![](/images/legacy-images/images/081122--jvb-+-LBBW.gif)
Nog een bank door de vangrails
Nu beginnen we toch echt te twijfelen aan de expertise van ratingbureaus zoals Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s. In ons artikel Zijn er nog veilige banken? van 21 september 2008 gaven we een lijstje van banken, die volgens deze bureaus het meeste zekerheid zouden bieden.
Wat is nu gebleken? Dexia, de nummer 8 in onze lijst, heeft zich met uitgestoken hand geschaard naast Fortis om staatsgaranties te verkrijgen. Om het helemaal mooi te maken, heeft Fortis een downgrading uitgesproken t.o.v. Dexia (’t is van je concurrenten dat je het moet hebben) en evalueert de waarde van het Dexia-aandeel op 3,50 euro. Waarna op dezelfde dag, vrijdag 21 november 2008, het aandeel prompt van 3,41 naar 3,17 euro
(-7%) weggleed.
Een andere bank die prijkte in onze tabel in bovenvermeld artikel is de Landesbank Baden-Württemberg, L‑Bank voor de nu minder talrijke vrienden. De hoofdzetel van deze onderneming is in Stuttgart en ze heeft voornamelijk een functie als spaarkas. Ze heeft haar wortels in het jaar 1818 en de meest recente jaaromzet was ca 18,7 miljard euro.
Voor de eerste 9 maanden van dit jaar moest L‑Bank een verlies slikken van iets meer dan 880 miljoen euro. Dat is op zichzelf al spectaculair. Nog spectaculairder is de vaststelling, dat de eerste 6 maanden het verlies ‘slechts’ 144 miljoen euro was. Op één kwartaal is het verlies dus met 736 miljoen euro ofwel meer dan 500% aangedikt. De uitleg die de leiding van de L‑Bank hiervoor gaf, was dat in het derde kwartaal de kosten voor de overname van de Sachsen Landesbank en de Landesbank Rheinland-Pfalz, Luxemburgs filiaal incluis, zwaar hebben doorgewogen op het kostplaatje.
Op dit ogenblik is de bank, samen met een deel van de belangrijkste aandeelhouders, op zoek naar een kapitaalsverhoging van 5 miljard euro. Een andere groep belanghebbenden is voorstander van een fusie met een sectorgenoot, bij voorbeeld Bayer Landesbank. Er zouden ‘vergevorderde’ overnamegesprekken hebben plaatsgevonden en over ‘noodzakelijke afbouw van arbeidsplaatsen’ heeft men het ook al gehad.
Aan diegenen die wensen deel te nemen aan de kapitaalinjectie van 5 miljard euro is alvast een jaaropbrengst van 10% beloofd.
Benieuwd welk advies Fitch, Moody’s, Standard & Poor’s en consoorten zullen geven.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten