...

Recessie ook voor Duitsland en Frankrijk

6 september 2012, 13:10 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Als we de OESO mogen geloven (en wie zijn wij om dat niet te doen?) gaan de twee groot­ste Europese economieën in het rood.


De OESO (Organ­isatie voor Economis­che Samen­werk­ing en Ontwik­kel­ing) bestaat sinds decem­ber 1960 en groepeert van­daag 34 lan­den met overeen­stem­mende democ­ra­tis­che begin­se­len en gemeen­schap­pelijke economis­che belan­gen en doelstellingen:

alt

Op geregelde tijd­stip­pen pub­liceert de OESO analy­ses en prog­noses van o.m. de ontwik­kel­ing van de economie in de lid­stat­en. Deze analy­ses wor­den met veel aan­dacht bestudeerd en dienen als inspi­ratiebron voor de betrokken overheden.

Van­daag don­derdag 6 sep­tem­ber 2012 heeft de OESO haar vooruitzicht­en voor s werelds groot­ste economieën bek­endge­maakt en voor Duit­s­land en Frankrijk ver­rassen de cijfers op onaan­ge­name wijze.

Duit­s­land, dat zich graag de func­tie aan­meet van Europa’s loco­motief te zijn, is vol­gens de OESO niet ges­paard gebleven van de gevol­gen van de ver­erg­erde cri­sis in de euro­zone, die het han­delsver­keer en de investerin­gen negatief beïn­vloed heeft. Duit­s­land zou het jaar 2012 in mineur afs­luiten, met een bnp dat in de derde en vierde trimesters van 2012 met resp. 0,5 en meer dan 0,8% zou dalen. Op deze wijze zou de groei voor het jaar 2012, die in mei 2012 nog ger­aamd was op 1,2%, terug­vallen tot amper 0,8%. En als de OESO gelijk heeft, dan kan Duit­s­land plaat­sne­men in het pelo­ton van de lan­den met recessie, en dit wegens twee opeen­vol­gende trimesters met dal­ende economis­che groei.

Toen in mei 2012 François Hol­lande het pres­i­den­tiële roer over­nam van Nico­las Sarkozy was één van zijn belan­grijk­ste belei­d­spun­ten economisch groei. Daarom zal hij zek­er niet graag verne­men, dat de OESO de groei op jaar­ba­sis van 0,6% heeft teruggeschroefd naar een povere 0,1%. In het tweede en het derde trimester van 2012 daalde het bnp met resp. 0,2 en 0,3%. Deze vast­stellin­gen spreken de verwachtin­gen van de Franse over­he­di tegen, die nog gerek­end had op een stag­natie in het tweede trimester en dus niet op een teruggang.

En Ital­ië, Europa’s derde economie nota bene, bli­jft het slecht doen. Het land rijgt sinds 2011 de negatieve trimesters aaneen en zal vol­gens de OESO het jaar 2012 afs­luiten met een minus van 2,9%.

Maar ook het VK deelt in de klap­pen met nu al vier opeen­vol­gende trimesters van dal­ende cijfers. De OESO voegt aan haar com­mentaren wel toe, dat het vooropgestelde posi­tieve effect van de Olymp­is­che Spe­len nog niet volledig ver­w­erkt is in de vooruitzichten.

De VS roeien tegen de negatieve stroom op en zouden erin sla­gen om het jaar 2012 af te sluiten met een plus van 2,3% en zon­der dreig­ing voor recessie.

Voor de groot­ste economieën van Europa, met in hun kiel­zog de overige EU-lan­den, wordt het bang afwacht­en in hoev­erre de OESO het bij het rechte eind heeft.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.