IMF kijkt door roze bril
Het IMF werd opgericht in 1944 tijdens de internationale conferentie van Bretton Woods in de Amerikaanse staat New Hampshire. Sindsdien is deze organisatie zowat het financiële geweten van de wereld en een oordeel van het IMF wordt nooit lichtvaardig van tafel geschoven.
Zo heeft het IMF sinds de herfst van 2007 zijn groeiverwachtingen voor de wereldeconomie negatief bijgesteld. Het is dus des te opmerkelijker, dat enkele dagen geleden een optimistische noot weerklonk. De wereldeconomie, uitgedrukt als bruto binnenlands product, zal volgens het IMF in 2010 met 2,5% stijgen.
Dat is in schril contrast met de daling met 1,4% die voor het lopende jaar nog te verwachten zou zijn, nog slechter dan de ‑1,3% die het IMF in april 2009 nog vooropzette.
De commentatoren van het IMF waarschuwen voor een voorzichtig herstel, hoewel de ‘factoren van de recessie verzwakken’.
In de eurozone, waar de crisis laat heeft toegeslagen, komt het herstel het laatst op gang en zal 2010 nog in een rood cijfer eindigen, maar wel moeten we erop wijzen dat ‑0,3% meer dan beduidend beter is dan de ‑4,8% die het IMF nog verwacht voor het lopende jaar 2009.
De VS zouden in 2010 boven de nullijn komen, evenals Brazilië en Rusland. Aan de twee andere BRIC-landen India en China zou de recessie niet meer te betekenen hebben dan een dipje van twee jaar wat vertraagde groei.
In het Midden-Oosten zou in 2010 de terugval van 2009 nog net niet goedgemaakt worden, terwijl Afrika nooit onder de nullijn zou komen.
Het IMF concludeert, dat ‘het ergste achter de rug lijkt’ en dat ‘de extreme risico’s gevoelig zijn verminderd’, maar verwittigt dat ‘neerwaarts herzieningen nog zijn uit te sluiten’.
Zonder een enkel land of instelling met name te noemen, geeft het IMF toch een hint in de richting van de Europese Centrale Bank door te zeggen dat het erop aankomt ‘de bestaande manoeuvreermarges te benutten om de basisrentes te verlagen’. Aan de regeringen wordt de raad gegeven om hun anticrisismaatregelen te handhaven en een strikte budgettaire politiek te voeren.
Tenslotte waarschuwt het IMF voor een ernstige correctie die markten zouden te verwerken krijgen als ze zouden ‘willen vooruitlopen op het ritme van het economisch herstel’.
Al met al een nieuwsbericht dat past in deze vakantietijd, vinden we.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
________________________________________
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikels over uiteenlopende onderwerpen.