...

Hommeles bij Morgan Stanley

14 april 2005, 21:47 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Het rom­melt bij de financiële dien­stver­len­er Mor­gan Stan­ley. Sleutelfig­uren ver­lat­en de fir­ma, een intern con­flict is naar buiten getre­den. Het aan­deel heeft het moeil­ijk, net nadat het uit een dal is teruggek­lom­men. Hopelijk her­wint Mor­gan Stan­ley spoedig een ima­go van sta­biliteit.
Hom­me­les bij Mor­gan Stanley
Mor­gan Stan­ley (NYSE: MWD, www​.mor​ganstan​ley​.com ) is zo een van die firma’s die de sta­tus van insti­tu­ut hebben ver­wor­ven. Solide, ern­stig, groot. Hoofdze­tel: New York. Medew­erk­ers: 53.284.
Nochtans gebeuren daar ook aller­lei din­gen onder­huids en bin­nen­skamers, er zijn span­nin­gen, con­flicten, dis­cussies die meestal met de man­tel der liefde wor­den bedekt of in een doof­pot gestopt. 
En dan lees je opeens dat twee sleutelfig­uren de fir­ma ver­lat­en. Het gaat om de heren Joseph Perel­la en Ter­ry Meguid. Bei­den hebben de rep­u­tatie top­bankiers te zijn met vooruit­strevende ideeën. Miss­chien te vooruit­strevend naar de zin van CEO Philip Pur­cell.

Deze CEO, samen met een gedeelte van het direc­tiecomité, kon­den niet lev­en met de mod­erniser­ingsvoorstellen van andere top­man­agers, die van Mor­gan Stan­ley een soort ‘drive-in’ voor financiële dien­sten wilden mak­en. Dit gebaseerd op voor­beelden in de sec­tor, waar het con­cept ‘one-stop shop for finan­cial ser­vices’ blijkt aan te slaan.
Zoals we al zeg­den, er gebeurt eerst veel achter kan­toor­muren vooraleer het tot een open­lijke cri­sis komt. Dat er iets aan het mis­lopen was, werd bek­end toen in maart jl. drie belan­grijke man­agers (V. Pan­dit, S. New­house en J. Havens) met slaande deuren de fir­ma ver­li­eten. Dit was hun reac­tie op twee benoemin­gen die de CEO zeer tegen hun zin had gedaan, vol­gens hen met als doel hen tegen te werken.
Het voor­beeld van het dri­etal werd spoedig gevol­gd en mondde uitein­delijk uit in de twee toplui die hun vertrek aankondig­den. We moeten hier wel aan toevoe­gen, dat ze tegen­over de fir­ma en de collega’s een loyale houd­ing aan­nemen en het aan de CEO over­lat­en om te bepalen wan­neer ze kun­nen wor­den gemist,
m.a.w. tot het einde van een bepaalde overgangsperiode.

Uit boven­staande chart kunt u opmak­en, dat hom­me­les een aan­deel geen goed doet. MWD heeft een moeil­ijk jaar achter de rug, de ste­un van ca 45 $ werd driemaal getest en dan schoot het aan­deel omhoog tot ca 60 $, maak­te en dubbele top, viel dan terug tot ca 54 $, bereik­te dan weer het betere niveau van 57,5 $ maar dan was het voor­lop­ig gedaan. Sinds de aan­vang van deze maand is de koers op zoek naar een bodem, maar waar die ligt, is niet te voor­spellen.

Het zal hoe dan ook een hele dob­ber wor­den om de fir­ma weer het rustige ima­go te geven dat nodig is in de financiële sec­tor.

© Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.