...

Nek-aan-nekrace: Apple-Exxon Mobil

21 augustus 2011, 13:21 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

The Clash of the Titans: na jaren als under­dog te hebben ges­taan tegen­over con­cur­rent Microsoft slaat Apple kei­hard terug en ambieert nu de top­posi­tie van de bedri­jven met de groot­ste marktwaarde.


Een com­put­erbedri­jf dat een energiegi­gant ont­troont als bedri­jf met s wereld groot­ste mark­t­waarde lijkt te passen in het sce­nario van een of andere fic­tiefilm met Wall Street als achter­grond. Nochtans was dit enkele dagen realiteit en is de kans groot, dat de trend zich doorzet.

Er zijn ver­schil­lende manieren om onderne­min­gen onder­ling te vergelijken. Zo is er een ran­gorde vol­gens het aan­tal werkne­mers, vol­gens de acti­va (equi­ty) of vol­gens de mark­t­waarde. Dit laat­ste is de waarde van het aan­deel ver­menigvuldigd met het aan­tal uit­staande aan­de­len op een gegeven ogen­blik. Het is eigen­lijk een momen­top­name’ die aangeeft hoeveel kap­i­taal er zou vrijkomen als alle aan­deel­houd­ers op het gegeven ogen­blik hun effecten van de hand zouden doen.

Het­geen Apple overkomt, is op zijn minst merk­waardig. Het bedri­jf steekt nu Exxon Mobil naar de kroon, ter­wi­jl mid­den juli 2011 de mark­t­waarde nog 60 mil­jard USD min­der was dan deze van Exxon Mobil. En sterk­er nog: in 1996 leek het fail­lisse­ment onafwend­baar. Een hele rits nieuwe en zeer suc­cesvolle pro­ducten hebben gezorgd voor diver­si­fi­catie, de naam Apple steeg als een vuurpi­jl en het aan­deel volgde:

alt

Een heel ander ver­loop zien we bij het aan­deel van Exxon Mobil, dat in juli 2011 zijn koers zag wegza­kken naar het niveau van de herf­st van 2010

alt

Gedurende week 32 van 2011 stak Apple voor het eerst in de geschiede­nis Exxon Mobil voor­bij als onderne­m­ing met de groot­ste mark­t­waarde ter wereld:

alt

De tabel hier­boven geeft een idee van deze span­nende dagen. Op dins­dag 9 augus­tus noteerde om 14:00 uur de mark­t­waarde van Apple 0,3% hoger dan deze van Exxon Mobil. Bij de slot­bel was de voor­sprong weggew­erkt en had Apple een achter­stand van 0,5%. Maar de twee vol­gende dagen nam Apple wraak en stond resp. 1,9 en 1,7% hoger dan Exxon Mobil.
Toch was Apples top­posi­tie nog niet safe, want op vri­jdag 12 augus­tus lag het bedri­jf bij­na 3% achter t.o.v. Exxon Mobil. Maar de nek-aan-nekrace is nog niet achter de rug…

alt

Als we boven­staande tabel met de top-10 onderne­min­gen met de groot­ste mark­t­waarde bek­ijken, dan merken we dat in maart 2011 niets erop wees, dat Apple spoedig Exxon Mobil naar de kroon zou steken. Immers, een achter­stand van Apple met bij­na 91 mil­jard USD ofwel 22% leek Exxon een com­fort­a­bele posi­tie te garan­deren. En nog geen 5 maan­den lat­er was het zover.

Er lijkt ons weinig nodig om Apple de kans te geven de huidi­ge (slot­bel vri­jdag 20 augus­tus 2011) achter­stand om te buigen in het herov­eren van de kop­posi­tie. Waarom we dat denken? Er zijn drie fac­toren die Apple wind in de zeilen kunnen/​zullen geven. Ten eerste is er het voort­durende suc­ces van de iPhone en de iPad, die verkoopre­cords bli­jven doen sneu­ve­len. Ten tweede is er de buiten­pro­por­tionele hype rond de lancer­ing van de iPhone 5. Ver­bruik­ers en media jagen elka­ar op door aan de ene zijde hon­gerig te zijn naar nieuws hierover en door aan de andere zijde elk bericht­je daaromtrent met veel poe­ha te pub­liceren.
En ten derde is er het zg. Apple Ecosys­tem, dat inspeelt op de trend naar milieu­vrien­delijke pro­duc­tiemeth­od­es en dat de kop­ers van iPhone en iPad ertoe brengt, ook de klassieke’ Mac com­put­ers en andere pro­ducten van Apple te kopen.

Daar­ente­gen lijkt Exxon Mobil momen­tum te ver­liezen. De oliepri­jzen dalen en dat drukt op de bedri­jf­swinst en dit zal dan ook een nadelig effect hebben op de pri­js van het aan­deel. De komst van zuiniger wagens en van wagens met alter­natieve energiebron­nen zal zijn effect op de oliepri­js niet mis­sen, dus is het vooruitzicht voor Exxon Mobil langs die kant niet zo gunstig.

Het enige wat een dom­per kan zetten op het voort­duren van het suc­ces van Apple is de gezond­hei­d­stoe­s­tand van stichter Steve Jobs, die in 2004 de diag­nose van pan­creaskanker te horen kreeg. Iedere keer dat hij sinds­di­en wegens een behan­del­ing of andere rede­nen zijn post moest ver­lat­en daalde de aan­de­lenko­ers gevoelig. Zo lang Steve Jobs nog de dri­jvende kracht achter Apple bli­jft (en we hopen ook voor hem dat dit nog voor vele jaren het geval zal zijn) zal Apple een suc­cesvol bedri­jf zijn. Wat zon­der Jobs zal gebeuren is nog gehuld in de nevels van de toekomst.

Intussen gaat de nek-aan-nekrace voort. We vol­gen de sit­u­atie op en houden u op de hoogte. Wed­den dat For­tune’s lijst van maart 2012 een ander top­klasse­ment zal tonen?

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.