...

Nokia: nieuwe toekomstperspectieven?

23 oktober 2011, 09:41 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Breken er voor de Finse mobilo­foniegi­gant nieuwe en betere tij­den aan, nu een voor­ma­lige Microsoft­top­man de te kiezen koers aangeeft? 


In ons artikel van 17 feb­ru­ari 2011 had­den we het over Nokia: erop of eron­der? Hier­bij wezen we op de mogelijke con­se­quen­ties van het samen­werk­ingsakko­ord tussen Nokia en Microsoft om geza­men­lijk een gen­er­atie smart­phones op de markt te bren­gen als antwo­ord op Apple. Het voort­durende suc­ces van de inmid­dels overleden Apple- beziel­er en top­man Steve Jobs was allang een doorn in het oog van Microsoft en door samen te werken met de wereldlei­der in mobiele tele­foons hoopten ze in Red­mond, Wash­ing­ton op een behoor­lijk mark­taan­deel in dit segment. 

In datzelfde artikel had­den we het over de aanstelling van Stephen Elop, een voor­ma­lige top­man bij Microsoft, als CEO van Nokia. We zijn nu 8 maan­den verder en we kun­nen vast­stellen, dat het Elop-effect’ zich heeft lat­en gelden.

Want wat blijkt? De laat­ste weken gon­st het van de gerucht­en, dat Nokia klaar staat om nog voor of wellicht net tegen het jaareinde diverse types smart­phones te lanceren, die werken via en ja u raadt het: Win­dows Phone 7. Een voor­beeld hier­van is de Nokia Sabre, zoals het pro­to­type heet waar­van hier een afbeelding:

alt

CEO Stephen Elop rekent erop, dat het nieuwe aan­bod van Nokia spoedig de kassa’s weer vrolijk zal doen rinke­len. Hij speelt hand­ig in op de vraag van de klanten, zoals de toestellen met twee SIM-kaarten, een uit­drukke­lijke eis van Afrikaanse en Azi­atis­che consumenten.

alt

Boven­staande grafiek toont aan, dat de aan­deel­houd­ers de komst van Stephen Elop niet op gejuich onthaald hebben. Tussen zijn aanstelling in sep­tem­ber 2010 en begin april 2011 varieerde de stem­ming tussen hoop en vrees en beperk­te het aan­deel zich tot op en neer dansen in het pri­jskanaal 15 à 12 USD. Maar omdat er uit de Nokia-pij­pli­jn geen echt rev­o­lu­tion­aire pro­ducten kwa­men, sloeg de twi­jfel toe en dook het aan­deel tot een dieptepunt bij 4,9 USD in augus­tus. Daar­na kwam een aarze­lende remonte op gang. Op 21 okto­ber 2011 noteerde NOK (NYSE) op 6,61 USD, dat is sinds 23 sep­tem­ber +26%. Sinds 17 okto­ber, dat is dus in 4 dagen tijd, is er zelfs +10% te noteren.

Hier­voor is een verk­lar­ing. Het was namelijk zo, dat eerder dit jaar Nokia ervoor had ver­wit­tigd dat er negatieve cijfers zouden komen. De resul­tat­en voor het derde kwartaal 2011 gaven aan dat het ver­lies slechts’ 68 miljoen euro bedroeg, wat toch 70% min­der is dan de vooropgestelde 229 miljoen.
Dit duid­de erop, dat er een behoor­lijke inhaal­be­weg­ing op gang is gekomen. Vreugde alom en de beleg­gers gin­gen gretig aan het inkopen.

Is die vreugde gerecht­vaardigd? Eigen­lijk niet, want het min­der slecht dan verwachte cijfer is bij­na volledig te danken aan de verkoop van klassieke mobielt­jes, die 8% steeg. Dit is nu net het meest kwets­bare mark­t­seg­ment voor Nokia, want de (Azi­atis­che) con­cur­ren­tie zijn er meestal als de kip­pen bij om vergelijk­bare toestellen goed­kop­er op de markt te bren­gen. De meest win­st­gevende busi­ness, deze van de smart­phones is nog ver van op kruiss­nel­heid. De tran­si­tie van het oper­atiesys­teem van Nokia naar dat van Microsoft is hier zek­er niet vreemd aan.
Zonet had­den we het over de con­cur­ren­tie voor Nokia uit Azië wat de een­voudi­ge’ gsm’s aan­gaat. Maar er zijn ook Google en last but not least Apple die Nokia het lev­en kun­nen zuur mak­en, want deze fab­rikan­ten staan niet stil. Ofwel lanceren ze eerst­daags nieuwe ver­sies, zoals Google de zg. Android Ice Cream Sand­wich (what’s in a name?) of Apple met de record­verkoop van de nieuwe iPhone 4S handset. 

alt

Vol­gende week op woens­dag en don­derdag vin­dt het Nokia World 2011 con­gres plaats, een even­e­ment waar de ganse mobilo­fone wereld reikhalzend naar uitk­ijkt. Want dit de gele­gen­heid voor Nokia om nieuwighe­den te lanceren, waar­bij de fam­i­lie Win­dows Phone 7 het voor­touw moet nemen.

Na de ein­de­jaars­feesten zal blijken of er bij Nokia echt een nieuwe én gun­stige wind waait.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist USMarkets


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.