...

Japanse elektronicareuzen in nauwe schoentjes

8 november 2012, 18:05 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Het trio Pana­son­ic, Sharp en Sony is gecon­fron­teerd met com­mer­ciële en finan­ciële tegensla­gen om u tegen te zeggen.


Pana­son­ic, Sharp en Sony zijn over­bek­ende namen in de wereld van de elek­tro­n­is­che toestellen voor huishoudelijk gebruik, waar­bij tv-toestellen zowat het brood en bot­er uit­mak­en voor dit drietal.

Sinds de tsuna­mi van maart 2011 zijn de tegensla­gen zich bli­jven opstape­len. Bovenop de schade veroorza­akt aan fab­rieken door deze vloed­golf kwa­men dan nog de over­stro­min­gen in Thai­land, die van maart tot juli 2011 ver­woes­tend inwerk­ten op de infra­struc­tu­ur van dit land, waaron­der fab­rieken van ver­meld drietal.

alt

Op woens­dag 31 okto­ber 2012 opende Pana­son­ic de slecht­nieuwsshow. De onderne­m­ing met hoofdze­tel in Osa­ka liet weten dat het ver­lies op jaar­ba­sis
765 mil­jard yen, dit is ca 7,4 mil­jard euro bedroeg. Dit is drama­tisch, temeer dat de groep een ver­lies van ca 26 mil­jard yen had verwacht, ofwel 30 maal min­der dan de realiteit.

De grafiek van het aan­deel spreekt voor zichzelf. De gelei­delijke afkalv­ing sinds begin 2011 veran­derde in een ineen­stort­ing van de koers.

alt


Sharp Cor­po­ra­tion is nog bezig met zijn boek­jaar, maar heeft toch al lat­en weten dat bij de afs­luit­ing in maart 2013 een ver­lies van 450 mil­jard yen
(ca 4,3 mil­jard euro) op de tabellen zal staan. Takashi Oku­da, die sinds 1 april 2012 de onderne­m­ing lei­dt, heeft lat­en weten dat hij con­crete twi­jfels’ heeft over de kansen voor over­lev­ing van de groep. Wellicht is deze state­ment een recht­vaardig­ing voor de 5.000 ontsla­gen die hij in augus­tus 2012 aankondigde. Hij rekent op vri­jwillige ontslagne­min­gen, ver­la­gen van salaris­sen en zal ook de investerin­gen terugschroeven alsmede het van de hand doen van acti­va. In dit ver­band gaan waarne­mers ervan uit dat Sharp voor de Amerikaanse spe­cial­ist Recur­rent Ener­gy in foto­voltaïsche cellen een overne­mer zal zoeken. In 2010 kocht Sharp Recur­rent Ener­gy voor ca 239 miljoen euro. Dus op korte ter­mi­jn geen foto­voltaïsche cellen made by Sharp te verwachten.

Ook op het gebied van vlakke beeld­scher­men, dé spe­cialiteit van Sharp, kan het bedri­jf niet alleen verder. Het pro­duc­tieakko­ord met Sony hieromtrent is al beëindigd. Sharp is in onder­han­del­ing voor kap­i­taal­in­breng van­wege diverse firma’s. Zo is er het Tai­wanese Hon Hai Pre­ci­sions dat al heeft lat­en ver­staan te willen investeren in Sharp. Ook ronk­ende namen zoals Apple, Google en Microsoft doen de ronde in de wan­del­gan­gen. Op deze wijze willen deze Amerikaanse high­tech-bedri­jven hun toekom­stige bevoor­rad­ing met vlakke scher­men veiligstellen.

De grafiek van Sharp hoeft geen uitleg.

alt


Des­on­danks drastis­che ingrepen (ontsla­gen, fab­riekss­luitin­gen) de afgelopen jaren ziet het er voor Sony ook niet goed uit. De CEO van de groep, Kaz Hirai, heeft voor het afgelopen kwartaal 2012 een ver­lies van 149 miljoen euro bek­endge­maakt. Dat is slecht nieuws, temeer dat de anal­is­ten na 6 kwartal­en op rij in het rood het tij ein­delijk zou gaan keren. Hogerver­melde CEO heeft lat­en weten dat er no eens 10.000 jobs zouden verd­wi­j­nen en dat Sony zich gaat con­cen­tr­eren op smart­phones, videospel­let­jes en dig­i­tale camera’s.

Ook hier is de grafiek van de aan­deelko­ers overduidelijk. 

Is al deze ellende nu toe te schri­jven aan een tsuna­mi en over­stro­min­gen? Neen, er is meer aan de hand. De drie Japanse elek­tron­i­careuzen zijn afges­traft door de aantrekkingskracht op de ver­bruik­ers van de pro­ducten van andere pro­du­cen­ten, vooral Apple en Sam­sung. Het blijkt dat bij voor­beeld de Sony-pro­ducten niet die bij­na magis­che per­cep­tie oproepen, zoals dat het geval voor Apple en Sam­sung. En ook de min­der goede poli­tieke sfeer tussen Japan en Chi­na heeft zijn weer­slag, zoals de sterk dal­ende verkoop van tv’s aan­toont. En op de bin­nen­landse vraag kun­nen de drie niet reke­nen. De regering van Japan had immers een soort omruil­premie in het lev­en geroepen om de ver­bruik­er ertoe aan te zetten om hun bestaande tv’s te lat­en verni­eti­gen en er nieuwe te kopen die min­der stroom ver­bruiken. Maar deze pre­mie is onder­tussen alweer afgeschaft door de over­heid bij gebrek aan middelen. 

Het jaar 2013 kondigt zich somber aan voor de drie Japanse elek­tron­i­careuzen in nauwe schoentjes.

Jan Van Besauw
Colum­nist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.