Breken er voor de Finse mobilofoniegigant nieuwe en betere tijden aan, nu een voormalige Microsofttopman de te kiezen koers aangeeft?
In ons artikel van 17 februari 2011 hadden we het over Nokia: erop of eronder? Hierbij wezen we op de mogelijke consequenties van het samenwerkingsakkoord tussen Nokia en Microsoft om gezamenlijk een generatie smartphones op de markt te brengen als antwoord op Apple. Het voortdurende succes van de inmiddels overleden Apple- bezieler en topman Steve Jobs was allang een doorn in het oog van Microsoft en door samen te werken met de wereldleider in mobiele telefoons hoopten ze in Redmond, Washington op een behoorlijk marktaandeel in dit segment.
In datzelfde artikel hadden we het over de aanstelling van Stephen Elop, een voormalige topman bij Microsoft, als CEO van Nokia. We zijn nu 8 maanden verder en we kunnen vaststellen, dat het ‘Elop-effect’ zich heeft laten gelden.
Want wat blijkt? De laatste weken gonst het van de geruchten, dat Nokia klaar staat om nog voor of wellicht net tegen het jaareinde diverse types smartphones te lanceren, die werken via en ja u raadt het: Windows Phone 7. Een voorbeeld hiervan is de Nokia Sabre, zoals het prototype heet waarvan hier een afbeelding:
CEO Stephen Elop rekent erop, dat het nieuwe aanbod van Nokia spoedig de kassa’s weer vrolijk zal doen rinkelen. Hij speelt handig in op de vraag van de klanten, zoals de toestellen met twee SIM-kaarten, een uitdrukkelijke eis van Afrikaanse en Aziatische consumenten.
Bovenstaande grafiek toont aan, dat de aandeelhouders de komst van Stephen Elop niet op gejuich onthaald hebben. Tussen zijn aanstelling in september 2010 en begin april 2011 varieerde de stemming tussen hoop en vrees en beperkte het aandeel zich tot op en neer dansen in het prijskanaal 15 à 12 USD. Maar omdat er uit de Nokia-pijplijn geen echt revolutionaire producten kwamen, sloeg de twijfel toe en dook het aandeel tot een dieptepunt bij 4,9 USD in augustus. Daarna kwam een aarzelende remonte op gang. Op 21 oktober 2011 noteerde NOK (NYSE) op 6,61 USD, dat is sinds 23 september +26%. Sinds 17 oktober, dat is dus in 4 dagen tijd, is er zelfs +10% te noteren.
Hiervoor is een verklaring. Het was namelijk zo, dat eerder dit jaar Nokia ervoor had verwittigd dat er negatieve cijfers zouden komen. De resultaten voor het derde kwartaal 2011 gaven aan dat het verlies ‘slechts’ 68 miljoen euro bedroeg, wat toch 70% minder is dan de vooropgestelde 229 miljoen.
Dit duidde erop, dat er een behoorlijke inhaalbeweging op gang is gekomen. Vreugde alom en de beleggers gingen gretig aan het inkopen.
Is die vreugde gerechtvaardigd? Eigenlijk niet, want het minder slecht dan verwachte cijfer is bijna volledig te danken aan de verkoop van klassieke mobieltjes, die 8% steeg. Dit is nu net het meest kwetsbare marktsegment voor Nokia, want de (Aziatische) concurrentie zijn er meestal als de kippen bij om vergelijkbare toestellen goedkoper op de markt te brengen. De meest winstgevende business, deze van de smartphones is nog ver van op kruissnelheid. De transitie van het operatiesysteem van Nokia naar dat van Microsoft is hier zeker niet vreemd aan.
Zonet hadden we het over de concurrentie voor Nokia uit Azië wat de ‘eenvoudige’ gsm’s aangaat. Maar er zijn ook Google en last but not least Apple die Nokia het leven kunnen zuur maken, want deze fabrikanten staan niet stil. Ofwel lanceren ze eerstdaags nieuwe versies, zoals Google de zg. Android Ice Cream Sandwich (what’s in a name?) of Apple met de recordverkoop van de nieuwe iPhone 4S handset.
Volgende week op woensdag en donderdag vindt het Nokia World 2011 congres plaats, een evenement waar de ganse mobilofone wereld reikhalzend naar uitkijkt. Want dit de gelegenheid voor Nokia om nieuwigheden te lanceren, waarbij de familie Windows Phone 7 het voortouw moet nemen.
Na de eindejaarsfeesten zal blijken of er bij Nokia echt een nieuwe én gunstige wind waait.
Jan Van Besauw
Publicist USMarkets