...

Greenspan in Frankfurt

24 november 2004, 12:08 | US Markets Redactie | leestijd: 2 minuten | moeilijkheid: 10 / 12 | (0)

Vorige don­derdag heeft Alan Greenspan nog­maals gewaarschuwd voor de gevaren die dreigen voor de economie van de VS en per uit­brei­d­ing voor die van de wereld. Zijn woor­den mis­ten hun effect niet.
Greenspan in Frankfurt
Het is niet onze bedoel­ing om u steeds maar opnieuw te besto­ken met negatieve vooruitzicht­en over de evo­lu­tie van Wall Street en per uit­brei­d­ing van de werelde­conomie. Maar de eerlijkheid gebiedt ons u te ver­wit­ti­gen als we dat nodig acht­en. En hier­mee bevin­den we ons in illus­ter gezelschap.

Inder­daad, want vorige vri­jdag 19 novem­ber was Alan Greenspan, de onnavol­gbare voorzit­ter van de Fed (Fed­er­al Reserve, de Amerikaanse Cen­trale Bank) in Frank­furt als lid van een pan­el waarin ook Jean-Claude Trichet, voorzit­ter van de ECB (Europese Cen­trale Bank) en de Duitse min­is­ter van Financiën Hans Eichel zaten. 
Greenspan sprak voor de zoveel­ste maal waarschuwende taal. Hij had het over het voort­durend sti­j­gend teko­rt van de begrot­ing van de VS, de schulden­berg en het wegvlucht­en van de dol­lar, door­dat men in het buiten­land op grote schaal dol­lars kan gaan verkopen. Zijn woor­den mis­ten hun effect niet, want de dol­lar viel vri­jdag terug tot het record­peil van 1,3055 dollar/​euro. En het breken van record is nog niet gedaan: van­daag 24 novem­ber 11:40 noteren we 1,3148 dol­lar per euro! 
Let­ter­lijk zegde Greenspan: Als de VS het over­hei­d­steko­rt niet terugschroeven zullen ze meer rente moeten betal­en aan buiten­landse beleg­gers. De economis­che gevol­gen hier­van kun­nen pijn­lijk zijn.’ Niet mis te ver­stane bewo­ordin­gen, zeg dat wel.
Greenspans stand­punt werd bijge­tre­den door de Duitse min­is­ter van Financiën Hans Eichel, die eraan toevoegde dat een sterke terug­val van de dol­lar niet alleen voor de VS, maar ook de ganse werelde­conomie kan treffen.
Afgelopen week­end was er een meet­ing in Berli­jn van de cen­trale bankiers van de G20, dat zijn de 7 rijk­ste lan­den en de 13 groot­ste ontwik­kel­ings­lan­den. Het doel van deze bijeenkomst is vooral het uitwerken van een wereld­wi­jde strate­gie om de economis­che groei te bevorderen. t Gaat tijd worden.

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.