...

Problemen bij Areva

28 oktober 2010, 17:44 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

De Franse ura­ni­um- en energiegi­gant Are­va negotieert al 18 maan­den over een kap­i­taalsver­hoging, maar er komt geen schot in de zaak. Dat zou zuur kun­nen opbreken, o.a. voor de quo­ter­ing van het aandeel.


Over de Franse ura­ni­umpro­du­cent Are­va had­den we het al eerder.

alt

Buiten met het exploiteren van ura­ni­um­mi­j­nen houdt Are­va zich ook bezig met het bouwen van kern­cen­trales en het pro­duc­eren van elek­triciteit. Het is een relatief jonge onderne­m­ing, opgericht in 2001. Er werken meer dan 77.000 mensen en aan het hoofd staat de 51-jarige Anne Lau­ver­geon, meteen num­mer 24 in het lijst­je van de 100 machtig­ste vrouwen ter wereld anno 2010.

alt

Op de foto hier­boven ziet u haar tij­dens een geanimeerde speech op 22 okto­ber 2010, waar­bij ze het o.m. had over de gep­lande kap­i­taalsver­hoging van haar bedri­jf en de perike­len er rond.

Het is namelijk de bedoel­ing om voor het einde van 2010 het bedri­jf­skap­i­taal met 2,5 tot 3 mil­jard euro te ver­hogen tot een totaal van meer dan 16 mil­jard euro.

De drie voor­naam­ste par­ti­jen in deze mil­jar­den­op­er­atie zijn het Japanse con­glom­er­aat Mit­subishi en de konin­klijke fond­sen van Koeweit en Qatar. Boven­di­en heeft de Franse regering gevraagd aan de energiegroep EDF (Elec­tic­ité de France) om ook een par­tic­i­patie te overwegen.

The­o­retisch zou de kap­i­taalsver­hoging prob­leem­loos kun­nen ver­lopen, maar in de prak­tijk wordt de sit­u­atie hand over hand ingewikkelder. Bij de kan­di­daat-investeerders is er meer en meer terughoudend­heid en dit heeft ver­schil­lende redenen.

Zo is er EDF, dat bezwaren heeft tegen het part­ner­schap van Mit­subishi omdat deze laat­ste onvol­doende garanties zou geven van bestellin­gen van onderdelen.

Dan zijn er Koeweit en Qatar, die bei­den van mening zijn dat hun bij­drage 30 tot 40% meer is dan wat ze aan­vanke­lijk had­den gedacht.

Daar­bij komt het lange aanslepen van de besprekin­gen. Aan­vanke­lijk werd ervan uit­ge­gaan, dat reeds in juli 2009 de zaak rond zou zijn. En nu ziet het ernaar uit, dat de ver­leng­ing van de ter­mi­jn met 18 maan­den nog geen oploss­ing zal bieden.

Maar het erg­ste van al is de onder­linge ver­houd­ing Are­va-EDF. In de wan­del­gan­gen van EDF heerst de over­tuig­ing, dat de onder­han­delin­gen met Are­va in een doo­d­lopend straat­je zijn terecht­gekomen. Het feit dat EDF geen toe­gang heeft tot de finan­ciële infor­matie van Are­va m.b.t. de kap­i­taalsver­hoging is niet van aard om de gemoed­eren te bedaren.

Wie in deze zaak opti­mistisch bli­jft, is het Franse min­is­terie van Finan­ciën. Daar bli­jft men van oordeel, dat de gesprekken in een gun­stige sfeer ver­lopen. Dit neemt niet weg, dat er nog vele vra­gen onopgelost bli­jven. En dit is de hamvraag: hoe­lang zal Are­va nog kun­nen wacht­en op haar kap­i­taalsver­hoging? Weliswaar zijn er nog finan­ciële reserves, maar zullen die vol­staan om het vertrouwen van de beleg­gers te hand­haven en lief­st nog te doen toenemen?

alt

De koers van het aan­deel heeft sinds de zomer van 2008 een fameuze duik gemaakt en beweegt zich sinds­di­en weinig geïn­spireerd zijwaarts.

De rat­ing bureaus hebben er alvast geen goed oog in. Zo heeft S&P eind juni 2010 de rat­ing van Are­va twee stap­pen ver­laagd, van A naar BBB+. Belan­grijke motieven bij S&P waren het uit­stellen van een invester­ing in Fin­land en … het aanslepen van de besprekin­gen van de kapitaalsverhoging.

Nie­mand twi­jfelt eraan, dat het voor Are­va hoog tijd is, dat deze knoop wordt doorge­hakt. Anders zou het aan­deel heel raar kun­nen gaan doen.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets

________________________________________

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.