...

Rio Tinto op weg naar steenkoolmonopolie

28 december 2010, 13:08 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De Britse mijn­bouwreus Rio Tin­to zal een meerder­hei­dspar­tic­i­patie nemen in steenkool­pro­du­cent Rivers­dale en daarmee een dom­i­nante posi­tie verov­eren op het vlak van steenkool. Het belang van deze stap is niet te minimaliseren.


Wie Rio Tin­to’ zegt, denkt onver­mi­jdelijk aan mijn­bouw voor ont­gin­ning van ert­sen van kop­er, alu­mini­um, goud, zil­ver, molyb­deen, alu­mini­um (baux­i­et), ura­ni­um en natu­urlijk ijz­er. Ook tita­ni­u­mox­ide en talk staan op het pro­gram­ma en zelfs diamant.

Wat het ont­gin­nen van ijz­er­erts betre­ft, is Rio Tin­to s werelds op één na groot­ste mark­t­spel­er. Daarmee komt steenkool in het vizier, want Rio Tin­to fab­riceert ook staal en daar­voor zijn cokes onmis­baar. Op dit ogen­blik is Rio Tin­to al de tweede groot­ste kolen­pro­du­cent ter wereld.

alt

Om in te spe­len op de groeiende vraag, vooral in de groei­lan­den, naar staal en dus ook naar steenkool wil Rio Tin­to zijn toekomst veilig stellen. Daarom heeft de onderne­m­ing aangekondigd het Aus­tralis­che Rivers­dale Min­ing te willen overne­men voor een bedrag van 3,9 mil­jard AUD (bij­na 3 mil­jard EUR).

Rivers­dale Min­ing heeft als hoofdze­tel het Aus­tralis­che Syd­ney en stelt 1.000 mensen tew­erk. In 2009 was de omzet 60 miljoen AUD (ca 44,2 miljoen EUR). Hoof­dac­tiviteit is het ont­gin­nen van steenkool, wat over­we­gend in Afri­ka, o.m. in Mozam­bique gebeurt. De voor­naam­ste eige­naars van het bedri­jf zijn het Indi­ase Tata Steel, het Brazil­i­aanse staal­con­cern CSN en het USA-hedge­fund Pass­port Capital.

Op don­derdag 23 decem­ber 2010 maak­ten bei­de firma’s bek­end dat Rio Tin­to een bod heeft gedaan van 16 AUD (12,24 EUR) per aan­deel. Een bod dat Rivers­dale accepteerde. Voor­waarde hier­bij was, dat Rio Tin­to meer dan 50% van de Rivers­dale-aan­de­len moet ver­w­er­ven en dat de instanties die wak­en over kartelvorm­ing hun goed­keur­ing geven. Gerek­end aan de gebo­den waarde van 16 AUD per aan­deel komt het bod zoals boven ver­meld neer op 3,9 mil­jard AUD ofwel 3,85 mil­jard USD; 7,2% hoger dan de waarde van de onderne­m­ing (3,59 mil­jard USD) op 28 decem­ber 2010.

Rivers­dale heeft meteen zijn aan­deel­houd­ers aan­bev­olen het bod van Rio Tin­to te aan­vaar­den. Van­wege het karte­lambt is nog geen reac­tie gekend.

Als de trans­ac­tie slaagt, zal Rio Tin­to zijn aan­deel in de steenkool- en coke­spro­duc­tie gevoelig zien sti­j­gen. Want Rivers­dale heeft belan­grijke pro­jecten lopen, zoals de coke­spro­duc­tie in Mozam­bique. In dit land beschikt Rivers­dale over grote voor­raden cokeskolen, zoals eerder gezegd essen­tieel bij de pro­duc­tie van staal.

alt

Zoals uit boven­staande grafiek blijkt, kan het aan­deel Rio Tin­to een boost gebruiken. Sinds zijn diep­ste punt van de laat­ste 3 jaar in het begin van decem­ber 2008 is het aan­deel met een her­s­tel bezig, dat sinds half novem­ber 2010 tegen de weer­stand bij 70 USD zit aan te beuken.

Rio Tin­to zou op weg kun­nen zijn naar een monop­o­lie, dus macht­sposi­tie, qua ont­gin­nen van steenkool.

Veel zal afhangen van de besliss­ing van het karte­lambt i.v.m. de over­name van Rivers­dale. Als dit oordeel posi­tief is, moet Rio Tin­to nog bewi­jzen de pro­jecten in Afri­ka win­st­gevend te kun­nen afhandelen.

Dat zou niet alleen het bedri­jf, maar ook de werk­ers ter plaat­ste ten goede komen.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.