...

Nog een dreun voor Buffett

11 mei 2009, 14:32 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

De tweede rijk­ste mens ter wereld en beleg­gingsi­coon War­ren Buf­fett heeft vorig jaar zwaar geblun­derd en daar­van wordt nu de reken­ing gep­re­sen­teerd.
Nog een dre­un voor Buffett

In onze update voor kwartaal 1 van Guy’s prog­noses 2009 had­den we het o.m. over War­ren Buf­fett, die in 2008 zo maar even­t­jes 25 mil­jard dol­lar ofwel 18,9 mil­jard euro min­der rijk is gewor­den. We voeg­den er ook aan toe, dat Buf­fetts Berk­shire Hath­away hold­ings blijk­baar aan een her­stelfase waren begonnen.

Van­daag 11 mei 2009 verne­men we via de media, dat genoemde hold­ings het eerste kwartaal 2009 in het rood hebben afgesloten. 

Inder­daad, tij­dens de jaar­lijkse bijeenkomst op vri­jdag 8 mei 2009 van zijn hold­ing en voor een pub­liek van 35.000 mensen liet War­ren Buf­fett weten, dat er een ver­lies van 1,5 mil­jard dol­lar (meer dan 1,1 mil­jard euro) moest wor­den geboekt door Berk­shire Hath­away. Voor dezelfde peri­ode in 2008 stond er nog een winst van 940 miljoen dol­lar (692 miljoen euro) in de tabellen. 

Het is de eerste keer in acht jaar, dat deze hold­ing ver­lies boekt. Het eerste trimester van 2009 sloot even­wel met een oper­a­tionele winst van 1,71 mil­jard dol­lar (-12% ver­sus Q1/2008), maar deze werd weggeveegd door de afschri­jv­ing van een invester­ing van 7 mil­jard dol­lar in Cono­co Phillips en 986 miljoen dol­lar ver­liezen in derivaten. 

Wat deze laat­ste beleg­ging­spro­ducten betre­ft had Buf­fett waarschi­jn­lijk al nat­tigheid gevoeld, want in feb­ru­ari 2009 noemde hij derivat­en finan­ciële massavernietigingswapens’.

Toen Buf­fett in de zomer van 2008 vele mil­jar­den dol­lar investeerde in Cono­co Phillips, stond dit aan­deel (NYSE: COP) iets boven het niveau van 90 dol­lar. Achter­af blijkt dat Buf­fett hier de bal com­pleet miss­loeg en het bewi­js leverde, dat ook een door­win­ter­de beleg­ger fatale fouten kan mak­en, want het aan­deel COP viel terug tot min­der dan 35 dol­lar (maart 2009) en noteert nu op ca 45 dol­lar. Omdat een her­s­tel naar het 90 dol­lar­niveau blijk­baar nog niet voor mor­gen is, besloot Buf­fett om een deel van zijn posi­ties met ver­lies van de hand te doen.



Hoe het aan­deel BRK/A, met in zijn kiel­zog het goed­kopere (hoewel we ca 3.000 dol­lar per aan­deel nu ook niet zo bepaald een koop­je vin­den) broert­je BRK/B, het zal doen de komende dagen is een onbeschreven blad, maar goed ziet het er niet uit. 

Ook niet omdat Berk­shire Hath­away de rat­ing AAA is kwi­jt­ge­speeld, naar ver­lu­idt omwille van de oud­er­dom van de grote roer­ganger van dit beleg­gingsve­hikel. Want op 30 augus­tus 2009 wordt War­ren Buf­fett 79 en van stop­pen, zelfs het vri­jgeven van de naam van een opvol­ger, is voor zover we weten nog geen sprake. Miss­chien wil hij er ook uit­stap­pen op zijn 80ste , net zoals de voor­ma­lige Fed-baas Alan Greenspan toen deze op 1 feb­ru­ari 2006 zijn voorzit­ter­shamer passeerde naar Ben Bernanke.

Het ganse gebeuren betekent hoe dan ook een tweede dre­un voor Buf­fett op enkele maan­den tijd. 

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.