The Clash of the Titans: na jaren als underdog te hebben gestaan tegenover concurrent Microsoft slaat Apple keihard terug en ambieert nu de toppositie van de bedrijven met de grootste marktwaarde.
Een computerbedrijf dat een energiegigant onttroont als bedrijf met ’s wereld grootste marktwaarde lijkt te passen in het scenario van een of andere fictiefilm met Wall Street als achtergrond. Nochtans was dit enkele dagen realiteit en is de kans groot, dat de trend zich doorzet.
Er zijn verschillende manieren om ondernemingen onderling te vergelijken. Zo is er een rangorde volgens het aantal werknemers, volgens de activa (equity) of volgens de marktwaarde. Dit laatste is de waarde van het aandeel vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen op een gegeven ogenblik. Het is eigenlijk een ‘momentopname’ die aangeeft hoeveel kapitaal er zou vrijkomen als alle aandeelhouders op het gegeven ogenblik hun effecten van de hand zouden doen.
Hetgeen Apple overkomt, is op zijn minst merkwaardig. Het bedrijf steekt nu Exxon Mobil naar de kroon, terwijl midden juli 2011 de marktwaarde nog 60 miljard USD minder was dan deze van Exxon Mobil. En sterker nog: in 1996 leek het faillissement onafwendbaar. Een hele rits nieuwe en zeer succesvolle producten hebben gezorgd voor diversificatie, de naam Apple steeg als een vuurpijl en het aandeel volgde:
Een heel ander verloop zien we bij het aandeel van Exxon Mobil, dat in juli 2011 zijn koers zag wegzakken naar het niveau van de herfst van 2010:
Gedurende week 32 van 2011 stak Apple voor het eerst in de geschiedenis Exxon Mobil voorbij als onderneming met de grootste marktwaarde ter wereld:
De tabel hierboven geeft een idee van deze spannende dagen. Op dinsdag 9 augustus noteerde om 14:00 uur de marktwaarde van Apple 0,3% hoger dan deze van Exxon Mobil. Bij de slotbel was de voorsprong weggewerkt en had Apple een achterstand van 0,5%. Maar de twee volgende dagen nam Apple wraak en stond resp. 1,9 en 1,7% hoger dan Exxon Mobil.
Toch was Apples toppositie nog niet safe, want op vrijdag 12 augustus lag het bedrijf bijna 3% achter t.o.v. Exxon Mobil. Maar de nek-aan-nekrace is nog niet achter de rug…
Als we bovenstaande tabel met de top-10 ondernemingen met de grootste marktwaarde bekijken, dan merken we dat in maart 2011 niets erop wees, dat Apple spoedig Exxon Mobil naar de kroon zou steken. Immers, een achterstand van Apple met bijna 91 miljard USD ofwel 22% leek Exxon een comfortabele positie te garanderen. En nog geen 5 maanden later was het zover.
Er lijkt ons weinig nodig om Apple de kans te geven de huidige (slotbel vrijdag 20 augustus 2011) achterstand om te buigen in het heroveren van de koppositie. Waarom we dat denken? Er zijn drie factoren die Apple wind in de zeilen kunnen/zullen geven. Ten eerste is er het voortdurende succes van de iPhone en de iPad, die verkooprecords blijven doen sneuvelen. Ten tweede is er de buitenproportionele hype rond de lancering van de iPhone 5. Verbruikers en media jagen elkaar op door aan de ene zijde hongerig te zijn naar nieuws hierover en door aan de andere zijde elk berichtje daaromtrent met veel poeha te publiceren.
En ten derde is er het zg. Apple Ecosystem, dat inspeelt op de trend naar milieuvriendelijke productiemethodes en dat de kopers van iPhone en iPad ertoe brengt, ook de ‘klassieke’ Mac computers en andere producten van Apple te kopen.
Daarentegen lijkt Exxon Mobil momentum te verliezen. De olieprijzen dalen en dat drukt op de bedrijfswinst en dit zal dan ook een nadelig effect hebben op de prijs van het aandeel. De komst van zuiniger wagens en van wagens met alternatieve energiebronnen zal zijn effect op de olieprijs niet missen, dus is het vooruitzicht voor Exxon Mobil langs die kant niet zo gunstig.
Het enige wat een domper kan zetten op het voortduren van het succes van Apple is de gezondheidstoestand van stichter Steve Jobs, die in 2004 de diagnose van pancreaskanker te horen kreeg. Iedere keer dat hij sindsdien wegens een behandeling of andere redenen zijn post moest verlaten daalde de aandelenkoers gevoelig. Zo lang Steve Jobs nog de drijvende kracht achter Apple blijft (en we hopen ook voor hem dat dit nog voor vele jaren het geval zal zijn) zal Apple een succesvol bedrijf zijn. Wat zonder Jobs zal gebeuren is nog gehuld in de nevels van de toekomst.
Intussen gaat de nek-aan-nekrace voort. We volgen de situatie op en houden u op de hoogte. Wedden dat Fortune’s lijst van maart 2012 een ander topklassement zal tonen?
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.