­nen dansen op een slappe koord om de geloofwaardigheid van dit reuzenbedri­jf van bij­na 40.000 medew­erk­ers te handhaven. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.