Obama’s voorzichtige optimisme
Eindelijk de comeback? schreven we op donderdag 30 juli 2009 en daarbij hadden we het over de tekenen van een schuchter herstel van de economie in de VS, die vooralsnog niet onmiddellijk gevolgd zou worden door een reprise in de rest van de wereld. We meldden ook, dat het bekendmaken van het bruto binnenlands product (bbp) van de VS op vrijdag 31 juli meer klaarheid zou brengen in ons zicht op de economische situatie.
Wel, het cijfer van het bbp kwam netjes op tijd en veroorzaakte een golf van opluchting.
Van april tot juni 2009 daalde het bbp met 1%, terwijl een selecte groep van 78 economisten uitging van ‑1,5%. Hoera? Laten we het houden op min of meer hoera.
Want ‑1% is nog altijd een teruggang en minder slecht is niet hetzelfde als goed.
De beleggers reageerden alvast euforisch en stuurden de DJIA nog wat meer de hoogte in, met in zijn kielzog andere indices zoals Nasdaq en SP500.
Ook de olieboeren hoorden in de verte de kassa al rinkelen en de prijs van het vat ruwe olie steeg op 31 juli 2009 met 3,7%, anticiperend op een toenemende vraag.
Te midden van al het enthousiaste gedoe hield president Obama het hoofd koel. Op vrijdag 31 juli 2009 verklaarde hij, ‘voorzichtig optimistisch’ te zijn voor de Amerikaanse economie de komende maanden. ‘Het recente cijfer van het bbp is een belangrijk signaal, dat de economie de juiste richting heeft hervonden en dat er een einde komt aan de ineengestorte investeringen door bedrijven,’ was zijn mening. Hij schreef deze verbetering toe aan de stimuleringsmaatregelen die zijn administratie in het leven riep.
Hij voegde er direct aan toe, dat de werkloosheidscijfers nog altijd in stijgende lijn gaan en dat het herstel nog bros is.
Als besluit zei Obama, dat zijn administratie alles in het werk stelt om de economie er bovenop te helpen en haalde als voorbeeld aan het programma om de verbruikers aan te zetten om oude voertuigen te vervangen door efficiëntere.
Nog veel voorzichtiger en ook realistischer dan de statements van Obama lijkt ons het standpunt van Guy Boscart over de crisis, zoals hij het uitdrukt in zijn blog ‘Spookhuis’
van zaterdag 1 augustus 2009. Guy vreest o.m. voor deflatie, een echt te duchten economisch spook, dat zijn wortels heeft in de nog altijd stijgende werkloosheid.
Akkoord, Obama moet een impuls geven aan al wat de economie er bovenop kan helpen, maar het zal voor hem niet eenvoudig zijn om tegelijkertijd optimist te zijn én te blijven verwittigen voor de gevaren die nog op de loer liggen.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.