...

London 7/7: hoe reageerden de markten?

7 juli 2005, 22:21 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Donderdag 7 juli 2005 wordt een dag die we niet gemakkelijk zullen vergeten. De terreur sloeg weer blind toe en trof honderden onschuldigen. Zonder dat we aan het persoonlijke leed willen voorbijgaan, wijden we een korte beschouwing aan hoe de markten reageerden.
London 7/7: hoe reageerden de markten?
Londen, ochtend van 7 juli 2005: vier bomaanslagen waren evenveel laffe dolksteken in het hart van de City. 38 onschuldigen stierven, meer dan 700 personen werden verwond, waarvan sommigen verminkt voor de rest van hun leven.
Woorden schieten te kort om zoiets te beschrijven. Er bestaat geen enkele vorm van begrip voor de daders van zulke aanslag. Die daders waren/zijn de instrumenten, bediend door een organisatie met één enkel oogmerk: het zaaien van terreur. Vandalisme, reusachtig uitvergroot.
De wereld reageerde geschokt, vielen vroegen zich af wanneer en waar de volgende keer de sluipmoordenaars zullen toeslaan. Erbij werd vanzelfsprekend teruggedacht aan New York, Bali, Istanboel en Madrid.

De timing van de aanslagen had blijkbaar alles te maken met de meeting van de G8 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Rusland, Verenigd Koninkrijk en Verenigde Staten) in het Schotse plaatsje Gleneagle .
Op de beurzen was er een golf van paniek, die echter wegebde omdat de leiders van de G8 blijk gaven van grote solidariteit, zowel met gastland UK als onderling.
Na de eerste paniekverkopen op de aandelenbeurzen en de paniekaankopen van goud en obligaties keerde de relatieve rust weer. Het verloop van de goudprijs vandaag was zowat de naald van de paniekmanometer:

Goud in dollar/ounce, 7 juli 2005-07-07
Onmiddellijk na de aanslagen (ca 9 uur locale tijd) een sterke stijging, dan een terugval om te schommelen rond het vorige slot.
Ook bij de olieprijs zagen we een reactie, maar anders dan bij het goud. De olieprijs maakte een duik van 1,72%. Nu is het o.i. zeker dat op termijn het huidige niveau van ca 60 dollar niet zal stand houden. We mogen niet vergeten, dat langs alle zijden in Europa gehoord wordt dat de economieën vertragen, in Nederland maakt men zelfs gewag van negatieve groei. Als dit alles klopt, zal de vraag naar olie dalen en zal de prijs onvermijdelijk dat ook doen.
Vandaag versterkte de euro wat tegenover de dollar maar op wat langere termijn zien we de dollar sterker worden zoals onderstaande chart laat zien.

Waarde van dollar, uitgedrukt in euro
De dollar overtrof het niveau van de herfst 2004 en nu betaal je 0,8376 euro voor een dollar, ofwel 1,1939 dollar/euro. Een half jaar geleden was dat nog 1,35 dollar/euro…
Uiteindelijk is het verloop van de aandelenkoersen zowat hetzelfde als dat van de goudprijs waarover we het eerder hadden. De Europese beurzen sloten 7 juli af met een behoorlijk verlies, na eerst een diepe duik te hebben gemaakt. O.m. de Dow Jones en de Nadaq volgden eerst eenzelfde patroon maar herstelden helemaal en sluiten in de plus:
Dit alles gaat over de reacties van de markten de dag zelf van de aanslagen. Hoe het verder zal evolueren, hangt af van vele factoren, zoals de hernieuwde antiterreurplannen, het resultaat van de bijeenkomst van de G8 en zo meer.
De veerkracht van het democratische gedeelte van de wereldbevolking is nog maar eens op de proef gesteld. Laten we hopen dat de ervaringen uit het verleden ertoe hebben geleid, dat men heeft ingezien, dat je om geweld te bestrijden niet in de eerste plaats moet denken aan nieuw geweld, maar wel aan diplomatie en een slimme aanpak. En hierbij denken we aan het nauwer aanhalen van de banden met de diegenen in de niet-westerse landen die evenzeer als wij hier een afkeer hebben van de methodes van terroristische organisaties.
Jan Van Besauw
US Markets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.