![](/images/legacy-images/images/080910--jvb-+-LEHMAN.gif)
Lehman Brothers wankelen
Gisteren 9 september 2008 tuimelde weer een icoon van de bankwereld, met name Lehman Brothers, van zijn te wankel geworden voetstuk. In een persmededeling liet deze zakenbank weten, dat er voor het derde kwartaal 2008 een verlies van 3,9 miljard USD (2,78 miljard euro) te verwachten is . De directie lichtte ook de redenen van dit monsterverlies toe, waarop we later nog terugkomen. Als maatregel beoogt de zakenbank een ‘strategische herstructurering’. Dat doet ons denken aan een verklaring in de trant van ‘ons zegevierend leger zet een triomfantelijke terugtocht in’.
Het aandeel kreeg een klap die kan tellen:
Op 9 september 2008 sloot het aandeel LEH aan een koers van 7,79 USD, dat is 48% minder dan de dag ervoor. Vandaag 10 september 2008 krabbelt het aandeel een klein beetje (minder dan ½ %) uit de put, maar veel betekent dit nog niet.
De hoofdmoot van het enorme verlies in het derde kwartaal was toe te schrijven aan de verloren kapitalen op het gebied van vastgoed. Deze afschrijvingen kwamen op 5,6 miljard USD. Tel daarbij de 2,8 miljard USD verlies op deze post in het tweede kwartaal en het plaatje is compleet. Trouwens, in het eerste en tweede kwartaal van boekjaar 2008 heeft Lehman Brothers al 7 miljard dollar moeten afschrijven aan kapitalen m.b.t. de woningmarkt.
De zakenbanl Lehman Brothers is gevestigd in New Yorl en telt meer dan 26.000 medewerkers. Het is de vierde grootste zakenbank in de VS. De roots voor deze onderneming zijn te zoeken in het jaar 1850, toen twee broers, Emanuel en Mayer Lehman, een firma met hun naam stichtten.
De zakenbank maakt moeilijke tijden door en er zullen harde maatregelen komen om de zaak terug gezond te maken. Zo zouden de vastgoedbezittingen (tot 30 miljard dollar) losgekoppeld worden van de bank. Wat we onder ‘loskoppelen’ moeten verstaan is op dit ogenblik niet duidelijk. Waarschijnlijk worden kopers gezocht die geïnteresseerd zijn in de vermogensbeheeractiviteiten die Lehman tot dusver uitoefende.
Ook wil de onderneming een ‘groot’ deel van zijn immobiliënportfolio omvormen tot een apart, beursgenoteerd bedrijf.
Erg leuk klinkt dit alles niet. Veel redenen om te juichen zijn er niet omtrent Lehman Brothers. Behalve de shorters dan, die kunnen enkele flessen ontkurken.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.