Softwaregigant Microsoft heeft het afgelopen kwartaal mooie cijfers gerealiseerd, zowel voor de omzet als voor de winst ... En de vooruitzichten voor het volgende kwartaal en ook het komende boekjaar zijn positief ... Hopelijk reflecteert dit alles zich in de koers van het aandeel, want die kan wel een opsteker verdragen.
Microsoft zet vensters wijd open
Bill Gates, grote baas van software-Hercules Microsoft (Nasdaq: MSFT), gevestigd in Redmond (Washington) heeft samen met zijn 57.000 werknemers reden om breed te glimlachen.
Zoals uit bovenstaande chart blijkt, was de afgelopen periode voor MSFT niet om over naar huis te schrijven. Maar nu, bij het einde van het derde kwartaal van het fiscale jaar werd een mooi resultaat geboekt. Even een verduidelijking: bij MSFT loopt het fiscale jaar van 1 juli tot 30 juni, dus schrijlings over een kalenderjaar.
Nu enkele cijfers. De omzet in Q3/05 (januari-maart 2005) bedroeg 9,6 miljard dollar (7,4 miljard euro), dit is 5% meer dan in Q3/04. De analisten van Wall Street hadden 9,8 miljard verwacht, maar de beleggers waren knap tevreden, want ze stuurden gisteren 28 april nabeurs het aandeel 1% hoger. Dit kon het aandeel goed gebruiken, want in de loop van de dag werd van de koers 2,2% afgeknabbeld, zeker in afwachting van minder goed nieuws.
De winst van MSFT in Q3/05 was wel om over naar huis te schrijven: 2,56 miljard dollar
(ca 2 miljard euro) of 23 dollarcent per aandeel. Dit is zomaar eventjes een verdubbeling tegenover Q3/04!
(ca 2 miljard euro) of 23 dollarcent per aandeel. Dit is zomaar eventjes een verdubbeling tegenover Q3/04!
En wat de vooruitzichten betreft, zien we Bill Gates al zijn windows wijd open zetten met zicht op een rozige toekomst.
Voor Q4/05 stelt de firma een omzet tussen 10,1 en 10,2 miljard dollar voorop, boven de verwachting van de analisten (10,07 miljard dollar).
Waarmee boekt MSFT zulke successen? Niet met de ‘klassieke’ Windows- en Officepakketten. De verkoop hiervan groeit wel, maar op zijn sloffen. Waarmee Gates en zijn ploeg mooie resultaten boeken, is met software voor servers en voor ‘home entertainment’, zeg maar allerhande amusementpakketten. Hier zien we in Q3/05 een omzetstijging met
resp. 11,5 en 12%.
resp. 11,5 en 12%.
Gates blijft staan lachen in zijn venster en laat ons weten, dat hij voor het volgende fiscale jaar (1 juli 2005 – 30 juni 2006 dus) een omzet van 43,7±0,6 miljard dollar (33,7 miljard euro) verwacht. In Wall Street denken ze aan 43,4 miljard dollar, dus eigenlijk bevestigt men daar Gates’ vooruitzicht. We mogen ook niet vergeten, dat die 43,7 miljard dollar voor de jaaromzet een stijging van 10% betekent!
Laten we even terugkeren naar de koers van het aandeel. Na een heropleving van mei tot december 2004 ging het weer bergaf tot eind vorige maand maart. De interesse van de technologiebeleggers was duidelijk aan het afkalven. De reden ligt volgens ons voor de hand: de laatste jaren bracht Microsoft geen revolutionaire vernieuwingen heeft gebracht.
De firma heeft gaandeweg het imago gekregen van een traditionele ‘blue cap’, eerder thuis horend in de NYSE dan in de Nasdaq.
De firma heeft gaandeweg het imago gekregen van een traditionele ‘blue cap’, eerder thuis horend in de NYSE dan in de Nasdaq.
We denken dat het voor Microsoft dringend tijd is om zich terug manifesteren als een vernieuwer. Voor we daarvan iets kunnen merken, moeten we waarschijnlijk geduld hebben tot december 2006, wanneer de langverwachte update van Windows zal worden gelanceerd. Dit product krijgt de naam ‘Windows Longhorn’ mee. Volgens aankondigingen van Microsoft wordt dit stuurprogramma nog gebruiksvriendelijker, veiliger en noem maar op dan zijn voorgangers. Of wat dacht je?
Tenslotte een blik op andere grote tech-bedrijven:
- Intel Corp. (INTC) en Texas Instruments (TXN) hebben ook gunstige resultaten geboekt en
- Dell (DELL) en Hewlett Packard (HP) melden een stijging in de verkoop van pc’s.
Als er nu geen onverwachte factoren zout water over de chips en de printplaten komt gieten, ziet het ernaar uit, dat de tech-sector terug wat vrijer kan ademen.
© Jan Van Besauw
US Markets