...

Google: BUBBLE of blue chip?

29 juni 2005, 09:11 | US Markets Redactie | leestijd: 5 minuten | moeilijkheid: 5 / 12 | (0)

Deze week door­brak het aan­deel van Google het pla­fond van 300 dol­lar. Is het aan­deel nu begonnen met een defin­i­tieve rit naar (zeer) hoge sfer­en of is het keer­punt in zicht? Wij keken achter de coulis­sen van dit inter­netbedri­jf en geven u onze mening over de kansen ervan.
Google: BUB­BLE of blue chip?
Eer­gis­teren 27 juni 2005 over­schreed het aan­deel van zoekro­bot Google (Nas­daq: GOOG) de magis­che kaap van 300 dol­lar. De slotko­ers was 304,10 $, meteen 258% hoger dan de IPO-koers van 85 $.

Moeten we dit resul­taat nu zien als een mijl­paal op weg naar hogere sfer­en of moeten we ons voor­berei­den op het uiteenspat­ten van een zeep­bel? In de dag­analyse van onze chart­spe­cial­ist Gui­do Damsteeg kunt u zijn mening over de groeikansen van het aan­deel lezen. 


Moun­tain View: locatie sym­bol­isch voor koersverloop?

Feit­en en cijfers
Het bedri­jf Google heeft zijn hoofd­kwarti­er in Moun­tain View, een stad in Cal­i­fornië in een Zwit­sers of Oost­en­rijks aan­doende omgev­ing. Er werken 3021 per­so­n­en en de waarde van de onderne­m­ing is ca 82 mil­jard dol­lar (ca 68 mil­jard euro). 
De koers/​winst (K/W) is momenteel op een hoog peil: 120. Tegen eind 2005 wordt een K/W van ca 46 verwacht en over een peri­ode van 5 jaar voorzi­et het Google-man­age­ment een spec­tac­u­lair lage K/W van 1,9. Let hier­bij op de ram­ing tot 1 cijfer na de kom­ma.

Voor het lopende (tweede) kwartaal 2005 verwacht­en de anal­is­ten een omzet van 840 mil­jard dol­lar (694 mil­jard euro) en voor het ganse jaar 2005 zou dat vol­gens hen 3,56 mil­jard dol­lar (2,94 mil­jard euro) moeten zijn, dat is meer dan het dubbele van 2004
Voor het eerste kwartaal 2005 had­den de anal­is­ten een winst per aan­deel (EPS) van 0,92 $ verwacht. Dit cijfer werd met 40% overtrof­fen, want de EPS was 1,29 dol­lar. Voor het lopende kwartaal zetten de anal­is­ten een EPS van 1,21 $ voorop en voor het ganse jaar
5,22 $.
Hoe gaat het verder?
Google ver­w­erft het gros van zijn omzet door de opbreng­sten van de réclame. Om die inkom­sten veilig te stellen, zijn voort­durend nieuwe ideeën en ini­ti­atieven nodig. Daaraan is voor­lop­ig blijk­baar geen gebrek.

Zo is er Gmail, een e‑mail sys­teem lijn­recht tegen­over Hot­mail van Microsoft.

Nu we het toch over Microsoft hebben: Google is dé con­cur­rent gewor­den, en dit niet enkel omwille van Gmail. Google werkt aan een brows­er die wel eens een bedreig­ing voor Win­dows zou kun­nen wor­den, stel je voor. Of Bill Gates dit zomaar laat gebeuren, lijkt ons weinig waarschi­jn­lijk. Maar zal hij het kun­nen tegenhouden?
Een andere aan­val van Google op het MS-imperi­um is het aan­bieden van gratis soft­ware om vide­ofilms te down­load­en. Weliswaar gaat het over een beschei­den videotheek, beheerd door Google en is de MS Media Play­er nog niet in gevaar. Maar wat niet is kan komen… 
Wat gebeurt met de noter­ing van het aandeel?
Een aan­de­len­pri­js van meer dan 300 $ vraagt eigen­lijk naar een opsplits­ing, die logis­cher­wi­jze al had moet gebeurd zijn wan­neer de klip­pen van 100 en 200 dol­lar gerond werden.

Het Google-man­age­ment (de stichters Brin en Page, resp. 31 en 32 jaar oud, alsmede de heren Schmidt, Reyes en Drum­mond, resp. 50, 50 en 42 jaar) denken blijk­baar niet aan een opsplits­ing. Dat zou veel te mak­en hebben met de grote bewon­der­ing die Sergey Brin en Lar­ry Page hebben voor War­ren Buffett.
Buf­fett heeft de pri­js van zijn Berk­shire Hath­away ook niet willen in moot­jes hakken. Nu kun je zijn A‑aandeel (NYSE: BRK‑A) kopen aan een slordi­ge 83.500 dol­lar (ca 69.000 euro).
Er is nog wel BRK‑B aan 2.775 dol­lar, wat ook niet min is.
Betekent dat nu dat het Google-man­age­ment reeds denkt aan een blue chip-sta­tus? Want 300 dol­lar per aan­deel is strikt genomen slechts psy­chol­o­gisch duur. Immers, als een kleine beleg­ger voor ca 1.200 dol­lar wil investeren in GOOG, dan is het toch gelijk of hij of zij nu 4 of 40 of 400 aan­de­len koopt. Maar toch… Een feit is, dat op dit ogen­blik het gros van de GOOG-aan­de­len gekocht is door insti­tu­tionele beleggers.
Wat de vooruitzicht­en voor het aan­deel betre­ft, zien we voor­spellin­gen van 350 dol­lar als koers­doel op mid­del­lange termijn. 
Het moment van de waarheid

Of het doel van 350 dol­lar (of meer) zal gehaald wor­den, valt af te wacht­en. Want stel dat aan het einde van het lopende kwartaal die 1,21 dol­lar EPS die we hoger ver­meld­den niet wordt gehaald. Dan ver­liezen de beleg­gers op slag hun vertrouwen. Zelfs wan­neer die 1,21 dol­lar net bereikt wordt, zullen de investeerders niet gelukkig zijn. Ze willen groei, groei, groei.
Wij denken dat Google nu op een punt is aangekomen waar­bij het moment van de waarheid is aange­bro­ken. Ofwel slaat het bedri­jf de weg in naar een blue chip-niveau àla Microsoft, ofwel zakt de pud­ding in elka­ar en is het afgelopen.
Zoals hoger ver­meld, vin­dt u op deze site Guido’s tech­nis­che analyse van Google. 
Jan Van Besauw
US Mar­kets

10

Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.