...

Handelstekort VS breekt alle records

12 april 2005, 19:14 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 6 / 12 | (0)

Het han­del­steko­rt van de VS voor de maand feb­ru­ari is bek­end gemaakt en het was wel wat schrikken voor de econ­o­mis­ten. Het vorige record werd ver­pul­verd. Vele fac­toren hebben meege­speeld. Zaak is of de over­heid in de VS er iets kan aan doen.
Han­del­steko­rt VS breekt alle records
Vooral wegens de hoge oliepri­jzen, maar ook om andere rede­nen heeft het teko­rt op de han­dels­bal­ans van de VS in feb­ru­ari van dit jaar de kaap van 61 mil­jard dol­lar (ca 47 mil­jard euro) over­schre­den. Dit is van­daag 12 april gemeld in een officiële nota van de Amerikaanse regering.
Dit toch wel enorme ver­schil tussen de in- en uitvo­er van de VS heeft waarne­mers in Wall Street onaan­ge­naam ver­rast. Hun voor­spelling was 59 miljoen dol­lar, dus iets boven de 58,5 miljoen van jan­u­ari 2005
Alleen het han­del­steko­rt tegen­over Chi­na is teruggelopen van 15,3 in jan­u­ari naar 13,9 mil­jard dol­lar in feb­ru­ari, een dal­ing van ca 9%. Veel reden om juichen is er niet, want zelfs die 13,9 mil­jard is enorm. Ter vergelijk­ing: het han­del­steko­rt met alle OPEC-lan­den samen is 6,3 mil­jard dollar. 
De reden van die onaan­ge­name opwaartse sprong is in de eerste plaats te zoeken in de hoge oliepri­js. Want hoewel de VS min­der olie invo­er­den, moest er meer dan ooit voor wor­den betaald. 
Wat ook in het nadeel van de han­dels­bal­ans van de VS speelde, zijn auto’s en onderde­len ervan, waar­van er op 1 maand tijd voor 1 mil­jard dol­lar meer in de VS in- dan uit­gevo­erd wer­den. Dit deed het teko­rt voor die sec­tor sti­j­gen tot 11,3 mil­jard dol­lar. Hier­van nam Japan 4,1 mil­jard of 36% voor zijn reken­ing en Duit­s­land 2,1 mil­jard of 19%.
Daaren­boven heeft de zwakke dol­lar de export vanu­it de VS sterk doen toen­e­men, weer in het nadeel van de handelsbalans.
Nog iets: de niet zo schit­terende economis­che toe­s­tand in Europa heeft de vraag naar Amerikaanse goed­eren niet wezen­lijk doen sti­j­gen, integendeel. 
En tenslotte hebben de ver­bruik­ers in de VS hun koopge­drag niet ver­min­derd, zodat de export naar de VS nog is toegenomen. 
Dit alles heeft geleid naar het record­ci­jfer van 61 mil­jard dol­lar waarmee we dit nieuws­bericht zijn begonnen. 
Er al nu wel druk ver­gaderd wor­den, op zoek naar een manier om de trend te doen keren. Want een sim­pele reme­die lijkt er voor die kwaal niet te zijn. 
Jan Van Besauw
US Mar­kets

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.