...

NOKIA: EROP OF ERONDER?

17 februari 2011, 17:07 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Op vri­jdag 11 feb­ru­ari kwam de offi­ciële med­edel­ing dat Nokia en Microsoft een samen­werk­ingsakko­ord had­den ges­loten met als doel Nokia’s mark­t­posi­tie op het gebied van smart­phones op te krikken. Zodoende zal Nokia het eigen Sym­bian-con­cept opz­ij schuiv­en ten voordele van de Win­dows Phone 7 van Microsoft.


alt

De reac­tie van de aan­deel­houd­ers is in eerste instantie negatief, want ze vrezen dat de afbouw van Nokia ingezet is. Nochtans had in de aan­loop naar de med­edel­ing op 11 feb­ru­ari de gerucht­en­molen ervoor gezorgd dat het aan­deel op woens­dag 9 feb­ru­ari zijn hoog­ste koers van 2011 bereik­te (11,75 USD).
Op die bewuste vri­jdag 11 feb­ru­ari viel het aan­deel 20,3% terug om op maandag 14 feb­ru­ari nog 5,4% lager te sluiten op 8,85 USD. De slotko­ers op woens­dag 16 feb­ru­ari was 9,10 USD, een her­s­tel van 2,8%. Ongeveer 1,5 uur na de open­ing op 17 feb­ru­ari 2011 (zie grafiek) kon het aan­deel de vorige slotko­ers niet behouden en zak­te iets weg naar 9,06 USD.

alt

De beleg­gers in Microsoft nemen een eerder afwach­t­ende houd­ing aan, zoals blijkt uit boven­staande grafiek.

alt

De 47-jarige Canadees Stephen Elop, sinds sep­tem­ber 2010 CEO van Nokia, steekt niet onder stoe­len of banken dat er grondi­ge her­vormin­gen op komst zijn in zijn bedri­jf. En als in de huidi­ge omstandighe­den het woord her­vormin­gen’ valt, dan besef­fen de werkne­mers dat er ontsla­gen in de lucht hangen. Ook dat ontkent Elop niet. Opeens is het uit met de gemoed­srust van de meer dan 132.000 personeelsleden.

Want er gebeurt bij Nokia heel wat meer dan een veran­der­ing in de busi­ness van smart­phones. Heel wat dien­sten van Nokia trans­fer­eren naar Microsoft.

Over de echte rol van Elop in het hele gebeuren doen meer en meer gerucht­en de ronde, dat hij een Paard van Tro­je’ zou zijn, eropuit ges­tu­urd door Microsoft om Nokia buiten het schootsveld te bren­gen van de gecom­bi­neerde aan­vallen van Apple en Google op het gebied van telecommunicatie.

Niet alleen het feit dat Elop tot sep­tem­ber 2010 bij Microsoft de posi­tie van lei­der van de zg. Busi­ness Divi­sion bek­leed­de maakt hem ver­dacht in de ogen van diege­nen die geloven in de hypothese van het Tro­jaanse Paard. Zo is bek­end ger­aakt, dat Elop geen enkel Nokia-aan­deel bez­it, wel een omvan­grijk pakket Microsoft: 130.000 aan­de­len ter waarde van ca 3,18 miljoen USD (ca 2,34 miljoen EUR). Tussen haak­jes: een peulschil in vergelijk­ing met het pakket­je van Bill Gates, namelijk 583 miljoen stuks ter waarde van meer dan 16 mil­jard USD (bij­na 11,77 mil­jard EUR).

alt

In de loop van de open­ings­dag van het Mobile World Con­gress werd Elop tij­dens een per­scon­fer­en­tie aan de tand gevoeld over zijn over­stap van Microsoft naar Nokia en vooral over zijn plan­nen met zijn nieuwe bedri­jf. Hier­bij werd vanu­it het pub­liek de kei­harde vraag gesteld of hij een Tro­jaans Paard is. Elod ontk­ende onmid­del­lijk (NB: wie zou een ander antwo­ord verwacht­en?). Zijn ontken­ning druk­te de spec­u­latie over Elods dubbelzin­nige rol niet in, even­min als de beves­tig­ing van­wege het man­age­ment van Nokia dat hij een optie zou hebben op 500.000 aan­de­len van zijn nieuwe bedrijf.

Hoe ziet de toekomst van Nokia eruit? Spi­jtig genoeg zullen, zoals eerder aange­haald, jobs sneu­ve­len. Daaren­boven komt een nieuwe struc­tu­ur, waar­bij mobiele tele­fonie (gsm’s, waarin Nokia nog alti­jd heel sterk staat) en smart­phones (een gebied waar Nokia nog alles moet bewi­jzen) als aparte divisies zullen oper­eren. Om deze veran­der­ing waar te mak­en, neemt Elod zijn tijd, want hij mikt op ergens tegen het einde van 2012’ als streefter­mi­jn. In een sec­tor die razend­snel evolueert kan de con­cur­ren­tie (denk aan Apple en Google) tegen die tijd al heel wat mark­taan­deel hebben afgesnoept.

Waarschi­jn­lijk heeft de com­bi­natie van de hogerver­melde fac­toren een sub­stantieel deel van de beleg­gers in Nokia doen besluiten, hun effecten van de hand te doen. Veel zal afhangen van de manier waarop Elod en zijn ploeg de zak­en zullen aan­pakken en wan­neer de struc­tu­ur van de fir­ma terug sta­biel zal zijn. Een fac­tor in het voordeel van Nokia is even­wel dat de fir­ma beschikt over ca 4,4 mil­jard euro cash, wat toch in belan­grijke mate zek­er­heid biedt.

De keuze om Nokia te kopen of niet ligt natu­urlijk bij iedere beleg­ger indi­vidueel. Wij zouden geneigd zijn onze posi­tie te behouden en het nieuws rond Nokia nauw op te vol­gen. Hier­bij moet blijken, of CEO Stephen Elod inder­daad als een Paard van Tro­je zijn bedri­jf van­bin­nen zal uithollen om het uitein­delijk in de armen te dri­jven van Microsoft onder het mom van uit­brei­d­ing van het nu al bestaande samen­werk­ingsakko­ord.

Het ziet ernaar uit, dat het erop of eron­der wordt voor Nokia, de komende twee jaren.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.