...

Greenspan doet er een schepje bij

4 augustus 2008, 15:13 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 7 / 12 | (0)

Voor­ma­lige voorzit­ter van de Fed, Alan Greenspan, heeft in een recent tv-inter­view zijn bezorgdheid uitge­drukt over de toekomst van de economie van de VS. Zijn woor­den mis­ten hun effect niet, zek­er als je gaat kijken naar de koersen op Wall Street.

Greenspan doet er een schep­je bij

Een twee­t­al weken gele­den (15 juli 2008) maak­te Fed-baas Ben Bernanke in niet te ver­stane bewo­ordin­gen duidelijk dat hij in de VS-economie geen goed oog heeft, zek­er niet wat de nabi­je toekomst betre­ft. Wat hem zor­gen baart? Ten eerste het feit dat Fan­nie en Fred­die op rand van de afgrond bal­anceren en dat de in hypotheken gespe­cialiseerde bank Indy­Mac voor­w­erp is gewor­den van een red­ding­sop­er­atie van­wege de over­heid. Verder maakt hij zich grote zor­gen over de hol­lende inflatie en de dreigende economis­che recessie.

Het ziet ernaar uit, dat Bernanke zijn moeil­ijk­ste peri­ode tot nog toe als voorzit­ter van de Fed aan het door­mak­en is, sinds hij in 2006 het roer (beter gezegd de hamer) over­nam van zijn illus­tere voor­ganger en toen sinds 1987 Fed-baas Alan Greenspan. 

Laat­stge­noemde is met zijn 82 jaar nog alti­jd niet aan rust toe. Hij bli­jft een veel­gevraagde sprek­er en bij die gele­gen­heden ven­tileert hij gul zijn mening over de VS-economie. Zo gaf hij vorige don­derdag 31 juli 2008 een inter­view voor de zen­der CNBC. Hier­bij zei hij o.m. dat voor de VS een recessie tot de mogelijkhe­den behoort, maar dat het nog zover is. Op zijn typ­is­che Greenspani­aanse manier for­muleerde hij het ongeveer als vol­gt: Vol­gens mij duiden de data over de Amerikaanse economie niet op recessie. Maar we staan vlak aan de rand ervan en ik zou meer ver­won­derd zijn als er geen recessie kwam, dan als ze zou plaatsvin­den.’ Daar sta je dan te kijken. Met zo’n uit­spraak kan je alle richtin­gen uit, zo ongeveer als met een weer­bericht in de aard van het kan rege­nen, maar ook droog bli­jven, hoewel ik me zou ver­bazen als het droog bleef.’

Greenspan voegde er wel de rede­nen aan toe van zijn stand­punt. Als negatieve fac­toren haalde hij aan, dat de werk­loosheid sti­jgt en dat de buiten­landse han­del ver­traagt. Over de won­ing­markt was hij ook bij­zon­der somber. De kredi­et­cri­sis die hoer­mee gepaard gaat, is vol­gens hem een once-in-a-cen­tu­ry’ gebeurte­nis en de won­ing­pri­jzen hebben de bodem nog niet bereikt. Dat de hypotheekgi­gan­ten Fan­nie Mae en Fred­die Mac van over­hei­dswege een helpende hand, en dat is een under­state­ment, wordt toegereikt noemde Greenspan een een ern­stig ongeluk dat ooit moest gebeuren.’ 

De woor­den van Alan Greenspan mis­ten hun effect niet. Het inter­view werd op 31 juli 2008 uit­ge­zon­den tussen 12:00 en 12:30 lokale tijd (Oost­kust VS) en de DJIA, die die dag al aan het dalen was, ver­snelde zijn allure om te sluiten op 11.378,02 pun­ten ofwel minus 1,8%. Vanzelf­sprek­end had­den Fan­nie Mae (tick­er: FNM en Fred­die Mac (FRE) het meeste te lij­den. Ze ver­loren die dag resp. 5,8 en 6,4%.

Nochtans zou o.i. Alan Greenspan niet mogen ver­geten, dat de reden voor de huidi­ge moeil­ijke economis­che tij­den ook wel voor een groot deel bij hem te zoeken is. Tij­dens zijn beleid speelde hij gaarne Sin­terk­laas door her­haalde ver­lagin­gen van de basis­rente toe te staan, waar­door het lenen (al te) gemakke­lijk werd. 

We wacht­en af wat Greenspan zal zeggen als hij de vol­gende keer voor het voetlicht komt. Wat zoals we al zeg­den, dat bli­jft hij doen. En waarom niet, als men je met de glim­lach 150.000 USD (ca 96.300 euro) ereloon betaalt per spreekbeurt.


Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.