Na zeven achtereenvolgende kwartalen vertraging van de Chinese economie wordt voor het vierde kwartaal 2012 een remonte verwacht.
Dit is althans wat blijkt uit de voorlopige HSBC Flash China Purchasing Managers’ Index (FC-PMI). Deze index baseert zich op de resultaten van maandelijkse enquêtes bij 85 tot 90% van de aankoopmanagers en weerspiegelt het niveau van vertrouwen, waaruit conclusies getrokken worden over de potentiële evolutie van de economie. De index geeft punten van 0 tot 100, waarbij 50 punten en meer op expansie duidt.
In oktober 2012 stond deze index nog op 49,5 punten, maar de tussenstand voor vandaag 22 november 2012 is 50,4 punten, waardoor de grens richting economische groei in positieve zin overschreden is.
De leider van het departement Economie bij de HSBC Bank Hong Kong staat achter de resultaten van de FC-PMI maar waarschuwt voor al te voorbarig gejuich. Hierbij wijst hij erop, dat de groei van de Chinese economie afhangt van wat gebeurt op wereldvlak en daar is de situatie nog altijd broos.
Zhang Zhiwei heeft dezelfde functie als Qu Hongbin bij de Chinese Nomura Bank is ronduit optimistisch en gaat ervan uit dat de groei in China in het lopende trimester 2012 terug het ‘gewone’ ritme van ca 8,5% op jaarbasis zal bereiken. Hierbij mogen we niet vergeten dat gedurende de afgelopen trimester 2012 de economische groei in China nog altijd 7,4% bedroeg, een cijfer waarop (heel) veel landen jaloers zullen zijn.
Bij de Chinese centrale bank geloven ze er blijkbaar ook in, want deze overheidsinstelling heeft sinds december 2011 nu al voor de derde keer het niveau van de verplichte reserves van commerciële banken verlaagd, om hen toe te laten meer leningen toe te staan. Daarenboven heeft de Chinese centrale bank in juni en juli 2012 de basisrente verlaagd.
In de eerste drie kwartalen van 2012 exporteerde China voor 289,3 miljard dollar (224,6 miljard euro) naar de VS, tegen 276,8 miljard dollar (214,9 miljard euro) naar de EU. Daarmee verliest de EU zijn koppositie op dit vlak.
Maar China importeert meer vanuit de EU dan vanuit de VS. Maar ook hier dient een kentering zich aan, want na 10 maanden 2012 daalde de Chinese import vanuit de EU met 3%, terwijl deze vanuit de VS met 9,1% steeg. In China gaan stemmen op, die beweren dat dit duidt op een tweede recessie in de eurozone.
Afwachten is en blijft de boodschap en dat geldt voor beide voorspellingen, deze van het licht aan hert einde van de tunnel in China en deze van de recessie in de EU.
Jan Van Besauw
Publicist voor USMarkets