![](/images/legacy-images/images/080804--jvb-+-greenspan.gif)
Greenspan doet er een schepje bij
Een tweetal weken geleden (15 juli 2008) maakte Fed-baas Ben Bernanke in niet te verstane bewoordingen duidelijk dat hij in de VS-economie geen goed oog heeft, zeker niet wat de nabije toekomst betreft. Wat hem zorgen baart? Ten eerste het feit dat Fannie en Freddie op rand van de afgrond balanceren en dat de in hypotheken gespecialiseerde bank IndyMac voorwerp is geworden van een reddingsoperatie vanwege de overheid. Verder maakt hij zich grote zorgen over de hollende inflatie en de dreigende economische recessie.
Het ziet ernaar uit, dat Bernanke zijn moeilijkste periode tot nog toe als voorzitter van de Fed aan het doormaken is, sinds hij in 2006 het roer (beter gezegd de hamer) overnam van zijn illustere voorganger en toen sinds 1987 Fed-baas Alan Greenspan.
Laatstgenoemde is met zijn 82 jaar nog altijd niet aan rust toe. Hij blijft een veelgevraagde spreker en bij die gelegenheden ventileert hij gul zijn mening over de VS-economie. Zo gaf hij vorige donderdag 31 juli 2008 een interview voor de zender CNBC. Hierbij zei hij o.m. dat voor de VS een recessie tot de mogelijkheden behoort, maar dat het nog zover is. Op zijn typische Greenspaniaanse manier formuleerde hij het ongeveer als volgt: ‘Volgens mij duiden de data over de Amerikaanse economie niet op recessie. Maar we staan vlak aan de rand ervan en ik zou meer verwonderd zijn als er geen recessie kwam, dan als ze zou plaatsvinden.’ Daar sta je dan te kijken. Met zo’n uitspraak kan je alle richtingen uit, zo ongeveer als met een weerbericht in de aard van ‘het kan regenen, maar ook droog blijven, hoewel ik me zou verbazen als het droog bleef.’
Greenspan voegde er wel de redenen aan toe van zijn standpunt. Als negatieve factoren haalde hij aan, dat de werkloosheid stijgt en dat de buitenlandse handel vertraagt. Over de woningmarkt was hij ook bijzonder somber. De kredietcrisis die hoermee gepaard gaat, is volgens hem een ‘once-in-a-century’ gebeurtenis en de woningprijzen hebben de bodem nog niet bereikt. Dat de hypotheekgiganten Fannie Mae en Freddie Mac van overheidswege een helpende hand, en dat is een understatement, wordt toegereikt noemde Greenspan een ‘een ernstig ongeluk dat ooit moest gebeuren.’
De woorden van Alan Greenspan misten hun effect niet. Het interview werd op 31 juli 2008 uitgezonden tussen 12:00 en 12:30 lokale tijd (Oostkust VS) en de DJIA, die die dag al aan het dalen was, versnelde zijn allure om te sluiten op 11.378,02 punten ofwel minus 1,8%. Vanzelfsprekend hadden Fannie Mae (ticker: FNM en Freddie Mac (FRE) het meeste te lijden. Ze verloren die dag resp. 5,8 en 6,4%.
Nochtans zou o.i. Alan Greenspan niet mogen vergeten, dat de reden voor de huidige moeilijke economische tijden ook wel voor een groot deel bij hem te zoeken is. Tijdens zijn beleid speelde hij gaarne Sinterklaas door herhaalde verlagingen van de basisrente toe te staan, waardoor het lenen (al te) gemakkelijk werd.
We wachten af wat Greenspan zal zeggen als hij de volgende keer voor het voetlicht komt. Wat zoals we al zegden, dat blijft hij doen. En waarom niet, als men je met de glimlach 150.000 USD (ca 96.300 euro) ereloon betaalt per spreekbeurt.
Jan Van Besauw
Publicist voor US Markets
Ondergetekende is een gepensioneerde marketing manager. Hij schrijft voor US Markets o.m. columns, nieuwsberichten en artikelen over diverse onderwerpen. Hij heeft op het moment van schrijven geen materieel belang of bezit in de besproken bedrijven of beleggingsinstrumenten.