De ongekroonde maar allesbehalve onbesproken koning van de roddelpers heeft dan toch besloten om alvast een deel van zijn functies neer te leggen.
Een vijftal jaren geleden stelden we mediamagnaat Rupert Murdoch voor. In het besluit van ons artikel van 28 augustus 2007 stelden we, dat hij nog niet van plan leek om met pensioen te gaan. Toen (augustus 2007) was hij 76 jaar. Inmiddels is hij 81 en hij doet nog altijd van zich spreken, en hoe.
Bij het verschijnen van hogervermeld artikel was net bekend geworden, dat Murdoch The Wall Street Journal had toegevoegd aan zijn toch al indrukwekkende portfolio van 800 ondernemingen in 50 landen voor een waarde van meer dan 5 miljard dollar (4 miljard euro).
Daarna kwam geen nieuws meer over spectaculaire acquisities en was de naam Murdoch wat op de achtergrond geraakt. Maar in 2011 werden alle spotlights weer op hem gericht, want toen brak het News of the World-schandaal los. De feiten maken deel uit van ons collectief geheugen: het afluisteren van telefoons van bekende personen en het verwerken van deze op illegale manier verworven gegevens tot roddelberichtgeving. In juli 2011 verscheen Rupert Murdoch, voor een Brits parlementair comité. Ook zijn zoon James en voormalige CEO van News International Rebekah Brooks waren op het matje geroepen.
Ten gevolge van de zitting van vermeld comité werd Murdoch op pijnlijke wijze geconfronteerd werd met de familie van Milly Dowler, een Engels schoolmeisje dat op
13-jarige leeftijd na een lange zoekperiode vermoord werd teruggevonden. Gedurende deze periode hadden journalisten van News of the World haar voicemail gehackt als ‘inspiratie’ voor sensationele artikelen. Het feit dat haar voicemails nog geregeld werden beluisterd (door deze journalisten) maakte de valse indruk, dat ze nog leefde. Uiteindelijk werd deze zaak de spreekwoordelijke druppel en Murdoch kon niet anders dan de krant News of the World, die toen al 168 jaar bestond, op te doeken.
Sinds de verschijning voor het parlementair comité in juli 2011 heeft het blijkbaar blijven rommelen in de directiekamers. Op 21 juli 2012 raakte bekend, dat Rupert Murdoch een aantal van zijn voorzitterfuncties stopzet, nl. deze van de Britse kranten The Sun, The Times en The Sunday Times.
Eerder had hij in alle stilte de deuren achter zich dichtgetrokken van de directiekamers van een twaalftal van zijn ondernemingen in de VS, Australië en India.
Eerder dit jaar, in februari 2012, trad zijn zoon James af als voorzitter van News International.
Over de centen zal Rupert Murdoch niet wakker liggen. Volgens Forbes was hij met zijn kapitaal van 8,3 miljard dollar in 2011 nummer 38 van de rijkste Amerikanen en nummer 106 van ’s wereld rijkste mensen. Geld is één ding, macht is een ander ding. In dit verband is hij de 24ste machtigste mens ter wereld volgend Forbes en heeft Time hem al 3 keer een plaats gegeven in hun lijst met de 100 meest invloedrijke mensen.
Maar naar onze mening zal hij, ondanks al die lijsten en nominaties, nooit een gedenksteen, laat staan een standbeeld krijgen, want zijn naam zal altijd verbonden blijven met roddelpers en, erger nog, onethische berichtgeving.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl