...

Vertrouwen buitenland in VS in diep dal

18 mei 2005, 17:04 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

In maart van dit jaar bereik­ten de buiten­landse beleg­gin­gen in VS-effecten een dieptepunt, enkel geëvenaard in okto­ber 2003. We geven enkele feit­en en cijfers en proberen in te schat­ten wat er met de dol­larko­ers kan gebeuren.
Vertrouwen buiten­land in VS in diep dal
Gis­teren maak­ten enkele financiële sites met stille trom bek­end, dat in maart van dit jaar het vertrouwen van buiten­landse beleg­gers in Amerikaanse effecten een dieptepunt heeft bereikt.

Waar in feb­ru­ari 2005 nog een kap­i­taal van 84,4 mil­jard dol­lar (66,6 mil­jard euro) nog zijn weg naar de States vond, zagen we in maart dit bedrag met bij­na 46% ver­min­deren tot
45,7 mil­jard dol­lar (36,2 mil­jard euro). Deze 45,7 mil­jard is het laag­ste cijfer sinds okto­ber 2003.
Niet alleen dit lage cijfer op zichzelf is een prob­leem, erg­er is te moeten vast­stellen dat de han­dels­bal­ans van de VS in dezelfde maand maart 54 mil­jard dol­lar bedroeg en er dus een teko­rt is van 8 mil­jard dollar.
Blijk­baar heeft dit ongun­stige bericht zijn weg naar de opper­vlak­te pas nu gevon­den omdat het vorige week over­straald was door het wellicht wat opgek­lopte posi­tieve nieuws over o.m. beter dan verwachte cijfers van de werkgele­gen­heid, de groot- en de detail­han­del.

Deze cijfers liggen aan de basis van de sterkere posi­tie van de dol­lar, die van­daag 18 mei 2005 ca 1,263 $/​€ bedraagt.

Miss­chien ver­betert deze koers zich nog wat, maar sterk­er dan rond 1,25 $/​€ lijkt voor ons een (tijdelijk) eindstation.
Veel zal afhangen van vol­gende dins­dag, wan­neer de fab­rikan­ten­pri­jzen wor­den bek­end gemaakt en van woens­dag 25 mei, als we de index van de con­sumenten­pri­js zullen verne­men.

Alan Greenspans vrees voor de inflatie ken­nende zou het wel eens kun­nen, dat de rente eerder dan verwacht een vol­gende opwaartse tik kri­jgt.

Wellicht zullen ook de bin­nen­landse investeerders in de VS hier­van schrikken met alle nare gevol­gen van dien voor het beleggerklimaat.
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.