Als we de OESO mogen geloven (en wie zijn wij om dat niet te doen?) gaan de twee grootste Europese economieën in het rood.
De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) bestaat sinds december 1960 en groepeert vandaag 34 landen met overeenstemmende democratische beginselen en gemeenschappelijke economische belangen en doelstellingen:
Op geregelde tijdstippen publiceert de OESO analyses en prognoses van o.m. de ontwikkeling van de economie in de lidstaten. Deze analyses worden met veel aandacht bestudeerd en dienen als inspiratiebron voor de betrokken overheden.
Vandaag donderdag 6 september 2012 heeft de OESO haar vooruitzichten voor ’s werelds grootste economieën bekendgemaakt en voor Duitsland en Frankrijk verrassen de cijfers op onaangename wijze.
Duitsland, dat zich graag de functie aanmeet van Europa’s locomotief te zijn, is volgens de OESO niet gespaard gebleven van de gevolgen van de verergerde crisis in de eurozone, die het handelsverkeer en de investeringen negatief beïnvloed heeft. Duitsland zou het jaar 2012 in mineur afsluiten, met een bnp dat in de derde en vierde trimesters van 2012 met resp. 0,5 en meer dan 0,8% zou dalen. Op deze wijze zou de groei voor het jaar 2012, die in mei 2012 nog geraamd was op 1,2%, terugvallen tot amper 0,8%. En als de OESO gelijk heeft, dan kan Duitsland plaatsnemen in het peloton van de landen met recessie, en dit wegens twee opeenvolgende trimesters met dalende economische groei.
Toen in mei 2012 François Hollande het presidentiële roer overnam van Nicolas Sarkozy was één van zijn belangrijkste beleidspunten economisch groei. Daarom zal hij zeker niet graag vernemen, dat de OESO de groei op jaarbasis van 0,6% heeft teruggeschroefd naar een povere 0,1%. In het tweede en het derde trimester van 2012 daalde het bnp met resp. 0,2 en 0,3%. Deze vaststellingen spreken de verwachtingen van de Franse overhedi tegen, die nog gerekend had op een stagnatie in het tweede trimester en dus niet op een teruggang.
En Italië, Europa’s derde economie nota bene, blijft het slecht doen. Het land rijgt sinds 2011 de negatieve trimesters aaneen en zal volgens de OESO het jaar 2012 afsluiten met een minus van 2,9%.
Maar ook het VK deelt in de klappen met nu al vier opeenvolgende trimesters van dalende cijfers. De OESO voegt aan haar commentaren wel toe, dat het vooropgestelde positieve effect van de Olympische Spelen nog niet volledig verwerkt is in de vooruitzichten.
De VS roeien tegen de negatieve stroom op en zouden erin slagen om het jaar 2012 af te sluiten met een plus van 2,3% en zonder dreiging voor recessie.
Voor de grootste economieën van Europa, met in hun kielzog de overige EU-landen, wordt het bang afwachten in hoeverre de OESO het bij het rechte eind heeft.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl