Op vrijdag 11 februari kwam de officiële mededeling dat Nokia en Microsoft een samenwerkingsakkoord hadden gesloten met als doel Nokia’s marktpositie op het gebied van smartphones op te krikken. Zodoende zal Nokia het eigen Symbian-concept opzij schuiven ten voordele van de Windows Phone 7 van Microsoft.
De reactie van de aandeelhouders is in eerste instantie negatief, want ze vrezen dat de afbouw van Nokia ingezet is. Nochtans had in de aanloop naar de mededeling op 11 februari de geruchtenmolen ervoor gezorgd dat het aandeel op woensdag 9 februari zijn hoogste koers van 2011 bereikte (11,75 USD).
Op die bewuste vrijdag 11 februari viel het aandeel 20,3% terug om op maandag 14 februari nog 5,4% lager te sluiten op 8,85 USD. De slotkoers op woensdag 16 februari was 9,10 USD, een herstel van 2,8%. Ongeveer 1,5 uur na de opening op 17 februari 2011 (zie grafiek) kon het aandeel de vorige slotkoers niet behouden en zakte iets weg naar 9,06 USD.
De beleggers in Microsoft nemen een eerder afwachtende houding aan, zoals blijkt uit bovenstaande grafiek.
De 47-jarige Canadees Stephen Elop, sinds september 2010 CEO van Nokia, steekt niet onder stoelen of banken dat er grondige hervormingen op komst zijn in zijn bedrijf. En als in de huidige omstandigheden het woord ‘hervormingen’ valt, dan beseffen de werknemers dat er ontslagen in de lucht hangen. Ook dat ontkent Elop niet. Opeens is het uit met de gemoedsrust van de meer dan 132.000 personeelsleden.
Want er gebeurt bij Nokia heel wat meer dan een verandering in de business van smartphones. Heel wat diensten van Nokia transfereren naar Microsoft.
Over de echte rol van Elop in het hele gebeuren doen meer en meer geruchten de ronde, dat hij een ‘Paard van Troje’ zou zijn, eropuit gestuurd door Microsoft om Nokia buiten het schootsveld te brengen van de gecombineerde aanvallen van Apple en Google op het gebied van telecommunicatie.
Niet alleen het feit dat Elop tot september 2010 bij Microsoft de positie van leider van de zg. Business Division bekleedde maakt hem verdacht in de ogen van diegenen die geloven in de hypothese van het Trojaanse Paard. Zo is bekend geraakt, dat Elop geen enkel Nokia-aandeel bezit, wel een omvangrijk pakket Microsoft: 130.000 aandelen ter waarde van ca 3,18 miljoen USD (ca 2,34 miljoen EUR). Tussen haakjes: een peulschil in vergelijking met het pakketje van Bill Gates, namelijk 583 miljoen stuks ter waarde van meer dan 16 miljard USD (bijna 11,77 miljard EUR).
In de loop van de openingsdag van het Mobile World Congress werd Elop tijdens een persconferentie aan de tand gevoeld over zijn overstap van Microsoft naar Nokia en vooral over zijn plannen met zijn nieuwe bedrijf. Hierbij werd vanuit het publiek de keiharde vraag gesteld of hij een Trojaans Paard is. Elod ontkende onmiddellijk (NB: wie zou een ander antwoord verwachten?). Zijn ontkenning drukte de speculatie over Elods dubbelzinnige rol niet in, evenmin als de bevestiging vanwege het management van Nokia dat hij een optie zou hebben op 500.000 aandelen van zijn nieuwe bedrijf.
Hoe ziet de toekomst van Nokia eruit? Spijtig genoeg zullen, zoals eerder aangehaald, jobs sneuvelen. Daarenboven komt een nieuwe structuur, waarbij mobiele telefonie (gsm’s, waarin Nokia nog altijd heel sterk staat) en smartphones (een gebied waar Nokia nog alles moet bewijzen) als aparte divisies zullen opereren. Om deze verandering waar te maken, neemt Elod zijn tijd, want hij mikt op ‘ergens tegen het einde van 2012’ als streeftermijn. In een sector die razendsnel evolueert kan de concurrentie (denk aan Apple en Google) tegen die tijd al heel wat marktaandeel hebben afgesnoept.
Waarschijnlijk heeft de combinatie van de hogervermelde factoren een substantieel deel van de beleggers in Nokia doen besluiten, hun effecten van de hand te doen. Veel zal afhangen van de manier waarop Elod en zijn ploeg de zaken zullen aanpakken en wanneer de structuur van de firma terug stabiel zal zijn. Een factor in het voordeel van Nokia is evenwel dat de firma beschikt over ca 4,4 miljard euro cash, wat toch in belangrijke mate zekerheid biedt.
De keuze om Nokia te kopen of niet ligt natuurlijk bij iedere belegger individueel. Wij zouden geneigd zijn onze positie te behouden en het nieuws rond Nokia nauw op te volgen. Hierbij moet blijken, of CEO Stephen Elod inderdaad als een Paard van Troje zijn bedrijf vanbinnen zal uithollen om het uiteindelijk in de armen te drijven van Microsoft onder het mom van uitbreiding van het nu al bestaande samenwerkingsakkoord.
Het ziet ernaar uit, dat het erop of eronder wordt voor Nokia, de komende twee jaren.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.