De Franse uranium- en energiegigant Areva negotieert al 18 maanden over een kapitaalsverhoging, maar er komt geen schot in de zaak. Dat zou zuur kunnen opbreken, o.a. voor de quotering van het aandeel.
Over de Franse uraniumproducent Areva hadden we het al eerder.
Buiten met het exploiteren van uraniummijnen houdt Areva zich ook bezig met het bouwen van kerncentrales en het produceren van elektriciteit. Het is een relatief jonge onderneming, opgericht in 2001. Er werken meer dan 77.000 mensen en aan het hoofd staat de 51-jarige Anne Lauvergeon, meteen nummer 24 in het lijstje van de 100 machtigste vrouwen ter wereld anno 2010.
Op de foto hierboven ziet u haar tijdens een geanimeerde speech op 22 oktober 2010, waarbij ze het o.m. had over de geplande kapitaalsverhoging van haar bedrijf en de perikelen er rond.
Het is namelijk de bedoeling om voor het einde van 2010 het bedrijfskapitaal met 2,5 tot 3 miljard euro te verhogen tot een totaal van meer dan 16 miljard euro.
De drie voornaamste partijen in deze miljardenoperatie zijn het Japanse conglomeraat Mitsubishi en de koninklijke fondsen van Koeweit en Qatar. Bovendien heeft de Franse regering gevraagd aan de energiegroep EDF (Electicité de France) om ook een participatie te overwegen.
Theoretisch zou de kapitaalsverhoging probleemloos kunnen verlopen, maar in de praktijk wordt de situatie hand over hand ingewikkelder. Bij de kandidaat-investeerders is er meer en meer terughoudendheid en dit heeft verschillende redenen.
Zo is er EDF, dat bezwaren heeft tegen het partnerschap van Mitsubishi omdat deze laatste onvoldoende garanties zou geven van bestellingen van onderdelen.
Dan zijn er Koeweit en Qatar, die beiden van mening zijn dat hun bijdrage 30 tot 40% meer is dan wat ze aanvankelijk hadden gedacht.
Daarbij komt het lange aanslepen van de besprekingen. Aanvankelijk werd ervan uitgegaan, dat reeds in juli 2009 de zaak rond zou zijn. En nu ziet het ernaar uit, dat de verlenging van de termijn met 18 maanden nog geen oplossing zal bieden.
Maar het ergste van al is de onderlinge verhouding Areva-EDF. In de wandelgangen van EDF heerst de overtuiging, dat de onderhandelingen met Areva in een doodlopend straatje zijn terechtgekomen. Het feit dat EDF geen toegang heeft tot de financiële informatie van Areva m.b.t. de kapitaalsverhoging is niet van aard om de gemoederen te bedaren.
Wie in deze zaak optimistisch blijft, is het Franse ministerie van Financiën. Daar blijft men van oordeel, dat de gesprekken in een gunstige sfeer verlopen. Dit neemt niet weg, dat er nog vele vragen onopgelost blijven. En dit is de hamvraag: hoelang zal Areva nog kunnen wachten op haar kapitaalsverhoging? Weliswaar zijn er nog financiële reserves, maar zullen die volstaan om het vertrouwen van de beleggers te handhaven en liefst nog te doen toenemen?
De koers van het aandeel heeft sinds de zomer van 2008 een fameuze duik gemaakt en beweegt zich sindsdien weinig geïnspireerd zijwaarts.
De rating bureaus hebben er alvast geen goed oog in. Zo heeft S&P eind juni 2010 de rating van Areva twee stappen verlaagd, van A naar BBB+. Belangrijke motieven bij S&P waren het uitstellen van een investering in Finland en … het aanslepen van de besprekingen van de kapitaalsverhoging.
Niemand twijfelt eraan, dat het voor Areva hoog tijd is, dat deze knoop wordt doorgehakt. Anders zou het aandeel heel raar kunnen gaan doen.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.