...

In de voetsporen van superfraudeur Kerviel : Kweku Adoboli

11 december 2012, 20:58 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Of een 32-jarige Gha­nees zich werke­lijk geïn­spireerd heeft bij het exploot van Kerviel zal wellicht nie­mand ooit weten, maar het­geen hij heeft aan­gericht ver­di­ent een plaats in de tri­este galer­ij van megafraudeurs.


De fraudeur waarover we het zullen hebben is Kweku Adoboli, geboren in 1980 in Accra (Ghana) maar sinds zijn 11de woont hij in het VK, waar hij in 2003 een uni­ver­si­taire graad in com­put­er­weten­schap­pen en bedri­jfs­be­heer behaalde. 

alt

Zijn car­rière bij de Lon­dense tak van de Zwit­serse bank UBS startte in 2006 en ver­liep vlekkeloos. Hij gold als een mod­el­w­erk­er en de direc­tie vertrouwde hem voor 100%, wat o.m. blijkt uit de porte­feuille van 50 mil­jard dol­lar (38,7 mil­jard euro), die hij als 27-jarige mocht beheren samen met zijn chef die toen… 25 jaar was.
Tot in 2011 de bom barstte.

Ver­baz­ing alom toen in sep­tem­ber 2011 de Lon­dense poli­tie Adoboli arresteerde voor fraude door mis­bruik van zijn posi­tie en het opmak­en van ver­val­ste omzet- en win­st­ci­jfers. De arresta­tie was niet het gevolg van enig speur­w­erk of beschuldigin­gen. Adoboli had een­voudig­weg de vorige dag een e‑mail ges­tu­urd naar de direc­tie van UBS waarin hij zijn fraude bekende.

Het onder­zoek ging aan­vanke­lijk uit van een put van 2 mil­jard dol­lar, maar uitein­delijk ging het om 2,3 mil­jard dol­lar ofwel bij­na 1,8 mil­jard euro (omgerek­end aan de koers van van­daag 10 decem­ber 2012).

Het pro­ces, dat op 20 novem­ber 2012 eindigde, heeft 8 weken gedu­urd. In deze peri­ode werd een psy­chol­o­gisch portret opge­maakt van Adoboli. Hieruit bleek dat hij twee per­soon­lijkhe­den in zich draagt. Enerz­i­jds de gehaaide trad­er zon­der geweten, die op soli­taire basis werkt en enkel gedreven is door win­st­be­jag. Anderz­i­jds een radert­je in een mech­a­nisme, aange­dreven door de bank, met als enig doel het realis­eren van max­i­male winsten.

Uit de analyse van zijn trans­ac­ties en de daaraan ver­bon­den risico’s is gebleken, dat op ver­schil­lende tijd­stip­pen het voortbestaan van UBS aan een zij­den draad­je heeft gehangen. Zijn manier van werken en zijn men­tal­iteit wer­den tij­dens de debat­ten in de recht­bank meer dan eens vergeleken met deze van Jérôme Kerviel, de in jan­u­ari 2008 gek­liste fraudeur die de Franse Société Générale 4,9 mil­jard euro armer maakte.

Dat de direc­tie van UBS zoveel blind vertrouwen heeft gesteld in Adoboli is te verk­laren uit de ijver van laat­stge­noemde, die inder­daad mooie trans­ac­ties heeft gere­aliseerd, die soms tot win­sten van 6 miljoen dol­lar in één dag hebben geleid.

Vol­gens de verdedig­ing van Adoboli, en hier moeten we automa­tisch terug­denken aan de affaire-Kerviel, wist Adoboli’s omgev­ing en zek­er zijn superieuren van de aard van zijn trans­ac­ties en de daaraan ver­bon­den risico’s. Adoboli’s advo­caat zegde o.a. let­ter­lijk: het top­man­age­ment wist heel goed hoe hij werk­te en gedurende drie jaar hebben ze zich gebaad in zijn glorie’.

Adoboli’s sys­teem leek wat op dat van Kerviel: het creëren van regen­schermrekenin­gen’ om hierop voor­lop­ige’ ver­liezen te park­eren in de hoop deze lat­er te kun­nen weg­wis­sen als er vol­doende win­sten gemaakt waren. Vol­gens Adoboli was iedereen uit zijn omgev­ing op de hoogte van deze werk­wi­jze. Hij ver­wees zelfs naar een sms’je van een col­le­ga met als bood­schap dank u voor het regen­scherm, je bent geweldig’.

Tij­dens zijn pro­ces werk­te Adoboli alti­jd mee en hij is ver­schil­lende malen in tra­nen uit­ge­barsten toen hij het had over zijn vad­er (diplo­maat bij de VN), zijn vriendin en zijn vrienden.

De recht­bank vol­gde noch de stelling van Adoboli noch deze van zijn advo­caat en had het over arro­gantie’, gokver­slav­ing’ en geen reken­ing willen houden met de hem opgelegde taken’.

Op 20 novem­ber 2012 werd hij schuldig bevon­den en vero­ordeeld tot 7 jaar cel.

In de nasleep van het schan­daal heeft UBS even moeite gehad om overeind te bli­jven. Om het vertrouwen terug te win­nen vol­gden zware her­struc­turerin­gen, die lei­d­den tot het schrap­pen van ca 10.000 jobs. In het top­man­age­ment werd ges­noeid. CEO Oswald Grü­bel kreeg zijn C4. Andere toplui namen zelf ontslag of beland­den op een zijspoor.

Wat Adoboli gaat doen als hij over 7 (of min­der) jaren de deur van zijn cel achter zich dicht­trekt weet hij zelf wellicht niet. Ten­z­ij hij weer nieuwe ideeën zal hebben uitgebroed.

alt

En hoe zou Jérôme de man van 4,9 mil­jard’ Kerviel het intussen stellen? In mei 2012 bleek dat hij van plan was van zich af te bijten door in beroep te gaan.

Wel, inmid­dels heeft dat pro­ces in beroep zijn beslag gehad op 25 okto­ber 2012. Vol­doen­ing zal Kerviel zek­er niet hebben gevon­den in het von­nis, want de oor­spronke­lijke straf is gewoon­weg gehand­haafd: 5 jaar gevan­ge­nis en een boete van 4,9 mil­jard euro.

Van die 5 jaar gevan­ge­nis zijn er 3 effec­tief, maar of Kerviel ooit tralies zal zien valt te betwi­jfe­len. Want tot op heden is de poli­tie nog niet bij hem komen aan­bellen met een aan­houd­ings­bev­el in de hand.

Kerviel en Adoboli, samen goed voor het lat­en ver­damp­en van ca 6,7 mil­jard euro. De eerste loopt nog alti­jd vrij rond, van de tweede weten we dat nog niet.
Miss­chien ont­moeten ze elka­ar ooit en richt­en ze een beleg­ger­sclub­je op. Mooie return gegaran­deerd, voor de oprichters. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor USMar​kets​.nl


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.