Als we de beursexperts, zowel Amerikaanse als niet-Amerikaanse, mogen geloven dan komt er de volgende weken geen einde aan de huidige rally. Wait and see…
Oordeel zelf: medio november 2012 stond de Dow Jones $INDU op ca 12550 punten en begon vanaf dan te stijgen. Na een korte terugval eind december 2012 hervatte de klim en lijken nu de 13.900, waarom niet 14.000, punten in zicht te komen:
De stemming in Wall Street is momenteel (28 januari 2013) zo robuust, dat slecht nieuws als het ware afkaatst op een pantser van optimisme.
De interesse voor aandelen neemt dag na dag toe, wat zowel blijkt uit de toename van aankopen van aandelen als het omruilen van obligaties voor aandelen. Dit lijkt op een pre-zeepbel klimaat, zo waarschuwen sommigen, maar hun stem wordt niet gehoord. ‘Geen sprake van zeepbellen’, klinkt de commentaar.
Het enige waarvoor de beleggers interesse hebben, zijn de nakende kwartaalresultaten van zwaargewichten zoals Amazon.com, Caterpillar, Ford en Pfizer.
Ook wat de tewerkstelling betreft viert optimisme hoogtij. Voor januari 2013 verwachten experten in de VS dat er 155.000 jobs zullen bijgekomen zijn. De werkloosheid zou zich stabiliseren rond 7,8%.
Ook de SP500 doet het zeker niet slecht. Sinds begin 2013 dikte deze index met bijna 5,5% aan en heeft zodoende voor het eerst in meer dan 5 jaar de weerstand bij 1.500 punten doorbroken. In Wall Street gaat men ervan uit, dat wanneer de 1510-puntenkaap gerond wordt het hek helemaal van de dam zal zijn. Dan zou een all time high bij 1.800 punten te realiseren zijn, zo klinkt het.
Een bewijs dat de markten immuun lijken te zijn voor slecht nieuws is de dreun die het aandeel van Apple vorige donderdag 24 januari moest incasseren. Hoewel het aandeel op één dag 12% waarde verloor, gaven noch de SP500, noch de Nasdaq-100 (waarin AAPL sterk vertegenwoordigd is) geen krimp.
Dichter bij huis zien we dat zowel de AEX als de Bel-20 ook wind in de zeilen hebben, als het ware meegesleurd in de slipstream van Wall Street. Ook andere Europese beurzen (DAX, CAC40) volgen deze positieve trend.
Zonder spelbreker te willen zijn, willen we toch waarschuwen voor te veel optimisme. Weliswaar komt na regen zonneschijn en schijnt achter de donkerste wolken de zon, maar voorzichtigheid blijft geboden.
Zo vinden we het eigenaardig, dat er opeens over de Europese schuldencrisis niet meer (openbaar) gepraat wordt en in de VS lijkt de fiscale klip uit het collectieve geheugen gewist.
Hoe dan ook, er heeft zich bij de beleggers stemmingswisseling voorgedaan ten gunste van aandelen. Tevens keert het consumentenvertrouwen traag maar zeker terug.
En wellicht ligt hier het kalf gebonden. Achter het rozige décor van terugkerend beleggervertrouwen ligt nog altijd de recessie op de loer. Het einde van de eurocrisis kunnen we nog niet vieren. Alle inspanningen en beloftes van Draghi & C° ten spijt is er nog bitter weinig te merken van herstel van hard getroffen landen zoals Spanje. Wanneer aandelen van deze landen alsnog gekocht worden, is dit niet zozeer een teken van vertrouwen in deze landen, maar wel van vertrouwen in de betrokken centrale banken.
Gebruik maken van het huidige optimisme om enkele gunstige posities te openen, OK, maar altijd handelen met de voet losjes op de rem lijkt ons de boodschap.
Jan Van Besauw
Columnist voor USMarkets.nl