...

Superaandeel blijft verbazen

28 oktober 2006, 08:27 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Vorige maandag ging Berk­shire Hath­away, het in aan­schaf­fen duurste aan­deel op Wall Street en wellicht ook ter wereld, ging door het pla­fond van 100.000 dol­lar. En de klim was nog niet voor­bij, want ook de kaap van 105.000 dol­lar moest er (even) aan geloven. War­ren Buf­fett zal fier zijn op de presta­tie van zijn geeste­skind. We geven wat achter­grond­in­fo en bek­ijken de grafieken…



Super­aan­deel bli­jft verbazen

Vorige maandag door­brak Berk­shire Hath­away (NYSE: BRKA) de magis­che grens van 100.000 dol­lar. Sinds­di­en ging het aan­deel voort op zijn élan en gis­teren vri­jdag 27 okto­ber piek­te de koers op 105.500 dol­lar, om bij de slot­bel te zijn teruggevallen tot 103.300 dol­lar. Hier­mee vol­gde het aan­deel de algemene ten­dens van Wall Street, geïn­spireerd door min­der gun­stige vooruitzicht­en voor de VS-economie. 

Het ver­han­deld vol­ume van zulk een duur aan­deel is vanzelf­sprek­end niet enorm. De slechts’ 450 stuks van gis­teren, berek­end aan de slotko­ers verte­gen­wo­ordi­gen toch nog een trans­ac­tie van meer dan 46,5 miljoen dollar… 

Het afgelopen jaar heeft BRKA her­haaldelijk de 90.000 dol­lar­weer­stand getest, om dan de weg hogerop te hebben gevonden. 

Er zijn natu­urlijk nog de goed­kopere’ B‑aandelen (BRKB) die je kunt omruilen tegen A‑aandelen à rato van 30 stuks B voor 1 A. BRKB brak ook records en noteerde gis­teren aan een max­im­i­male koers van 3.523 dol­lar om af te sluiten tegen 3.457,10 dol­lar. Aan deze laat­ste koers berek­end is het vol­ume (20.690 stuks) goed voor iets meer dan 71,5 miljoen dollar. 



Het aan­deel BRKA noteert sinds 1995 en zoals blijkt uit boven­der­staande chart heeft het een alge­meen sti­j­gende trend bli­jven vol­gen, met toch wel een paar fameuze uitschuiv­ers medio 1998, van begin 1999 tot begin 2000 en mid­den 2002. De ontstaans­geschiede­nis van de fir­ma Berk­shire Hata­h­away begint veel verder in het verleden, nl. 1889. Meer hierover vin­dt u in ons artikel over de eige­naar van dit bedri­jf, de tweede rijk­ste mens ter wereld, War­ren Buf­fett die we eerder aan u voorstelden. 

De fir­ma bun­delt op zijn zwakst gezegd een bonte waaier aan activiteiten:

- (her)verzekering van roerend en onroerend goed
 — pro­duc­tie van kled­ing, vooral uni­for­men voor poli­tie, brandweer, post en leger
 — bouw­pro­ducten, zoals glazen bouw­ste­nen en ceramis­che vlo­eren en grani­eten en marmeren tegels
 — coat­ings voor vele doelein­den (glasvezels, iso­latie, dakbedekking)
 — tapi­jten, vlo­er­bek­led­ing, laminaat, 
 — verkoop van pre­fab-huizen en com­mer­ciële panden
 — oplei­d­ing van boord­per­son­eel van vlieg­tu­igen en schepen
 — ver­huren van meubels en huisraad
 — leas­ing van transportuitrusting
 — logistieke dienstverlening
 — reinig­ingstoestellen voor won­ing en kantoor

Om dit bont aller­lei van activiteit­en waar te mak­en bez­it Berk­shire Hath­away een 50-tal bedri­jven, gaande van de autoverzek­er­aar Geico, onder­goed­fab­rikant Fruits of the Loom, ijskreem­pro­du­cent Dairy Ice tot Amer­i­can Express, Anheuser-Busch, Coca-Cola Co en The Wash­ing­ton Post. 

En de neig­ing tot over­names en uit­brei­d­ing van de activiteit­en lijkt nog niet voor­bij. Wat wil je, met een 76-jarige vriend van Bill Gates op kop?

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets

28 okto­ber 2006.
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.