...

Greenspan over euro en goud

5 september 2011, 16:16 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 8 / 12 | (0)

Alan Greenspan, nooit ver­legen om te provo­ceren, laat zich bij­zon­der somber uit over de toekomst van de euro. De mark­ten schrikken en dat doet de euro geen goed. En de pijl­snel sti­j­gende goud­pri­js vin­dt hij normaal.


Van augus­tus 1987 tot jan­u­ari 2006 was Alan Greenspan (leefti­jd: 85) de voorzit­ter van de Fed en was hij de machtig­ste man in de finan­ciële wereld. Na zijn aftre­den bleef hij actief, vooral door het geven van druk bijge­woonde (en duur betaalde) lezin­gen. Hier­bij nam hij geen blad voor de mond en was/​is hij geregeld een stoorzen­der ten opzichte van zijn opvol­ger Ben Bernanke.

alt

Onlangs (22 augus­tus 2011) was hij sprek­er op een sym­po­sium in Wash­ing­ton. Bij deze gele­gen­heid verkondigde hij dat vol­gens hem de euro op de rand van de onder­gang staat. 

Hij zei duidelijk (en duidelijkheid was niet alti­jd zijn sterk­ste kant) dat de euro zal ineen­storten en dat daar­door vele Europese groot­banken in de prob­le­men zullen komen. In de nasleep van deze sit­u­atie zal de Europese economie verzwakken, wat dan weer negatieve gevol­gen gaat hebben op de aan­de­lenko­ersen en dus ook op de win­sten van beleg­gers in de VS.

Zijn woor­den waren nog niet koud of de euro dook onder de 1,44 dol­lar en andere munten vol­gden. Dit toont twee zak­en aan: de stand­pun­ten van Greenspan bli­jven belan­grijk en de mark­ten zijn hypernerveus.

alt


De goud­pri­js bereik­te op 22 augus­tus 2011 een record­niveau van 1.900 USD/​troy ounce. Sinds­di­en nam de pri­js wat gas terug, maar heeft blijk­baar ambities om het record te doen sneu­ve­len. Trouwens, toen op 22 augus­tus de eerder genoemde 1.900 dol­lar op de score­bor­den ver­scheen, vond Greenspan dit niet ver­won­der­lijk en voegde eraan toe, dat vol­gens hem er voor goud geen sprake is van een zeep­bel. Met andere woor­den: de pri­jssti­jging is nor­maal en er is nog ruimte voor een hoger prijsniveau. 

Als Greenspan het bij het rechte eind heeft wat de goud­pri­js betre­ft is er wellicht ook reden om te geloven dat hij zich niet ver­gist in zijn toekom­stvisie van de euro.

Een erg com­fort­a­bele gedachte is dit niet. 

Jan Van Besauw
Pub­li­cist voor US Mar­kets
________________________________________
Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artikels over uiteen­lopende onderwerpen.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.