...

Murdoch begint zich dan toch terug te trekken

25 juli 2012, 12:32 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 11 / 12 | (0)

De ongekroonde maar alles­be­halve onbe­spro­ken kon­ing van de rod­delpers heeft dan toch besloten om alvast een deel van zijn func­ties neer te leggen.


Een vijf­tal jaren gele­den stelden we media­mag­naat Rupert Mur­doch voor. In het besluit van ons artikel van 28 augus­tus 2007 stelden we, dat hij nog niet van plan leek om met pen­sioen te gaan. Toen (augus­tus 2007) was hij 76 jaar. Inmid­dels is hij 81 en hij doet nog alti­jd van zich spreken, en hoe.

alt

Bij het ver­schi­j­nen van hogerver­meld artikel was net bek­end gewor­den, dat Mur­doch The Wall Street Jour­nal had toegevoegd aan zijn toch al indruk­wekkende port­fo­lio van 800 onderne­min­gen in 50 lan­den voor een waarde van meer dan 5 mil­jard dol­lar (4 mil­jard euro).

Daar­na kwam geen nieuws meer over spec­tac­u­laire acquisi­ties en was de naam Mur­doch wat op de achter­grond ger­aakt. Maar in 2011 wer­den alle spot­lights weer op hem gericht, want toen brak het News of the World-schan­daal los. De feit­en mak­en deel uit van ons col­lec­tief geheugen: het afluis­teren van tele­foons van bek­ende per­so­n­en en het ver­w­erken van deze op ille­gale manier ver­wor­ven gegevens tot rod­del­bericht­gev­ing. In juli 2011 ver­scheen Rupert Mur­doch, voor een Brits par­lemen­tair comité. Ook zijn zoon James en voor­ma­lige CEO van News Inter­na­tion­al Rebekah Brooks waren op het mat­je geroepen.

Ten gevolge van de zit­ting van ver­meld comité werd Mur­doch op pijn­lijke wijze gecon­fron­teerd werd met de fam­i­lie van Mil­ly Dowler, een Engels schoolmeis­je dat op
13-jarige leefti­jd na een lange zoekpe­ri­ode ver­mo­ord werd teruggevon­den. Gedurende deze peri­ode had­den jour­nal­is­ten van News of the World haar voice­mail gehackt als inspi­ratie’ voor sen­sa­tionele artike­len. Het feit dat haar voice­mails nog geregeld wer­den beluis­terd (door deze jour­nal­is­ten) maak­te de valse indruk, dat ze nog leefde. Uitein­delijk werd deze zaak de spreek­wo­ordelijke drup­pel en Mur­doch kon niet anders dan de krant News of the World, die toen al 168 jaar bestond, op te doeken.

Sinds de ver­schi­jn­ing voor het par­lemen­tair comité in juli 2011 heeft het blijk­baar bli­jven rom­me­len in de direc­tiekamers. Op 21 juli 2012 raak­te bek­end, dat Rupert Mur­doch een aan­tal van zijn voorzit­ter­func­ties stopzet, nl. deze van de Britse kran­ten The Sun, The Times en The Sun­day Times.
Eerder had hij in alle stilte de deuren achter zich dicht­getrokken van de direc­tiekamers van een twaalf­tal van zijn onderne­min­gen in de VS, Aus­tral­ië en India.

Eerder dit jaar, in feb­ru­ari 2012, trad zijn zoon James af als voorzit­ter van News Inter­na­tion­al.

Over de cen­ten zal Rupert Mur­doch niet wakker liggen. Vol­gens Forbes was hij met zijn kap­i­taal van 8,3 mil­jard dol­lar in 2011 num­mer 38 van de rijk­ste Amerika­nen en num­mer 106 van s wereld rijk­ste mensen. Geld is één ding, macht is een ander ding. In dit ver­band is hij de 24ste machtig­ste mens ter wereld vol­gend Forbes en heeft Time hem al 3 keer een plaats gegeven in hun lijst met de 100 meest invloedrijke mensen. 

Maar naar onze mening zal hij, ondanks al die lijsten en nom­i­naties, nooit een gedenksteen, laat staan een stand­beeld kri­j­gen, want zijn naam zal alti­jd ver­bon­den bli­jven met rod­delpers en, erg­er nog, onethis­che berichtgeving.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.