Handelstekort VS breekt alle records
Vooral wegens de hoge olieprijzen, maar ook om andere redenen heeft het tekort op de handelsbalans van de VS in februari van dit jaar de kaap van 61 miljard dollar (ca 47 miljard euro) overschreden. Dit is vandaag 12 april gemeld in een officiële nota van de Amerikaanse regering.
Dit toch wel enorme verschil tussen de in- en uitvoer van de VS heeft waarnemers in Wall Street onaangenaam verrast. Hun voorspelling was 59 miljoen dollar, dus iets boven de 58,5 miljoen van januari 2005.
Alleen het handelstekort tegenover China is teruggelopen van 15,3 in januari naar 13,9 miljard dollar in februari, een daling van ca 9%. Veel reden om juichen is er niet, want zelfs die 13,9 miljard is enorm. Ter vergelijking: het handelstekort met alle OPEC-landen samen is 6,3 miljard dollar.
De reden van die onaangename opwaartse sprong is in de eerste plaats te zoeken in de hoge olieprijs. Want hoewel de VS minder olie invoerden, moest er meer dan ooit voor worden betaald.
Wat ook in het nadeel van de handelsbalans van de VS speelde, zijn auto’s en onderdelen ervan, waarvan er op 1 maand tijd voor 1 miljard dollar meer in de VS in- dan uitgevoerd werden. Dit deed het tekort voor die sector stijgen tot 11,3 miljard dollar. Hiervan nam Japan 4,1 miljard of 36% voor zijn rekening en Duitsland 2,1 miljard of 19%.
Daarenboven heeft de zwakke dollar de export vanuit de VS sterk doen toenemen, weer in het nadeel van de handelsbalans.
Nog iets: de niet zo schitterende economische toestand in Europa heeft de vraag naar Amerikaanse goederen niet wezenlijk doen stijgen, integendeel.
En tenslotte hebben de verbruikers in de VS hun koopgedrag niet verminderd, zodat de export naar de VS nog is toegenomen.
Dit alles heeft geleid naar het recordcijfer van 61 miljard dollar waarmee we dit nieuwsbericht zijn begonnen.
Er al nu wel druk vergaderd worden, op zoek naar een manier om de trend te doen keren. Want een simpele remedie lijkt er voor die kwaal niet te zijn.
Jan Van Besauw
US Markets