...

Obama’s voorzichtige optimisme

2 augustus 2009, 14:46 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Het net gepub­liceerde cijfer van het bru­to bin­nen­lands prod­uct van de VS stemt pres­i­dent opti­mistisch, maar hij nuanceert zijn stand­punt met een royale scheut voorzichtigheid.

Obama’s voorzichtige optimisme

Ein­delijk de come­back? schreven we op don­derdag 30 juli 2009 en daar­bij had­den we het over de teke­nen van een schuchter her­s­tel van de economie in de VS, die vooral­snog niet onmid­del­lijk gevol­gd zou wor­den door een reprise in de rest van de wereld. We meld­den ook, dat het bek­end­mak­en van het bru­to bin­nen­lands prod­uct (bbp) van de VS op vri­jdag 31 juli meer klaarheid zou bren­gen in ons zicht op de economis­che situatie. 

Wel, het cijfer van het bbp kwam net­jes op tijd en veroorza­ak­te een golf van opluchting. 
Van april tot juni 2009 daalde het bbp met 1%, ter­wi­jl een selecte groep van 78 econ­o­mis­ten uit­ging van ‑1,5%. Hoera? Lat­en we het houden op min of meer hoera. 
Want ‑1% is nog alti­jd een terug­gang en min­der slecht is niet het­zelfde als goed. 

De beleg­gers reageer­den alvast euforisch en stu­ur­den de DJIA nog wat meer de hoogte in, met in zijn kiel­zog andere indices zoals Nas­daq en SP500

Ook de olieboeren hoor­den in de verte de kas­sa al rinke­len en de pri­js van het vat ruwe olie steeg op 31 juli 2009 met 3,7%, anticiperend op een toen­e­mende vraag.

Te mid­den van al het ent­hou­si­aste gedoe hield pres­i­dent Oba­ma het hoofd koel. Op vri­jdag 31 juli 2009 verk­laarde hij, voorzichtig opti­mistisch’ te zijn voor de Amerikaanse economie de komende maan­den. Het recente cijfer van het bbp is een belan­grijk sig­naal, dat de economie de juiste richt­ing heeft her­von­den en dat er een einde komt aan de ineengestorte investerin­gen door bedri­jven,’ was zijn mening. Hij schreef deze ver­be­ter­ing toe aan de stim­u­ler­ings­maa­trege­len die zijn admin­is­tratie in het lev­en riep. 

Hij voegde er direct aan toe, dat de werk­looshei­d­sci­jfers nog alti­jd in sti­j­gende lijn gaan en dat het her­s­tel nog bros is.

Als besluit zei Oba­ma, dat zijn admin­is­tratie alles in het werk stelt om de economie er bovenop te helpen en haalde als voor­beeld aan het pro­gram­ma om de ver­bruik­ers aan te zetten om oude voer­tu­igen te ver­van­gen door efficiëntere.

Nog veel voorzichtiger en ook real­is­tis­ch­er dan de state­ments van Oba­ma lijkt ons het stand­punt van Guy Boscart over de cri­sis, zoals hij het uit­drukt in zijn blog Spookhuis’
van zater­dag 1 augus­tus 2009. Guy vreest o.m. voor deflatie, een echt te ducht­en economisch spook, dat zijn wor­tels heeft in de nog alti­jd sti­j­gende werkloosheid. 

Akko­ord, Oba­ma moet een impuls geven aan al wat de economie er bovenop kan helpen, maar het zal voor hem niet een­voudig zijn om tegelijk­er­ti­jd opti­mist te zijn én te bli­jven ver­wit­ti­gen voor de gevaren die nog op de loer liggen. 


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.