De New Yorkse zakenbank heeft (schoorvoetend) aangekondigd 1.600 jobs te gaan schrappen de komende weken of maanden. Tegenvallende winstcijfers en sombere vooruitzichten zijn de boosdoeners.
In 1935, toen de gevolgen van de Grote Depressie nog goed merkbaar waren, werd in New York de zakenbank Morgan Stanley opgericht. Het bedrijf groeide dankzij een reeks overnames om de dag van vandaag meer dan 57.700 mensen werk te verschaffen en een marktwaarde te hebben van 40 miljard USD. Maar de onderneming deelt in de klappen van de crisis, de winstmarge is negatief (-3,11% eind december 2012) en dat heeft zo zijn gevolgen.
De meest opvallende maatregel die CEO James Gorman (54 jaar) heeft genomen is het schrappen van ca 1.600 banen, waarvan de helft in de VS.
Hiermee treedt Morgan Stanley in de voetsporen van vele andere grote banken die tot afdankingen zijn overgegaan of plannen in die richting hebben.
Voor de komende maanden wordt nog meer slecht nieuws uit de bankenwereld verwacht, want het financieren van investeringen is drastisch afgenomen in winstgevendheid. De toenemende controle en de turbulentie op de financiële markten is hier niet vreemd aan.
Zoals bovenstaande grafiek aantoont, reageerde de belegger positief op de door Morgan Stanley aangekondigde ontslagen. Dit was gisteren 9 januari 2013 zeker zo.
Vandaag 10 januari 2013 stuurden de beleggers het aandeel tot twee keer toe naar 20,42 USD (tegenover de openingskoers van 19,94 USD een plus van 2,4%, maar dan ging de fut eruit en is MS bezig met af te kalven richting openingskoers.
Als we het aandeel MS over de laatste 3 jaar bekijken, dan zien we dat er nog een kloof van 50% gaapt tussen de huidige koers en deze van april 2010 of maart 2011.
Of deze kloof ooit gedicht zal worden is zeer de vraag, maar je weet maar nooit.
Het ziet ernaar uit, dat de ontslagengolf in de banksector nog niet voorbij is. De Zwitserse bank UBS zegde in oktober 2012 van plan te zijn de obligatiehandel totaal te stoppen en 10.000 jobs te schrappen. En Citigroup maakte in december 2012 bekend 1,1 miljard USD te willen besparen door 11.000 mensen aan de deur te zetten. Analoge plannen heeft Crédit Suisse, dat 1,1 miljard USD wil besparen. Over ontslagen heeft deze groep het (nog) niet gehad, maar dat die zullen volgen past in de pijnlijke logica van het geheel. Ook Deutsche Bank heeft laten weten jobs op de tocht te gaan zetten. Het trieste record gaat naar Bank of America, dat bezig is met een in 2011 aangekondigde kostenreductie van 5 miljard USD per jaar, wat als gevolg zal hebben dat het indrukwekkende aantal van 30.000 mensen zonder werk zullen komen te staan.
Dichter bij huis blijken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC ook op plannen van personeelsvermindering te broeden.
Wordt spijtig genoeg vervolgd…
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl