...

't Gaat gebeuren, in China

9 november 2004, 15:34 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

In Chi­na gaat de langverwachte reval­u­aitie van de nationale munt plaatsvin­den. Hier­mee slaat dit land de weg in naar economis­che ontvoogding tot spi­jt van wie het beni­jdt, en hier­bij denken we aan Uncle Sam.
t Gaat gebeuren, in China
Amper was onze col­umn De toe­s­tand is hopeloos, maar weet men wel hoe ern­stig?’ op de US Mar­kets site ver­sch­enen of er bereik­te ons een bericht dat in Chi­na zo goed als zek­er gaat gebeuren wat we ver­meld­den, nl. de reval­u­atie van de yuan, de Chi­nese nationale munt, tegen­over de dol­lar. Nu is de koers ongeveer 0,12 yuan/​dollar en men denkt aan zoi­ets van 0,13 yuan/​dollar. Een beschei­den ver­hoging, dat wel, maar eens men de smaak te pakken heeft …
Deze revaulu­atie heeft zek­er een belan­grijke sym­bol­is­che waarde, zoi­ets als het kind dat zijn eerste zelf­s­tandi­ge pas­jes zet. Dat Chi­na dit nog niet eerder deed, is toe te schri­jven aan de noodza­ak die men ginds inzi­et om de economie wat af te koe­len, om de vloed­golf van investerin­gen van buite­naf wat in te dijken en vooral om het han­delsover­schot t.o.v. de VS (ca 150 mil­jard dol­lar jaar­lijks) te verkleinen. Dat is alle­maal nodig en logisch, zult u zeggen. Ja, indi­en Chi­na een economis­che ontwik­kel­ing zou hebben vergelijk­baar met laat ons zeggen West-Europa. 
Maar dat is niet zo. We moeten ons niet lat­en verblind­en door de hoog­waardi­ge tech­no­lie en tal van mod­erne con­sump­tie­goed­eren, die dit reusachtig land heeft toegevoegd aan de tra­di­tionele pro­ducten zoals rijst, thee en zijde. Zelfs het inter­net heeft zijn intrede gedaan en de heer Daniël Mao (merk­waardi­ge cock­tail, die naam) is er miljon­air door gewor­den. De werke­lijkheid is, dat het op het plat­te­land alles­be­halve rosen­geur en maneschi­jn is, het is er armoede troef. En de meeste politi­ci zijn zo cor­rupt als wat ter­wi­jl de financiën, als nasleep van het tijd­perk van die andere Mao, slecht bestu­urd worden.
Toch komt die reval­u­atie er. Chi­na weet dat het in de loop van deze eeuw een dom­i­nante posi­tie in de economis­che wereld zal gaan spe­len. Het weet dat de dol­lar his­torisch zwak staat tegen­over bij voor­beeld de euro. Het weet dat de gigant VS wat begint te wanke­len onder het gewicht van de mas­sale schulden­last.
De liefde tussen Chi­na en de VS is nog niet uit, maar wel sterk bekoeld. Ruzie wordt niet gemaakt, maar in Chi­na gebeurt wat we verwacht­ten: het land begint zich sti­laan los te mak­en van de VS. Daarmee slaat het de lange weg in naar de top. 

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.