...

Olieschaarste? Nooit van gehoord…

25 november 2005, 14:47 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De oliepri­js is de laat­ste maan­den wat teruggelopen. Reden daar­toe is te zoeken in de warme herf­st (tot nu toe) en de snel­heid, waarmee in VS de schade van de orka­nen is gere­pa­reerd. Maar nu komt de win­ter eraan en die zal waarschi­jn­lijk vlug korte met­ten amken met het opti­misme van de oliewaarne­mers.
Oli­eschaarste? Nooit van gehoord…
Blijk­baar hebben vele economis­che waarne­mers in de VS de laat­ste dagen glim­lachend het scherm van hun pc bekeken, verge­noegd achterover leunend in hun stoel, de han­den op de buik gekruist. Want wat bleek? De oliepri­js daalt en daalt en de futures voor jan­u­ari zien er veel­belovend uit.
Oef, zeggen ze, het erg­ste is voor­bij. De schade die de recente orka­nen Kat­ri­na en Rita veroorza­ak­ten aan olier­af­fi­nader­i­jen is her­steld, de voor­raden dikken aan. Vorige week bij voor­beeld waren er 400.000 vat­en (ca 63.600 liter) ruwe olie meer. De des­til­lat­en (vooral bestemd voor diesel en huis­bran­dolie) groei­den met 1,1 miljoen vat­en (ca 175.000 liter) en de ben­zinevoor­raden namen met 200.000 vat­en (ca 31.800 liter) toe.
Nochtans is grote voorzichtigheid gebo­den in de huidi­ge sit­u­atie. We hebben een onge­woon warm najaar achter ons en velen zullen nu ver­rast opkijken als de eerste win­ter­prikken eraan komen. Van­daag 25 novem­ber raast de eerste echte najaarsstorm langs de Ned­er­landse en Bel­gis­che kusten, zijn er schep­en in nood bij Tex­el en heeft het ges­neeuwd in Hoog-Bel­gië. In New York vri­est het tot ‑6° C â€™s nachts.
Dit alles maar om te zeggen, dat het mooie pri­js­lied­je waarschi­jn­lijk niet lang meer zal duren. Trouwens, boven­staande chart toont, dat de met zoveel lof bezon­gen dal­ing van de oliepri­js deze nog niet heeft gebracht tot het niveau van laat­ste zomer en dat deze pri­js, geheel naar tra­di­tie van de tech­nis­che analyse, opveert van een oplopende steun.
Wat we naar onze mening voor ogen moeten houden zijn vol­gende punten:
- op 12 decem­ber ek. Komen de OPEC-min­is­ters samen in Koeweit. Er gaan wel gerucht­en, dat ze dan de pro­duc­tie niet gaan ver­la­gen, maar dat weten we maar echt zodra deze meet­ing voor­bij is;
- het is nl. zo, dat OPEC het afgelopen jaar op volle capaciteit heeft opge­pompt. Des­on­danks zijn de oliepri­jzen nauwelijks gedaald;
- de vraag van de VS, Chi­na en India bli­jft stijgen;
- wereld­wi­jd is er een teko­rt aan raf­fi­nage­ca­paciteit. Zoals we al eerder zeg­den, wringt hier het olieschoentje.
Met ben­zine gaat het niet, maar voor huis­brand lijkt het ons wijs, tijdig een voor­raad­je op te slaan…
Jan Van Besauw
Colum­nist voor US Markets

Onder­getek­ende is gepen­sioneerd mar­ket­ing man­ag­er beeldvormingsystemen.
Hij heeft in geen enkel van de eventueel geciteerde aan­de­len of gelijk welk andere vorm van beleg­gingsin­stru­menten een eigen positie.

25 novem­ber 2005

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.