...

Hoelang nog, Fannie en Freddie?

3 juli 2006, 08:18 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Op geregelde tijd­stip­pen geven we ver­slag over het wel en wee van hypotheekgi­gant Fan­nie Mae en sec­torgenoot-con­cur­rent Fred­die Mac. Waar­van velen zich in de VS (en ook daar­buiten) zich niet bewust van zijn, is het gevaar dat dreigt als deze finan­ciële kolossen van hun voet­stuk zouden tuime­len. En dat voet­stuk wordt er niet ste­viger op, nu ook de Amerikaanse over­heid zenuwachtig wordt…


Hoe­lang nog, Fan­nie en Freddie?

De laat­ste keer dat we het had­den over Fan­nie Mae en Fred­die Mac was in jan­u­ari ll. in het artikel Hoe begint 2006 voor Fan­nie en Fred­die? Toen zag het ernaar uit, dat de kaarten iets beter lagen voor Fred­die Mac en we verwacht­ten zelfs dat deze fir­ma zou kun­nen prof­iteren van de prob­le­men van sec­torgenoot en con­cur­rent Fan­nie Mae. Maar toch wezen we erop dat het bij Fred­die ook niet alle­maal rozengeur en maneschi­jn was. 

De twee firma’s zijn geen KMO’tjs. Fan­nie Mae en Fred­die Mac hebben resp. 5055 en 5064 medew­erk­ers en een enter­prise val­ue’ van 988,5 en 753,6 mil­jard dollar. 

Ze hebben enorme kap­i­tal­en uit­geleend aan hypotheek­maatschap­pi­jen, make­laars en banken. Dit geld hebben zij op hun beurt geleend bij investeerders. Omdat Fan­nie en Fred­die de ste­un geni­eten van het Amerikaanse Con­gress wor­den ze beschouwd als semi-over­hei­ds­bedri­jven. Daarom is het tot nog toe voor de investeerders geen prob­leem geweest om hun kap­i­taal ter beschikking te stellen van het tweetal. 

Het geheel is uit­ge­groeid tot een del­i­cate con­struc­tie, zoals we in vorige artikels al schreven. Een ver­trag­ing in de Amerikaanse won­ing­sec­tor zal lei­den tot een min­der vlot aflossen van de hypotheken, waar­door de maatschap­pi­jen die hebben geleend bij Fan­nie en Fred­die in moeil­ijkhe­den komen. 

Op hun beurt kri­j­gen in dit geval Fan­nie en Fred­die het heel warm, want ook zij zullen op ter­mi­jn hun (gigan­tis­che) schulden niet meer kun­nen aflossen. Als de over­heid haar han­den terugtrekt van boven de hoof­den van het twee­t­al, dan dreigt een bankroet dat in zijn val een groot deel van de economie in 

de VS en ook daar­buiten (want het kap­i­taal komt ook van het buiten­land) zal meeslepen.

wit


wit

Hier­boven ziet u de grafiek van Fan­nie Mae over het afgelopen jaar. Na een inzink­ing in de herf­st van 2005 begon het aan­deel aan een her­s­tel, dat soms explosieve vor­men aan­nam, zoals in jan­u­ari dit jaar. Er was wat euforie bij de beleg­gers omdat ze dacht­en dat op korte ter­mi­jn een men­tal­iteitsveran­der­ing zou komen bij Fan­nie en een gezon­der beleid. Uitein­delijk maak­te FNM een dubbele top maar ging dan weer bergaf tot de dag van van­daag. De beleg­gers ver­liezen de moed en als je onze mening vraagt: je zou voor minder.

wit

wit

Fred­die Mac beleefde eve­neens een dieptepunt vorige herf­st maar is dan een meer regel­matig her­s­tel begonnen dan Fan­nie. Maar sinds maart van dit jaar lijkt de algemene ten­dens dal­end te zijn.

We moeten ons goed realis­eren wat het betekent, wan­neer de beursko­ersen van deze bedri­jven dalen. Wie aan­de­len van Fan­nie en Fred­die koopt, gaat ervan uit, dat de hypotheek­markt in de VS er fleurig voorstaat. Wie zijn stukken dumpt, gaat ervan uit dat de won­ing­markt ver­traagt en/​of dat het vertrouwen in de hypotheekver­len­ers Fan­nie en Fred­die tanend is.

wit

wit

Om een idee te hebben, hoe de won­ing­markt in de VS ervoor staat, loont het de moeite enkele indices te bek­ijken. Ten eerste is er de belan­grijke Phi­lapdel­phia Hous­ing Index, waar­van u hier­boven de chart over het laat­ste jaar ziet. Deze index groepeert de beursko­ersen van 20 Amerikaanse firma’s, bedri­jvig in de won­ing­bouw en –inricht­ing.


De figu­ur spreekt voor zichzelf: sinds mei hebben beleg­gers mas­saal winst genomen op hun effecten, zodat de index ca 60 pun­ten naar bene­den is getuimeld.



w

Een tegengesteld patroon vol­gt de grafiek van de 10 Year Trea­sury Note Index. De sti­j­gende lijn toont aan, dat oblig­aties weer in trek zijn. In tij­den van onzek­er­heid vlucht­en velen weg van de aan­de­len naar de oblig­aties. Dat zouden voor een groot deel beleg­gers in won­ing­gere­la­teerde aan­de­len kun­nen zijn…

Een paar dagen gele­den werd het nieuws bek­end, dat het min­is­terie van Finan­ciën in de VS aan­dringt op een veel stren­gere wet­gev­ing voor het toezicht op firma’s zoals Fan­nie en Freddie. 

Een zegs­man van genoemd min­is­terie, de heer E. Hen­ry, vergelijkt het risi­co van een ineen­stort­ing van Fan­nie en/​of Fred­die met wat gebeurd is toen in 1998 het hedge fund’ LTCM (Long-Term Cap­i­tal Man­age­ment) overkop ging en erin ges­laagd was, om in amper 4 maan­den tijd meer dan 4,6 mil­jard dol­lar te ver­liezen. Een niet mis te ver­stane waarschuwing van deze bezadigde zegs­man.

Het geduld van de over­heid (en de beleg­gers) in de VS raakt blijk­baar op. Van­daar de titel van dit artikel.

Jan Van Besauw 
Colum­nist voor US Markets


2 juli 2006.

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets columns en finan­ciële bericht­en. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten .


Reac­ties kunt u sturen naar: jan@​usmarkets.​nl

it



Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.