Vorige maandag ging Berkshire Hathaway, het in aanschaffen duurste aandeel op Wall Street en wellicht ook ter wereld, ging door het plafond van 100.000 dollar. En de klim was nog niet voorbij, want ook de kaap van 105.000 dollar moest er (even) aan geloven. Warren Buffett zal fier zijn op de prestatie van zijn geesteskind. We geven wat achtergrondinfo en bekijken de grafieken…
Superaandeel blijft verbazen
Vorige maandag doorbrak Berkshire Hathaway (NYSE: BRKA) de magische grens van 100.000 dollar. Sindsdien ging het aandeel voort op zijn élan en gisteren vrijdag 27 oktober piekte de koers op 105.500 dollar, om bij de slotbel te zijn teruggevallen tot 103.300 dollar. Hiermee volgde het aandeel de algemene tendens van Wall Street, geïnspireerd door minder gunstige vooruitzichten voor de VS-economie.
Het verhandeld volume van zulk een duur aandeel is vanzelfsprekend niet enorm. De ‘slechts’ 450 stuks van gisteren, berekend aan de slotkoers vertegenwoordigen toch nog een transactie van meer dan 46,5 miljoen dollar…
Het afgelopen jaar heeft BRKA herhaaldelijk de 90.000 dollarweerstand getest, om dan de weg hogerop te hebben gevonden.
Er zijn natuurlijk nog de ‘goedkopere’ B‑aandelen (BRKB) die je kunt omruilen tegen A‑aandelen à rato van 30 stuks B voor 1 A. BRKB brak ook records en noteerde gisteren aan een maximimale koers van 3.523 dollar om af te sluiten tegen 3.457,10 dollar. Aan deze laatste koers berekend is het volume (20.690 stuks) goed voor iets meer dan 71,5 miljoen dollar.
Het aandeel BRKA noteert sinds 1995 en zoals blijkt uit bovenderstaande chart heeft het een algemeen stijgende trend blijven volgen, met toch wel een paar fameuze uitschuivers medio 1998, van begin 1999 tot begin 2000 en midden 2002. De ontstaansgeschiedenis van de firma Berkshire Hatahaway begint veel verder in het verleden, nl. 1889. Meer hierover vindt u in ons artikel over de eigenaar van dit bedrijf, de tweede rijkste mens ter wereld, Warren Buffett die we eerder aan u voorstelden.
De firma bundelt op zijn zwakst gezegd een bonte waaier aan activiteiten:
- (her)verzekering van roerend en onroerend goed
— productie van kleding, vooral uniformen voor politie, brandweer, post en leger
— bouwproducten, zoals glazen bouwstenen en ceramische vloeren en granieten en marmeren tegels
— coatings voor vele doeleinden (glasvezels, isolatie, dakbedekking)
— tapijten, vloerbekleding, laminaat,
— verkoop van prefab-huizen en commerciële panden
— opleiding van boordpersoneel van vliegtuigen en schepen
— verhuren van meubels en huisraad
— leasing van transportuitrusting
— logistieke dienstverlening
— reinigingstoestellen voor woning en kantoor
Om dit bont allerlei van activiteiten waar te maken bezit Berkshire Hathaway een 50-tal bedrijven, gaande van de autoverzekeraar Geico, ondergoedfabrikant Fruits of the Loom, ijskreemproducent Dairy Ice tot American Express, Anheuser-Busch, Coca-Cola Co en The Washington Post.
En de neiging tot overnames en uitbreiding van de activiteiten lijkt nog niet voorbij. Wat wil je, met een 76-jarige vriend van Bill Gates op kop?
Jan Van Besauw
Columnist voor US Markets
28 oktober 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets columns en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.