Het tafelzilver vooral bij Philips raakt op zodat ze daar in hun cijfers de komende tijd geen rekening meer mee hoeven te houden. Bij ASML is dit minder het geval maar daar raakt steeds meer duidelijk dat de verkoop van machines zeer cyclisch blijft.. Beide bedrijven krijgen nu downgrades aan hun broek.
Philips:
De winst die gisteren werd gepresenteerd kwam opnieuw voor een groot deel uit het verkopen van belangen in andere bedrijven en door de beursgang van een onderdeel waar Philips een grote participatie in had. Ook bij de vorige kwartaalcijfers kwam een groot deel van de winst door het verkopen van onderdelen en belangen met winst en door kostenbesparingen door ontslagen en het verplaatsen van onderdelen naar andere goedkoperen productielanden.
Men moet niet ver denken om te begrijpen dat dit niet kan blijven duren, ooit raakt het op en kan men de resultaten niet blijven oppoetsen. Dit stadium komt nu dichter gezien dinsdag werd aangegeven dat de consument voorzichtiger wordt bij het kopen van dure luxe apparaten. De verkoop van nieuwe TV`s was te optimistisch ingeschat terwijl men voelde dat ook de semi-conductor tak onder druk staat door teveel overschot. De prijzen moeten omlaag zodat de winst wordt gedrukt, en dat zal rechtstreeks te zien zijn in de cijfers die het bedrijf de komende periode zal naar buiten brengen.
Het lijkt erop dat de technologie weer een moeilijke periode tegemoet kan zien.
ASML:
Dit bedrijf kwam vanmorgen voorbeurs met cijfers, ook hier merken we dat het allemaal tegenvalt en dat de chipsector een sterke periode aan het afsluiten is. ASML boekte een winst van 40.9 miljoen in Q3 wat uitkomt op een winst per aandeel van 0,08 Euro.
ASML heeft in het derde kwartaal van 2004 mogelijk het begin van een vertraging van de halfgeleidermarkt gezien. Dit maken we uit de woorden van vertrekkend "Chief Executive Officer Doug Dunn" van het concern. 'Wij zagen in het derde kwartaal wellicht het begin van een vertraging in de halfgeleidermarkt', aldus Dunn.
Het uitstel van een aantal orders door een aantal klanten in het derde kwartaal is volgens hem een vroeg teken dat de sector volgend jaar zal vertragen. We kijken nu wat ASML daarmee zal doen de komende tijd.
Guy Boscart,