...

Licht aan het einde van Chinese tunnel

22 november 2012, 16:41 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 12 / 12 | (0)

Na zeven achtereen­vol­gende kwartal­en ver­trag­ing van de Chi­nese economie wordt voor het vierde kwartaal 2012 een remonte verwacht.


Dit is althans wat blijkt uit de voor­lop­ige HSBC Flash Chi­na Pur­chas­ing Man­agers’ Index (FC-PMI). Deze index baseert zich op de resul­tat­en van maan­delijkse enquêtes bij 85 tot 90% van de aankoop­man­agers en weer­spiegelt het niveau van vertrouwen, waaruit con­clusies getrokken wor­den over de poten­tiële evo­lu­tie van de economie. De index geeft pun­ten van 0 tot 100, waar­bij 50 pun­ten en meer op expan­sie duidt.

In okto­ber 2012 stond deze index nog op 49,5 pun­ten, maar de tussen­stand voor van­daag 22 novem­ber 2012 is 50,4 pun­ten, waar­door de grens richt­ing economis­che groei in posi­tieve zin over­schre­den is.

alt

De lei­der van het departe­ment Economie bij de HSBC Bank Hong Kong staat achter de resul­tat­en van de FC-PMI maar waarschuwt voor al te voor­barig gejuich. Hier­bij wijst hij erop, dat de groei van de Chi­nese economie afhangt van wat gebeurt op wereld­vlak en daar is de sit­u­atie nog alti­jd broos.

alt

Zhang Zhi­wei heeft dezelfde func­tie als Qu Hong­bin bij de Chi­nese Nomu­ra Bank is ron­duit opti­mistisch en gaat ervan uit dat de groei in Chi­na in het lopende trimester 2012 terug het gewone’ ritme van ca 8,5% op jaar­ba­sis zal bereiken. Hier­bij mogen we niet ver­geten dat gedurende de afgelopen trimester 2012 de economis­che groei in Chi­na nog alti­jd 7,4% bedroeg, een cijfer waarop (heel) veel lan­den jalo­ers zullen zijn.

Bij de Chi­nese cen­trale bank geloven ze er blijk­baar ook in, want deze over­hei­dsin­stelling heeft sinds decem­ber 2011 nu al voor de derde keer het niveau van de ver­plichte reserves van com­mer­ciële banken ver­laagd, om hen toe te lat­en meer lenin­gen toe te staan. Daaren­boven heeft de Chi­nese cen­trale bank in juni en juli 2012 de basis­rente verlaagd.

In de eerste drie kwartal­en van 2012 expor­teerde Chi­na voor 289,3 mil­jard dol­lar (224,6 mil­jard euro) naar de VS, tegen 276,8 mil­jard dol­lar (214,9 mil­jard euro) naar de EU. Daarmee ver­li­est de EU zijn kop­posi­tie op dit vlak.

Maar Chi­na impor­teert meer vanu­it de EU dan vanu­it de VS. Maar ook hier dient een ken­ter­ing zich aan, want na 10 maan­den 2012 daalde de Chi­nese import vanu­it de EU met 3%, ter­wi­jl deze vanu­it de VS met 9,1% steeg. In Chi­na gaan stem­men op, die bew­eren dat dit duidt op een tweede recessie in de eurozone.

Afwacht­en is en bli­jft de bood­schap en dat geldt voor bei­de voor­spellin­gen, deze van het licht aan hert einde van de tun­nel in Chi­na en deze van de recessie in de EU.

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMarkets 


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.