...

UPDATE MIDDEN-OOSTEN: OLIE/EDELMETALEN

24 februari 2011, 09:27 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Als een span­nende film trekken de ontwik­kelin­gen in het Mid­den-Oost­en aan ons gezichtsveld voor­bij. Groot­ste vraag is waarheen dit lei­dt en wat voor ons de gevol­gen zullen zijn. De antwo­or­den liggen nog in de schoot van de toekomst maar meerdere scenario’s zijn denkbaar.


Meer dan ooit zullen de span­nin­gen het meest voel­baar zijn in de olie- en edel­metaal­sec­toren.

De toen­e­mende onzek­er­heid en eventuele dreig­ing van een (tijdelijke) afs­luit­ing van de oli­eto­evo­er zullen niet bij­dra­gen tot rust op de finan­ciële mark­ten. Dat zelfde geldt voor mogelijke acties van de hoof­drol­spel­ers in dat gebied met de V.S. en fron­trun­ner’ Israël enerz­i­jds en Iran anderz­i­jds.

Zoals in mijn laat­ste col­umn Mid­den-Oost­en Broeit” reeds aangestipt hoopt Iran garen bij de volk­sop­standen te spin­nen, vooral van­wege de aan­wezigheid van grote vee­lal soci­aal onder­druk­te sji­itis­che min­der­he­den in de door soen­ni­eten gedom­i­neerde oliepro­duc­erende Ara­bis­che lan­den.

Hoewel op dit moment vele ogen richt­ing oliemastodont Sau­di-Ara­bië gaan, zou het veni­jn zich wel eens eerst in frontlin­ieland Bahrein kun­nen man­i­festeren. Waarom? Zoals onder Sad­dam Hoes­sein in Irak lei­den (beter lange ij”) de sji­ieten hier onder de soenni’s op z’n minst een kwi­j­nend bestaan. In de nieuwe sit­u­atie zijn de sji­ieten in Irak tot en met Bag­dad nage­noeg heer en meester, ges­te­und door Iran. Deze omslag is nu eve­neens denkbaar in Bahrein, overi­gens reeds in nauwe han­dels­be­trekking met Iran.



Indi­en de revolte in Bahrein met een sji­itis­che meerder­heid (ca. 70%) suc­cesvol” wordt afgerond en er zouden verkiezin­gen komen dan zijn de soen­ni­eten uit­ge­speeld. De Amerikaanse 5de vloot die daar is gehuisvest zal dan moeten ver­huizen. Waarheen? Het zou kun­nen zijn dat onze vriend Ahma” hierin een aan­lei­d­ing ziet te zin­nen op uit­dri­jv­ing” van deze gehate vloot uit de Perzis­che Golf. Dat op zich zou al een casus bel­li zijn, want de Amerika­nen zullen niet vri­jwillig de bescherming van hun oliebe­lan­gen wensen op te geven.

Tevens doemt de vraag op wat er dan te gebeuren staat op de aan­gren­zende Saud­is­che olie­lo­caties waar juist ook veel sji­ieten huizen? Waarschi­jn­lijk dat de oliepri­js aan de rol gaat. Er is al beci­jferd dat een pri­js van boven $120 per vat voor enige tijd een zware klap betekent voor de werelde­conomie. Met een toen­e­mend aan­tal oliebron­nen in sji­itis­che han­den zou men ver­vol­gens kun­nen besluiten om voor olie een andere val­u­ta te gaan hanteren. De yuan of ren­min­bi? Ahmadine­jad is hier­van een warm voor­stander en bindt op deze wijze zijn groot­ste olie- en gasafne­mer Chi­na aan de kar.

Een en ander kri­jgt dan ook weer gevol­gen voor de koop­kracht in dol­lars en miss­chien in iets min­dere mate in euro’s. Het groot­ste gevaar schuilt dan in inflatie als gevolg van de oplopende oliepri­js en andere com­modi­ties inclusief het edel­metaal. Met spec­u­lanten in de markt zouden de pri­jzen met leaps and bounces’ omhoog kun­nen schi­eten.

Robert Bron­cel
Pub­li­cist US Markets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.