Het bekendmaken van dramatische resultaten van cruciale tests met een nieuw cholesterolverlagend geneesmiddel heeft geleid tot een forse koersval van het aandeel van Pfizer. Hoewel de farma-reus zijn rooskleurige omzetverwachtingen handhaaft, hangen er toch ontslagen in de lucht.
Pfizer maakt pijnlijke duik
Alles draait rond het medicament Torcetrapib (waarschijnlijk een voorlopige benaming), dat bedoeld is of was om het succesvolle cholesterolverlagende middel Lipitor over enkele jaren te vervangen.
De reden van deze vervanging is dat de patenten, die Lipitor beschermen, verlopen zijn tegen 2010. Omdat dan iedereen met dit product op de markt kan komen, wil Pfizer natuurlijk iets nieuws op de markt hebben tegen die tijd. De bedoeling was daarom in 2008 te kunnen beginnen met de verkoop van Torcetrapib. De tests met dit product waren in het cruciale ‘Phase III’-stadium, waarin een groep van 15.000 patiënten betrokken was. De helft kreeg het bestaande geneesmiddel Lipitor, de andere helft een combinatie Lipitor/Torcetrapib. In de Lipitor-groep werden na verloop van tijd 51 (0,68%) sterfgevallen vastgesteld en bij de groep die de combinatie slikte stierven 82 personen (1,09%). Met andere woorden, in de tweede groep lag het aantal sterfgevallen bijna 40% hoger dan in de eerste, wat voldoende alarmerend is om alle verdere ontwikkeling van Torcetrapib te stoppen.
Dit werd vorige zondag bekendgemaakt, samen met het bericht, dat Pfizer zijn herstructureringsplan zou versnellen in het kader van de recente tegenvaller. Er werd vermeld dat 20% van het Pfizer-verkoopsteam zou ontslagen worden. De gevolgen op het gebied van de beursnotering lieten niet op zich wachten.
Bij de startbel gisteren 4 december noteerde het aandeel PFE meteen 15,6% lager om daarna voorzichtig wat terug te komen.
Wat de vooruitzichten voor het bedrijf betreft, blijft Pfizer erbij dat voor het lopende jaar 2006 een eps (winst per aandeel) van 2,05 USD zal gerealiseerd worden. Ook voor de jaren 2007 en 2008 verwacht Pfizer vergelijkbare resultaten en vanaf 2009 zou er groei moeten komen.
Analisten van o.a. Morgan Stanley en Merrill Lynch spreken de verwachtingen van Pfizer voor de periode 2007 – 2008 niet tegen, maar zien de jaren erna (2009−2012) een wezenlijke terugval voor het grootste farmabedrijf ter wereld, dat nu nog aan ca 100.000 mensen werk biedt.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
5 december 2006.
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en financiële berichten. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.