...

Morgan Stanley deelt in de klappen

10 januari 2013, 17:22 | US Markets Redactie | leestijd: 3 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

De New Yorkse zak­en­bank heeft (schoor­voe­tend) aangekondigd 1.600 jobs te gaan schrap­pen de komende weken of maan­den. Tegen­val­lende win­st­ci­jfers en sombere vooruitzicht­en zijn de boosdoeners.


In 1935, toen de gevol­gen van de Grote Depressie nog goed merk­baar waren, werd in New York de zak­en­bank Mor­gan Stan­ley opgericht. Het bedri­jf groei­de dankz­ij een reeks over­names om de dag van van­daag meer dan 57.700 mensen werk te ver­schaf­fen en een mark­t­waarde te hebben van 40 mil­jard USD. Maar de onderne­m­ing deelt in de klap­pen van de cri­sis, de win­st­marge is negatief (-3,11% eind decem­ber 2012) en dat heeft zo zijn gevolgen.

De meest opval­lende maa­tregel die CEO James Gor­man (54 jaar) heeft genomen is het schrap­pen van ca 1.600 banen, waar­van de helft in de VS.

Hier­mee treedt Mor­gan Stan­ley in de voet­sporen van vele andere grote banken die tot afdankin­gen zijn overge­gaan of plan­nen in die richt­ing hebben.

Voor de komende maan­den wordt nog meer slecht nieuws uit de banken­wereld verwacht, want het financieren van investerin­gen is drastisch afgenomen in win­st­gevend­heid. De toen­e­mende con­t­role en de tur­bu­len­tie op de finan­ciële mark­ten is hier niet vreemd aan.

alt


Zoals boven­staande grafiek aan­toont, reageerde de beleg­ger posi­tief op de door Mor­gan Stan­ley aangekondigde ontsla­gen. Dit was gis­teren 9 jan­u­ari 2013 zek­er zo.

alt
Bron: Yahoo!

Van­daag 10 jan­u­ari 2013 stu­ur­den de beleg­gers het aan­deel tot twee keer toe naar 20,42 USD (tegen­over de open­ingsko­ers van 19,94 USD een plus van 2,4%, maar dan ging de fut eruit en is MS bezig met af te kal­ven richt­ing openingskoers. 

alt


Als we het aan­deel MS over de laat­ste 3 jaar bek­ijken, dan zien we dat er nog een kloof van 50% gaapt tussen de huidi­ge koers en deze van april 2010 of maart 2011.
Of deze kloof ooit gedicht zal wor­den is zeer de vraag, maar je weet maar nooit. 

Het ziet ernaar uit, dat de ontsla­gen­golf in de bank­sec­tor nog niet voor­bij is. De Zwit­serse bank UBS zegde in okto­ber 2012 van plan te zijn de oblig­atiehan­del totaal te stop­pen en 10.000 jobs te schrap­pen. En Cit­i­group maak­te in decem­ber 2012 bek­end 1,1 mil­jard USD te willen besparen door 11.000 mensen aan de deur te zetten. Analoge plan­nen heeft Crédit Suisse, dat 1,1 mil­jard USD wil besparen. Over ontsla­gen heeft deze groep het (nog) niet gehad, maar dat die zullen vol­gen past in de pijn­lijke log­i­ca van het geheel. Ook Deutsche Bank heeft lat­en weten jobs op de tocht te gaan zetten. Het tri­este record gaat naar Bank of Amer­i­ca, dat bezig is met een in 2011 aangekondigde kostenre­duc­tie van 5 mil­jard USD per jaar, wat als gevolg zal hebben dat het indruk­wekkende aan­tal van 30.000 mensen zon­der werk zullen komen te staan. 

Dichter bij huis blijken Belfius, BNP Paribas For­tis, ING en KBC ook op plan­nen van per­son­eelsver­min­der­ing te broeden. 

Wordt spi­jtig genoeg vervolgd…

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.