...

Google boort naar heet water

21 augustus 2008, 20:31 | US Markets Redactie | leestijd: 4 minuten | moeilijkheid: 9 / 12 | (0)

Diver­si­fiëren is zich indekken tegen de toekomst. Aan deze state­ment moeten Google-bazen Lar­ry Page en Sergey Brin hebben gedacht toen ze besloten te investeren in hernieuw­bare energiebron­nen.

Google boort naar heet water

In novem­ber 2007 nam het Google-man­age­ment het ini­ti­atief om onder de aus­pi­ciën van Google​.org een research­groep op te richt­en die de naam RE kreeg toebe­deeld. RE staat voor renew­able ener­gy’ en daar was het hem om te doen. Er waren drie doelstellingen:

- ver­min­deren van het elek­triciteitsver­bruik van de interne dat­a­cen­tra van Google
 — de voorkeur geven aan het gebruiken van duurzame, zeg hernieuw­bare, energie
 — onder­s­te­unen van pro­jecten met als doel koolstof(verbindingen) te ver­van­gen door alter­natieven die niet kun­nen lei­den tot CO2-uitstoot. 

Of er door de instal­laties van Google inder­daad min­der energie wordt ver­bruikt als door de con­cur­renten, dat moeten we vra­gen aan de plaat­selijke elek­triciteits­maatschap­pi­jen. Google beweert in alle geval dat ze tech­nieken toepassen zoals afkoe­len via ver­damp­ing i.p.v. via ven­ti­la­toren, die het elek­triciteitsver­bruik behoor­lijk terug­drin­gen. Lat­en we het hopen.

Feit is, dat onlangs Google voor het voetlicht is getre­den met een ini­ti­atief in de richt­ing van hernieuw­bare energie voor alge­meen gebruik. Dit gebeurde meer bepaald eer­gis­teren dins­dag 19 augus­tus 2008. Toen werd bek­end gemaakt, dat Google​.org een bedrag van ca 11 miljoen dol­lar (7,45 miljoen euro) ter beschikking stelt van het ontwikke­len van elek­triciteit­spro­duc­tie gebaseerd op geot­her­mis­che energie.

Eerst een woord­je uit­leg over welke energievorm het gaat. Geot­her­mis­che energie ofwel geot­her­mie is syn­on­iem met aard­warmte. Hoe dieper je onder de aard­ko­rst afdaalt, hoe warmer het wordt, ongeveer 3°C iedere 100 meter. Daarom is het in een koolmi­jn van 1.000 meter diepte zo broeierig heet. Het is ook een nogal bevreem­dende gedachte op een ijsk­oude win­ter­dag te bedenken dat het niet zo ver onder je voeten com­fort­a­bel warm is.

Op nog grotere dieptes bli­jft de tem­per­atu­ur con­stant sti­j­gen. Waarom is het zo warm onder­gronds? Wel, enkele mil­jar­den jaren gele­den (4,6 mil­jard jaren om exact te zijn) is de aarde ontstaan door samen­ballen van restanten van een of andere ont­plofte reuzen­ster. Hier­bij war­mde deze materie op en tot op de dag van van­daag is 30% van de aard­warmte nog afkom­stig van dit samengek­lon­ter­de mate­ri­aal. Waar komt die overige 70% dan van­daan? Genoemde ster­ren­restanten bevat­ten een gedeelte radioac­tieve ele­menten. Bij radioac­tiviteit komt warmte vrij. Na al die mil­jar­den jaren is de voor­raad nog niet op en is de kern van onze aarde nog alti­jd min­stens 3.000°C warm. Die hitte ver­warmt de aard­ko­rst rond die kern en zo ontstaat 70% van de geot­her­mis­che energie.

Op deze manier beschikken we onder onze voeten over een for­nuis dat heel zui­v­ere warmte voort­brengt. Want die radioac­tieve kern bevin­dt op vele duizen­den kilo­me­ter diepte en kan zich niet verplaatsen. 

Aard­warmte gaan gebruiken voor het mak­en van warm water of voor het opwekken van elek­triciteit is dus een ver­lei­delijke tech­niek: de hit­te­bron is onu­it­put­telijk, zuiver en alti­jd beschikbaar.

Op som­mige plaat­sen komt de hete aard­laag dichter bij het opper­vlak en als er dan een onder­aardse water­loop mee in con­tact komt, dan heb je een warmwa­ter­bron of, zoals o.m. op IJs­land, een geiser. 


Firma’s zoals het Cal­i­for­nische Calpine Ener­gy (NYSE: CLP) gebruiken het natu­urlijke hete water voor elektriciteitsproductie. 

Google​.org heeft zijn oog (en een deel van zijn dol­lars) lat­en vallen op het bedri­jf­je Altarock Ener­gy uit Cal­i­fornië. Altarock kri­jgt een injec­tie van 6,25 miljoen dol­lar (4,23 miljoen euro) als ste­un voor zijn ontwik­kel­ing­spro­jecten voor het pro­duc­eren van groene’ stroom via geothermie. 



Een ander Cal­i­for­nisch bedri­jf­je, Pot­ter Drilling, is in de pri­jzen gevallen. Pot­ter is gespe­cialiseerd in borin­gen doorheen harde rot­sla­gen om daar de geot­her­mis­che energie te vin­den, nodig voor de stroom­pro­duc­tie. Pot­ter kan reke­nen op 4 miljoen dol­lar (2,7 miljoen euro) ste­un van Google​.org.

Verder heeft Google​.org nog bij­na 500.000 dol­lar ter beschikking van South­ern Methodist Uni­ver­si­ty Geot­her­mal Lab­o­ra­to­ry, dat zich bezighoud met het in kaart bren­gen van alle inter­es­sante geot­her­mis­che sites in Noord-Amerika. 

Alles samen investeert Google dus bij­na 10,75 miljoen dol­lar (7,28 miljoen euro) in het ontwikke­len van meth­od­es om geot­her­mie con­creet te gebruiken voor energiewin­ning als milieu­vrien­delijk alter­natief voor olie, aardgas, steenkool en kernenergie. 

Als we de investerin­gen van Google bek­ijken tegen­over de bedri­jf­s­ci­jfers, dan stellen we vast dat Google ca 10% van de net­towinst (laat­ste cijfer: 4,83 mil­jard dol­lar) of 2,5% van de meest recente omzet (19,61 mil­jard dol­lar) pompt in geot­her­mie. Toch een ini­ti­atief om in het oog te houden.

Jan Van Besauw 
Pub­li­cist voor US Markets

Onder­getek­ende is een gepen­sioneerde mar­ket­ing man­ag­er. Hij schri­jft voor US Mar­kets o.m. columns, nieuws­bericht­en en artike­len over diverse onder­w­er­pen. Hij heeft op het moment van schri­jven geen materieel belang of bez­it in de bespro­ken bedri­jven of beleggingsinstrumenten.


Reageren

Anonieme comments achterlaten is niet toegestaan. Hiervoor moet u ingelogd zijn. Login »
Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retailbeleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.